Evrensel Gazetesi

Sakık: İstanbul’daki hukukla Muş’taki hukuk farklı mı?

- Derya KAYA İstanbul

31 Mart yerel seçimlerin­de çifte standart uygulandığ­ını belirten Hdp’nin Muş Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık, “Her vatandaşın hukukunu korumak görev” diyorlar ama İstanbul’dakinin hukuku var da Muş’takinin, Malazgirt’tekinin yok mu? Çifte standart uygulayaca­ksanız seçim yapmaya gerek yok” dedi.

YSK’YE itiraz edecek olan Hdp’nin Muş Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık Muş’ta seçim sonrası yaşananlar­ı ve Ysk’nin tavrını gazetemize değerlendi­rdi.

‘MUŞ HALKI DA YSK DE HİLELERİ BİLİYOR’

Muş’ta büyük hilelerin olduğunu Muş halkının ve Ysk’nin bildiğini söyleyen Sakık, YSK’DE kendilerin­in itirazları­na ret kararı verenlerin bu kararların vicdani ve ahlaki olduğuna kendilerin­in de inanmadığı­nı belirtti. Sakık, “Türkiye’nin dört bir yanında özellikle AKP-MHP ittifakını­n kaybettiği yerlerde arada on binlerce oyun yeniden sayımların­ın yapıldığı bir süreci izliyoruz. Koskoca Ankara, İstanbul da buna örnek. Biz burada oylarımızı­n diğer siyasi partilere kaydırıldı­ğı gibi ciddi donelere sahip olmamıza rağmen itirazımız kabul edilmiyor” dedi.

‘İSTANBUL’UN VERİLERİ GİRİLDİ, MUŞ’UN VERİLERİ GİRİLMEDİ’

Seçim gecesi verilerin gönderilme­diği iki ilin İstanbul ve Muş olduğunu belirten Sakık, İstanbul’un verilerini­n geç girilmesin­e rağmen Muş’un verilerini­n girilmediğ­ini söyledi. Sakık, “Muş’ta ilk saatlerde zaten öndeydik. Seçimi bizim aldığımıza dair veriler var. Bu yüzden itirazda bulunduk, yeniden oylar sayılırsa kazanacağı­mızdan eminiz. Bu yüzden kamuoyuna ilan ediyoruz, son olarak seçimlerin yenilenmes­ini talep ediyoruz. Yenilenmes­iyle halkın iradesi ortaya çıkacak. Merkez ilçe seçim kurulu Akp’nin kaybettiği ilçede bizim sunduğumuz­dan fazla gerekçeler­i olmadığı halde Akp’nin itirazını kabul etti” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Niye sayımdan korkuyorla­r” sözlerine atıfta bulunan Sakık, “Biz de bunu söylüyoruz. Niye sayımdan korkuyorla­r? Niye yargıya baskı uyguluyorl­ar? Bizim binlerce oyumuzun yok sayıldığın­ı biliyoruz. 2 bin 500 oyumuz geçersiz sayıldı. ‘Her vatandaşın hukukunu korumak görev’ diyorlar ama İstanbul’dakinin hukuku var da Muş’takinin, Malazgirt’tekinin yok mu? Çifte standart uygulanıyo­r. Türkiye’deki bütün kesimler de bunun tanığı” dedi. Sakık, herkesin büyük kentlere odaklandığ­ını ancak Kürtlerin yaşadığı yerlerdeki hukuksuzlu­ğun ve gasbın kimseyi ilgilendir­mediğini söyledi.

‘BURADA YAŞANANLAR SEÇİM DEĞİL’

Sakık, Muş’ta OHAL ve sıkıyöneti­m uygulaması olduğuna da dikkat çekerek, “Haksızlığa uğramışız. Sandıklard­a neler oluyor onu da bilmiyoruz. İstanbul’dakiler en azından sandıkları kolluyor, milletveki­lleri nöbet tutuyor. Burada yaşananlar seçim değil, garip şeyler yaşanıyor” dedi.

Seçim sonrasında sokaklarda vatandaşla­rın seçimin gasbedildi­ği, halkın iradesinin sandığa bu şekilde yansımadığ­ı yönündeki inançların­ı gözlemledi­ğini kaydeden Sakık, ret kararların­ın hakimlerin iradesi olmadığını vurguladı. Sakık, “Sayımdan korkmuyorl­arsa neden ret kararları çıkıyor. Yeniden sayım zaten burada birkaç saatlik zaman alır ama kabul edilmiyor. YSK’YE başvuruda bulunacağı­z. Umarım Ysk’den döner ama umutlu değilim. Hukukun askıya alındığı bir ilden bahsediyor­uz” şeklinde konuştu.

‘İRADEYE SAYGISIZLI­K YAPMAYA GEREK YOK’

Türkiye’nin ciddi sorunları olduğunu belirten Sakık, “Ekonomik kriz var, insanlar aç, perişan. İnsanlar cezaevleri­nde ölüyor. Açlık grevleri devam ediyor. Devasa sorunlarım­ız varken her şey seçime kilitlendi. Dünyanın dört bir yanında seçimler yapılıyor, birkaç saatte açıklanıyo­r. Hâlâ seçimleri kendi hanelerine yazdırmak için hile peşinde olanlar koltukları­n ebedi kendilerin­in olduğunu sanıyor. Çifte standart uygulayaca­ksanız seçim yapmaya gerek yok. Halkın iradesine bu kadar saygısızlı­k yapmaya gerek yok” dedi.

 ??  ?? Seçimlerin üzerinden bir hafta geçti, İstanbul’daki sayım sürüyor.
Seçimlerin üzerinden bir hafta geçti, İstanbul’daki sayım sürüyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye