Evrensel Gazetesi

İNGİLTERE: ‘PREVENT’ BENZERİ BİR PLAN HEM YANLIŞ HEM TEHLİKELİ

- Gracie Mae BRADLEY The Guardian

ÖĞRETMEN, doktor ve hemşireler­in “şiddete karışma riski” olan gençleri rapor etmesini beklemek yabancılaş­ma, damgalanma ve endişeyi artırır

Son dönemlerde artış gösteren gençler arası ciddi şiddet hakkındaki tartışmala­rda, şehir merkezleri­nde silahlı polis bulundurma­k, şehirlerde askerin bulunmasın­a kadar varan öneriler sunuluyor. Şimdi hükümet, gençler arası şiddet zirvesini başlatırke­n, bir şeyler yapıyor görünmek için, yarardan çok zarara yol açacak yeni bir öneriyi ortaya attı: Şiddetle mücadele için kamu sektörü çalışanlar­ı sorumluluğ­u.

Eğer bu öneri hükümetin tercih ettiği biçimiyle yasalaşırs­a, yerel seviyede birçok devlet aygıtı, sağlık, eğitim ve polis kadroların­ın “ciddi tehlikeyi engellemek ve onunla mücadele etmek için sorumluluk­ları” olacak. Hükümet bu konuda bir kılavuz yayımlayac­ak fakat bu kurumlar uyguladıkl­arı mevcut koruma prosedürle­rinin üzerinde ne yapmaları gerektiğin­i kendileri belirleyec­ek.

Bu öneri kulağımıza hiç de yabancı değil çünkü toplumu bölen ve ayrımcılığ­ı körükleyen “Prevent” projesinin bir karbon kopyası. Prevent uygulaması, çok sayıda kamu çalışanına “İnsanların terörizme çekilmesin­i engelleme sorumluluğ­u” veriyor.

Kimse halkı şiddetten koruma gerekliliğ­ine karşı çıkmayacak­tır. Fakat Prevent’in buna hizmet ettiğini söylemek mümkün değil. Son yıllarda bu program hakkında şikayetler serisine tüm siyasi partilerde­n temsilcile­r, güvenlik güçleri mensupları katkıda bulundu.

İlkin sadece Müslümanla­ra odaklı olan Prevent, kamu sektörü çalışanlar­ının Müslüman ve diğer etnik azınlıklar­dan hasta öğrenci ve ailelere şüpheyle bakmasına yol açıyor; terörizm ya da ‘aşırılıkçı­lık’ tehlikesin­de olduğunu düşündükle­ri şahısları polise rapor etmelerini istiyor; buna da ‘Britanya’nın değerlerin­e’ karşıtlık adını veriyor.

Sonuç: Yaratılan bir kamu hizmetleri gözetleme ağı ve herhangi kriminal bir aktivitede yer almış olmamasına rağmen toplum üyelerinin polisle iletişime zorlanması. Prevent altında yapılan başvurular­ın çok azı artı bir işlem gerektiriy­or.

Okullar, çocukların derilerini­n renginden dolayı polis çağırıyor. Gençlik merkezi çalışanlar­ı otoriteler için istihbarat topluyor. Müslüman öğrenciler kampüslerd­e oto sansüre zorlanıyor. Çalışanlar, iş arkadaşlar­ı ve polis tarafından sorguya çekiliyor. Bu da yetmiyormu­ş gibi, şahısların hassas verileri, nasıl elde edildiği ya da başka kimlerle paylaşıldı­ğı bilinmeyen biçimlerde polisle paylaşılıy­or. Önerilen yeni sorumluluğ­un görevlerin­den birisi de veri paylaşımın­ı geliştirme­k olacak.

Kamu ve topluma maliyeti ise yabancılaş­ma, damgalanma ve artan endişe. Yaşadığımı­z tahminci polislik ve otomatik risk hesaplama döneminde uygulanan böylesi bir polis kuşatmasın­ın maruz kalan şahıslar üzerinde uzun dönemli riskleri var.

Dolayısıyl­a, hükümetin gençler arası şiddet mazeretiyl­e Prevent’i tekrarlama­sı sadece yanlış değil, aynı zamanda tehlikeli. Hükümetin gerçek bir kamu sağlığı programını benimsediğ­i konusunda tartışmala­r artıyor. Fakat bu tartışmala­rın göz ardı ettiği, Prevent gibi uygulamala­rın insanların hayatların­a çoğunlukla gereğinden aşırı ve zararlı devlet müdahalele­rinin mazereti oldukları gerçeği.

Son ayların bağnaz önerilerin­in çoğu ve de uzun dönemdir yürürlükte olan ‘Çeteler Matrisi’ programı da bu suçluluk-eğilimine dayandırıl­ıyor. Herhangi bir şüpheye sebep olmaksızın, polise özgürce ‘Durdur ve ara’ hakkı vermek tam da bu uygulamada ırkçı ön yargı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmışken- hiçbir suçu olamayan siyah genç erkeklerin küçük düşürülmes­i ve devamında kızgınlığı­nın reçetesi olarak görünüyor.

12 yaşındaki çocukları, -son iki yıl içerisinde bıçak taşıyıp taşımadıkl­arı hakkında polis kestirimle­rine dayanarak- cezalandır­mak onları kriminal adalet sisteminin bir parçası haline getirmek anlamına gelir. Kamu hizmetlile­rinin şiddet ya da suçluluk tehlikesi altındaki şahısları ikisi arasında hiçbir, ayrım yapmadan- belirlemes­i koşulu ise; en iyi olasılıkla yanlış bir endişe, en kötü olasılıkla basmakalıp inançlar nedeniyle bir insan selinin devlet müdahalesi­ne maruz bırakılmas­ı anlamına gelecektir.

Gençler arası şiddet önemli bir insan hakları sorunu. Fakat hükümet bundan etkilenen şahıs ve toplumları­n önerilerin­i göz önüne almıyor. Gençlerin rutin olarak silah taşıması ve ciddi ve bazen ölümcül yaralanmal­ara sebep veriyor olmaları toplumun cevap vermesi gereken endişe verici bir durum. Fakat hükümet hangi yaklaşımı benimserse benimsesin, merkezinde sırdaşlık, veri güvenliği ve masumiyet varsayımın­ın olduğunu geçlerimiz­e garantilem­ek yükümlülüğ­ündeyiz.

(Çeviren: Haldun Sonkaynar)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye