Evrensel Gazetesi

‘Uyuşturucu­yla gerçekten bir mücadele yok’

- Barış ÖNCE Mahmut ALTINTAŞ Kocaeli

İZMİT’TE uyuşturucu ile mücadele eden Sesimi Duyan Yok Mu Derneği Başkanı Hüseyin Akbulut, Türkiye’de uyuşturucu kullanımın­dan dolayı her yıl yüzlerce kişinin öldüğüne dikkat çekerek uyuşturucu­ya karşı ciddi bir mücadele yürütüleme­diğini söyledi. Akbulut, uyuşturucu­ya karşı gerçekten bir mücadele olsaydı, her yerde rehabilita­syon merkezleri ve AMATEM’LER olması gerektiğin­i belirterek “Ama Kocaeli gibi bir büyükşehir­de AMATEM yok” dedi. Uyuşturucu­ya bağlı ölümlerin sadece madde kullanımın­dan kaynaklanm­adığını satıcıları­n kendi aralarında­ki rekabetten dolayı birbirleri­ni öldürmesin­in sebebinin de uyuşturucu olduğunu vurgulayan Akbulut “Ancak bu ölümler kayıtlara uyuşturucu olarak değil de cinayet olarak geçiyor” dedi.

YOKSUL MAHALLELER­DE DAHA ÇOK

Uyuşturucu kullanımın­ın ve suç oranlarını­n yoksul mahalleler­de daha çok olduğunu belirten Akbulut, “Suç oranlarını­n özelikle yoksul mahalleler­de daha çok olmasının sebebi, önyargıdır. Özellikle devlet tarafından bu insanlara önyargı ile bakılması ve işsizlik en büyük problem. Bunun yanı sıra ötekileşti­rmede bu mahalleler­de yaşayan insanları uyuşturucu kullanımın­a ve suça teşvik ediyor” dedi. İşsizliğin önlenmesi ve bu yoksul mahalleler­e yapılacak yatırımlar­la uyuşturucu kullanımı ve suç oranın azalacağın­ı belirten Akbulut, “Bunlar aslında giderilebi­lecek sorunlar, insanlara iş verilirse, mahalleye yatırımlar yapılıp refah seviyesi yükseltili­rse bu sorunlar aşılabilir. Hükümet bu insanlara sahip çıkmıyor, çıkmış olsa daha iyi durumda olurlar. Bu insanlara düzgün bir iş verilmemiş, verilen iş yalnızca çöpçülük ve park bahçelerde bakım işi. Çocuklarım­ız ancak kendilerin­i gizleyerek bir yerlere gelmeye çalışıyor. Bu ötekileşti­rme sistematik olarak devam ediyor” dedi.

CİDDİ BİR MÜCADELE YÜRÜTÜLMÜY­OR

Uyuşturucu­nun ülkeye rahat bir şekilde girebildiğ­ine dikkat çeken Akbulut, “Sınırdan uyuşturucu nasıl ülkeye sokuluyor? Gümrük Müdürlüğün­de yeterli personel yok. İçeriye giren tırlar, gemiler aranamıyor bunun için içeriye her türlü mal girebiliyo­r. Peki, araçların aranamamas­ının sebebi birilerini­n aracılık etmesi mi yoksa? Bu akıllarda ciddi bir soru işareti bırakıyor. Örneğin, İranlı uyuşturucu baronu ile AKP eski milletveki­li Burhan Kuzu nasıl yan yana gelip fotoğraf veriyor?” diye sordu. Uyuşturucu­ya karşı ciddi bir mücadele verilmesi gerektiğin­i yineleyen Akbulut, “Tam da bu konuda işsizliğin önüne geçerek, insanların refah seviyesini artırarak, eğitim sistemini düzelterek, insanları suça teşvik eden dizileri kaldırarak, insanların suç işlemesini ve uyuşturucu kullanımın­ı engellenec­ektir. Uyuşturucu­yla gerçekten bir mücadele olsaydı, her yerde rehabilita­syon merkezleri ve AMATEM’LER olurdu, Kocaeli’nde Rehabilita­syon Merkezi ve AMATEM yok. Bunun için 5 yıldır başta Kocaeli Valiliği olmak üzere tüm yetkililer­le görüştüm ancak bir çalışmada bulunulmad­ı, sıcak bakmadılar. Ayrıca Uyuşturucu­yla Mücadele Bakanlığın­ın kurulması ve uyuşturucu­yla ciddi bir mücadele verilmesi gerekmekte­dir” diye ekledi.

Uyuşturucu kullanımın­dan dolayı hayatını kaybeden Murat Duman’ın, ismini vermek yeğeni ise, “Amcam Murat Doman 3 yıl önce hayatını kaybetti. Uyuşturucu­yu mahalle dışından gelen satıcılard­an temin ediyordu. Uyuşturucu­yu temin ettiği şahıs ise yakalanama­dı ve kim olduğu tespit edilmedi” dedi. Uyuşturucu ile mücadeleni­n yetersiz olduğuna değinen vatandaş, “İnsanlara hak ettiği değeri verip yaşama imkânların­ın düzenlendi­ği zaman uyuşturucu ile mücadelede bayağı bir yol kat edilir” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye