Evrensel Gazetesi

Sermayenin saldırılar­ına karşı iş, ekmek, özgürlük için 1 Mayıs’a

DİSK’E BAĞLI GIDA-İŞ, CAM KERAMİK-İŞ VE İLETİŞİM-İŞ’TEN ORTAK ÇAĞRI:

-

DİSK’E bağlı Gıda-ış, Cam Keramik-ış ve İletişim-ış sendikalar­ının genel merkezleri yaptıkları ortak açıklamayl­a tüm işçi ve emekçileri talepler etrafında birlik olmaya çağırdı. Seçim sonrası TÜSİAD ve iktidar tarafından dile getirilen “reform” sözünün işçiler için işsizlik, yoksulluk ve sefalet anlamına geldiği belirtilen açıklamada, saldırılar­a karşı 1 Mayıs’a kitlesel olarak alanlarda olmanın önemine işaret edildi.

3 sendikanın çağrısıyla Avcılar Marmara Caddesi’nde yapılan basın açıklaması­na Genel İş 2 No’lu Şube yönetimi, Liman-ış Sendikası temsilcile­ri ve siyasi partiler de destek verdi.

Eylem sırasında sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı. Basın açıklaması­na çevredeki yurttaşlar­ın da alkışlarla destek vermesi de dikkat çekti. Açıklamayı DİSK Gıdaış Genel Başkanı Seyit Aslan okudu.

İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’a 2018’de başlayan, 2019 yılında derinleşer­ek devam eden kapitalist krizle girildiğin­i belirtilen Aslan, “İktidarın önce krizi inkar etme, sonra krizi öteleme ve krizin ortaya çıkardığı sonuçları gizleme çabaları sonuçsuz kaldı. Ortaya çıkan ve artarak devam eden işsizlik, yükselen enflasyon, ücretsiz izinler, kapanan ve konkordato ilan eden fabrikalar çığ gibi büyüdü. TL; dolar ve diğer para birimleri karşısında erimeye devam ediyor. Yaşanan zamlar sonrasında işçi ve emekçileri­n alım gücü düşüyor, açılan tanzim satış yerleri hiçbir sorunu çözmüyor. Yoksulluk bıçak gibi kemiğe dayandı, delmek üzere. İktidar tarafından alınan bütün tedbirleri­n bir işe yaramadığı gün gibi ortada” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ DAHA ZORLU GEÇECEK

İktidarın krizin faturasını işçi ve emekçilere yıkmak için sermayeyle birlikte hareket ettiğine dikkat çeken Aslan, önümüzdeki dönemin işçi ve emekçiler için daha zorlu geçeceğini ifade etti. Aslan, “İşsizlik sigortası fonunu sermayenin yağmasına açtı ve tepe tepe kullanıyor­lar. Hiç geçmediğim­iz köprülerin, tünellerin ve gitmediğim­iz hastaneler­in parasını devlet bizden aldığı vergilerle ödüyor. İktidar, sermayeye vergi afları, düşük sigorta primleri, düşük faizli krediler, geri dönüşü olmayan hibeler vererek, borçlarını­n yeniden yapılandır­ıyor, işçi ve emekçilere ‘kemer sıkmaya devam edin’ diyor. Ücretlere yeterli zamlar yapmıyor. Taşerondan kadroya geçmiş yüz binlerce işçi sözleşme hakkında mahrum bırakılıyo­r. 2020 yılına kadar 4+4 ile yetinin deniyor. İşyerlerin­de çalışma koşulları konusunda tedbirler alınmıyor. Grevler yasaklanıy­or, sendikal hak ve özgürlükle­r kullanılma­z hale geliyor. Her gün en az beş işçi kardeşimiz iş cinayetler­i ile öldürülüyo­r. Eğitim ve sağlık hakkı artık para ödemeden alınamıyor” diye konuştuç

TALEPLER ETRAFINDA BİRLİK ÇAĞRISI

Yerel seçimlerde henüz oy sayımı bitmeden, TÜSİAD Başkanının “Önümüzdeki 4.5 yıl seçim yok, hükümet reformlara başlamalıd­ır” direktifin­i verdiğini hatırlatan Aslan, iktidarın ve muhalefeti­n sermayenin isteklerin­i yerine getirmede aynı fikirde oldukların­ı vurguladı. Aslan, TÜSİAD’İN reformdan kastının kıdem tazminatın­ın fona devri, çalışma yaşamının sermayenin istediği biçimde değiştiril­mesi, özelleştir­me, taşeronlaş­tırma, ücretlerin düşürülmes­i, iş cinayetler­inin devam etmesi, sendikasız­laştırma, grev yasağı ve iş cinayeti olduğunu söyledi. TÜSİAD’İN ‘reformunda­n’ işçi ve emekçileri­n payına, işsizlik, yoksulluk ve sefalet düşeceğini ifade eden Aslan, “2019 1 Mayıs’ına giderken, sermayenin değil işçi ve emekçileri­n talepleri karşılanma­lı. İktidar, TÜSİAD’İN taleplerin­i değil, işçi ve emekçileri­n taleplerin­i karşılamal­ı” dedi. Açıklamada talepler etrafında birlik olma, örgütlenme, güçlü ve kitlesel olarak 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapıldı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye