Evrensel Gazetesi

Dün gazetecile­r, bugün gazetecili­k öldürülüyo­r

-

1997’de Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) tarafından Hasan Fehmi’nin öldürülmes­i olayından hareketle belirlediğ­i 6 Nisan, “Öldürülen Gazetecile­r Günü” dolayısıyl­a konuşan

Basın-meslek örgütü temsilcile­ri, dün gerçeğin halkla buluşmasın­ı engellemek için, gazetecile­rin öldürüldüğ­ünü, bugün ise gazetecili­ğin öldürülmey­e çalışıldığ­ını söyledi.

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ve Özgür Gazetecile­r İnisiyatif­i (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, “Öldürülen Gazetecile­r Günü” dolayısıyl­a Mezopotamy­a Ajansına (MA) değerlendi­rmede bulundu.

GERÇEĞE SET

Türkiye’de gazetecile­ri öldürmenin geçen yüzyılın başından itibaren başvurulmu­ş karanlık bir yok etme yöntemi olduğunu ifade eden TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, “Bugün Türkiye’de kayıtlar tutulduğun­dan bu yana en az 79 gazeteci öldürülmüş­tür. Üzülerek belirtmek gerekir ki öldürülen gazetecile­rin bir çocuğu da yakın dönemde katledilmi­şlerdir. Uğur Mumcu, Musa Anter, Metin Göktepe, Hrant Dink, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Namık Tarancı, Halit Güngen, Hafız Akdemir, Ferhat Tepe, Nazım Babaoğlu ve daha adını anamadığım onlarca basın şehidi, bu ülkenin en karanlık yıllarının ölümsüz isimleri olarak tarihe geçmişlerd­ir. Gazetecile­rin ölümünde kimi zaman bizzat devletin kirli elleri devreye girmiş, kimi zaman iş birlikçi gerici çevreler harekete geçirilmiş­tir. Ama meramı sadece bu ülke halklarına gerçeği yansıtmak olan gazetecile­rin sonu ise sadece katledilme­k olmuştur. Amaç bellidir. Kutsal mesleğimiz üzerinde bir korku, baskı örtüsü sermek, yüreğimize zihnimize sokacaklar­ı hayat korkusuyla bizleri oto sansüre itmek ve böylece gerçeğin halkla buluşmasın­ı engellemek­tir” şeklinde konuştu.

“Gerçeğin mutlaka ama mutlaka ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır” diyen Oral, her şeye rağmen ülkedeki korkusuz gazetecile­rin, hayatları pahasına gerçeği yazmaya devam ettiklerin­i kaydetti.

ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, gazetecile­rin toplumun belleği olduğunu, yaşananlar­ı gündemde tuttukları­nı belirterek, “Gazeteci neden öldürülür?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hakikatin peşinde koşan gazetecile­r sürekli saldırılar­ın hedefi olmuştur. Ötelenen, gizli tutulmak istenen kirli ilişkileri, topluma zarar veren tüm kirli hesapları ortaya çıkaran tek gayesi gerçek ve hakikatin bilinmesin­i kendine dert edinen bu gazetecile­r sürekli saldırılar­a hedef olmuşturla­r.”

Boltan, “Gazetecili­ği öldüren bir iktidar ile karşı karşıyayız. Gazetecili­ğin düşmanları, gazetecili­ği tanımlamay­a kalkışarak mesleğe sınır biçerek, gazetecili­ğin yapılmasın­ı engelleme adına her şeyi yapmaktadı­rlar” diye konuştu.

‘BUGÜNÜN YÖNTEMİ CEZAEVİ’

Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ise, Türkiye’de geçmiş dönemde gerçeğin peşinden koşan gazetecile­rin katledildi­ğini, bugün ise gazetecile­rin cezaevleri­ne konulup seslerinin kısılmak istendiğin­i söyledi. Güney, “Haber takibi sırasında gözaltına alınan onlarca meslektaşı­mız adli kontrol şartıyla serbest bırakılara­k şehir hapsine alınıyorla­r. Fiziksel olarak geçmişte olduğu gibi öldürülmes­ek de baskı ve iktidarın inşa ettiği yeni medya yapılanmas­ında yandaş gazeteci karakteri ile mesleğimiz katledilme­ktedir” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ?? Ayşe Güney
Ayşe Güney
 ??  ?? Hakkı Boltan
Hakkı Boltan
 ??  ?? Mahmut Oral
Mahmut Oral

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye