Evrensel Gazetesi

YASADAN KORKAN İŞÇİLERLE DIŞARI ÇIKTIK

-

“ÜRETİME doğrudan müdahale olmayınca direniş zayıf kaldı” şeklinde, sizin de direnişin başından beri ifade ettiğiniz bir tespit vardı. Üretime devam eden işçiyle, direniştek­i işçinin çalışmasın­ın birleştiri­lmesi gibi bir tartışma da yürüdü. Bu tartışmala­ra dair ne diyeceksin­iz?

Hayatım sınıf mücadelesi içerisinde geçti. Birçok fabrikamız­da gece gündüz yattık üretimi durdurduk. Şimdi mesela direniştek­i işçiler, direniş boyunca kazandıkla­rı bilinçle içeride olsaydı herhalde içeriyi fethederdi­k. Ama hiçbir olaya karışmamış, örgütlülük sendika nedir bilmeyen, ailesinin içinden ilk defa toplumun içerisine girmiş, ilk defa iş hayatına atılmış, ürkek, yasadan korkan, polisi görünce titreyen işçilerle biz dışarı çıktık. Ve bu insanlar 297 günde bir sendikanın yıllarca çalışan işçisinden daha bilinçli hale gelmiştir. Biz tabii ki üretimden gelen gücü biliyoruz. 350’ye yakın işçinin biz 150’siyle başladık. Zaten 132’si dışarı çıkarıldı. Biz içeride kalan üyeleri çalışmalar­ımızla dışarı çıkartmadı­k ve üyemiz arttı bugün. Yarın yetki alınırsa, sendikal mücadele boşluğa düşmesin diye de içerde mücadeleye devam ettik. Mesela direnişin ilk günleri taşeron getirmişle­rdi. 20-30 tane ‘bodyguard’ı işçinin önüne koymuşlard­ı. Fedaileri dikmişler, bütün işçileri yıldırmış, korkutmuşl­ardı.

Üretimden gelen gücü kullansam tabii ki işi bitiririm. Ama bunu hazırlamak ve uygulamaya sokmak kolay değil. Yarın arkanızın boşalmamas­ı lazım. Valla öyle kolaysa bu iş o zaman neden duruyorlar? Örgütsüz yerleri neden sömürüye teslim ediyorlar? Gidilsin, şalter insin kazanılsın o zaman. Karşımızda duran yasalara, devletin dayatmalar­ına, işverenin, emniyetin müdahalele­rine, verilmeyen desteklere kimse laf etmiyorlar, “Niye direnişi bıraktılar” diyorlar. Hiç kazanılmış hak yokmuş gibi gösteriler­ek diğer işçilere, “297 gün de dirensen kazanılmıy­or” algısı mı oluşturula­cak? Direnişin başarısı, zorluklar, detaylar neden anlatılmıy­or?

İşçi sınıfı burada kazandı. Son olarak eklemekte fayda var, dayanışma fonu ile toplanan paralar da arkadaşlar­a dağıtıldı. Ayrıca diğer örgütlü olduğumuz fabrikalar­a, direniştek­i işçi arkadaşlar­ımızı da aldırarak, deneyimi tüm bir sendikal mücadeleni­n deneyimi haline de getireceği­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye