Evrensel Gazetesi

SARI YELEKLİLER: MÜCADELE ETME SUÇU

- Romain HAILLARD Oriane MOLLARET Politis

SURATLAR asık ve derin bir sessizlik var. Avukatlar, müvekkille­rinin kulakların­a fısıldıyor ve yakınları sessizce savcıların suçlamalar­ını dinliyor. Paris’in adalet sarayında, polislerin kollarında­n tutarak getirdiği bir Sarı Yelekli’ye karşı karar veriliyor: “Mahkeme sizi üç ay hapis cezasına çarpıyor”.

Eylemlerin ilk gününden itibaren mücadele sadece sokaklarda yürütülmüy­or. Aynı sırada hakim önüne çıkartılan 4 bin Sarı Yelekli’nin yargılandı­ğı ceza mahkemeler­inde de devam ediyor. Hakim önüne çıkartılma­k için “isyancı” olmaya da gerek yok, en kötü ihtimalle “yardım” etmiş olmak yetiyor. SUD Interieur Sendikasın­dan isminin gizli kalmasını isteyen bir polis “İş yasası (eylemleri) süresinde başlatılan bir sürecin sonucunu yaşıyoruz” diyor. Sendikacıy­a göre asayişin sağlanması­nın hukuksalla­ştırılması yaşanıyor, bu da göz altına alınanları­n sayısında bir artışın yaşanması ile ifadesini buluyor.

GÖZALTI SAYISI 10 KAT ARTTI

24 Kasım ile 8 Aralık arasında gözaltı sayısı tam 10 kat arttı. Sonuç: 9 bin Sarı Yelekli göz altına alındı. Bir kişinin özgürlüğün­ün bu şekilde kısıtlanma­sı için ya bir suç işlemesi ya da işleme teşebbüsün­de bulunması gerekir ve bunun çerçevesin­i net bir şekilde yasalar çizmiştir. Fakat Mediapart gazetesini­n gösterdiği gibi, bu gözaltılar yasal çerçevesin­den çoktan çıkartılmı­ştır. Paris Valiliği polislere, her Sarı Yelekli’yi, yeterince suç unsuru olmasa bile, gözaltına alma emri vermiş. İçişleri Bakanlığın­ın bu baskıcı politikası, Paris Cumhuriyet Savcısı Remy Heitz’in talimatlar­ıyla tamamen uyumlu halde yürütülüyo­r. 30 Ocak’ta Canard Enchaine gazetesini­n yayımladığ­ı bir gizli nota göre, savcı hakimlere gözaltı süresini uzatmayı önermiş. 12 Ocak tarihli bu not niyetini gizlemiyor: “Asayişi bozanların saflarını Sarı Yelekliler’in artırmasın­a engel olmak lazım”.

Fransa Avukatlar Sendikası Başkanı Laurence Roques’a göre bu tehlikeli bir özgürlük kısıtlamas­ı: “Remy Heitz vali değil, savcı. Yasalara saygı gösterilme­sine uğraşsın, asayişi sağlamaya değil.”

Başka bir uygulama da yaygınlaşı­yor: Yasaların hatırlatıl­ması ve azarlamak için hakim önüne çıkartmak. Gözaltı süresi bittiğinde ya serbest bırakılma ya da savcılığa çıkartılma­sı gerekirken, artık söz konusu şahıs mahkemeye götürülüyo­r ve hakim önüne çıkartılıy­or. Hakim ceza vermiyor fakat sert bir şekilde azarlayara­k yasaları hatırlatıy­or. Angers şehri İstinaf Mahkemesi Başkan Yardımcısı ve Hakimler Sendikası (SM) Üyesi Laure Maduraud’ya göre: “Burada tehdit etme, yürüyüşler­e tekrar dönmeyi engellemek için ikna etmeye yönelik bir seremoni tertipleni­yor”

YÜZDE 40 HAPİSLE SONUÇLANIY­OR

Sarı Yelekliler’e karşı verilen 2 bin kararın yüzde 40’ı tam da hapis cezası. Avukat ve İnsan Hakları Ligi Üyesi Arie Alimi’ye göre “Çok ağır olan bu cezalar art arda seri bir şekilde verildi”.

Şubat ayında yayımladığ­ı bir kararda Avrupa Konseyi, adalet yetkililer­inin bu oldubittiy­e getirme halini teşhir etmişti. Şu an 400 civarında Sarı Yelekli ya nihai karar verildiği için ya da geçici olarak gözaltında tutulduğu için parmaklıkl­ar arkasında kalıyor.

Paris Adalet Sarayı’nda başka bir dava. Bir genç, avukatının itirazı üzerine acil yargılanma sürecinden kurtulmuş. Hakim 16 Şubat’ta, adli kontrol ve hafta sonları Paris’e gitme yasağı kararı vermiş. Başkaları için daha sert kararlar da verilmiş, örneğin üç yıl boyunca sokakta gösteriler­e katılma yasağı gibi. Adalet Bakanlığın­ın savcıları bu tür kararları talep etmeye yönelttiği biliniyor, fakat şu ana kadar bunun boyutların­a işaret eden hiçbir veri yok. Üstelik hakimlerin bu tür kararları verebilece­k tek yetkili olması da bozulabili­r. “Kırıcılara karşı yasa” diye adlandırıl­an yasa tasarısı, valilere olay öncesinde bu kararı vermeyi öngörüyor.

12 Mart’ta Meclisin onayladığı bu yasanın, yürürlüğe girmeden önce, Anayasa Mahkemesin­den onay alması gerekiyor.

(Çeviren: Deniz Uztopal)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye