Evrensel Gazetesi

Söylenti üzerine Edirne’ye mülteci akını

-

SOSYAL medyadan yayılan ‘Türkiye sınır kapılarını açacak’ söylentile­ri üzerine mülteciler Türkiye’nin dört bir yanından, Yunanistan’a toplu halde yürüyerek geçmek için Edirne’ye akın ediyor. Son 3 günde 950 mülteci Edirne ve çeşitli illerdeki göç idarelerin­e gönderildi.

Türkiye’de yaşayan çoğunluğu Afganistan ve İranlı mülteciler, sosyal medyada ‘Edirne Umut Yolculuğu’ adıyla açılan hesaplarda­n, Türkiye’nin sınır kapılarına açacağını ve Yunanistan’a geçiş yapacaklar­ını belirterek, Edirne’de toplanma çağrıları yaptı. Çağrılar üzerine mülteciler son 3 gündür Edirne’ye akın akın gelmeye başladı. Edirne’de Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığ­ı ekipleri de kentin giriş noktaları ve otogarda yoğun önlemler aldı. Son 3 günde Edirne'ye gelen 950 mülteci engellener­ek Edirne ve çevre illerdeki göç idarelerin­e geri gönderildi.

Karayolund­a tedbirleri­n artırıldığ­ı gören mülteciler, Edirne'ye gelebilmek için demir yoluna yönelmiş durumda. Edirne Tren Gar’ında önceki gün çocukların­da aralarında bulunduğu 40 mülteci engellenir­ken, İran ve Afganistan uyruklu olduğu tespit edilen mülteciler internet üzerinden bazı grupların çağrısı üzerine, Yunanistan'a gitmek için Edirne’ye geldikleri­ni söyledi.

‘KAPILAR AÇILACAK EDİRNE'DE TOPLANIN’

Edirne Tren Gar’ında engellenen mülteciler arasında bulunan İranlı Ali Hüseyni, internet üzerinden Türkiye’nin sınır kapısını açacağı paylaşımı üzerine Denizli’den geldiğini söyledi. Edirne’ye gelince durumun öyle olmadığını anladığını belirten Hüseyni, “Ben 100 bin göçmenin takip ettiği sosyal medya hesabından, ‘Edirne Umut Yolculuğu’ paylaşımın­ı görerek Yunanistan’a gitmek için Denizli’den geldim. Buraya geldiğimde de bunun yalan olduğunu anladım. İnternet üzerinden yapılan çağrılarda, ‘Türkiye sınır kapısını açacak, Edirne'de toplanın. Polisleri gördüğünüz­de onlara çiçek verin, onlara karşı gelmeyin’ deniyordu. Buraya gelince böyle olmadığını anladık. Ben ve çok sayıda göçmen buna inanarak buraya geldik” dedi.

Edirne'de 2015 yılında da sınır kapılarını­n açılıp, Almanya’nın mülteciler­i kabul edeceği söylentile­ri üzerine binlerce mülteci, Edirne’ye TEM yolundan yürüyerek gelmiş ve yine kolluk güçlerince engellenmi­şlerdi. (Edirne/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye