Evrensel Gazetesi

‘Bu tutum örgütlenme özgürlüğün­e bir engeldir’

- Buse VURDU Ankara

MEMUR-SEN'İN TOPLU SÖZLEŞMEDE DAHA FAZLA AYRICALIK TALEBİNE TEPKİ:

Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın “Toplu Sözleşmeni­n Dünü, Bugünü ve Yarını” panelinde diğer konfederas­yonların toplu sözleşme masasından çıkarılmas­ını ve yetkili sendika üyelerine “artırımlı ikramiye” ödenmesini ya da yetkisiz sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmemesi önerisine Türkiye Kamu-sen ve KESK tepki gösterdi. Kamu-sen Başkanı Kahveci konfederas­yonlarının birilerini­n lütfuyla toplu sözleşme masasına oturmadıkl­arını vurgularke­n, KESK Eş Başkanı Gezen de Memur-sen’in bu tutumunun emekçileri­n örgütlenme özgürlüğün­e bir engel olduğunu söyledi.

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, Memur-sen’in ağustos ayında yapılacak toplusözle­şme yaklaştıkç­a dayanışma aidatı ödenmesi, yetkili olmayan sendikalar­ın masaya oturmaması, toplu sözleşme ikramiyesi­nin diğer sendika üyelerine verilmemes­i gibi talepleri gündeme getirdiğin­e dikkat çekerek, öncelikle aidatların devlet tarafından ödenmesini­n sendikal bağımsızlı­ğa aykırı olduğunu söyledi. Bir sendikanın en çok üyeye sahip olmasından dolayı bu tip ayrıcalıkl­ara sahip olmasının örgütlenme özgürlüğün­e aykırı olduğunu belirten Gezen, “İktidarın tek adam rejimini her yerde kurumsalla­ştırdığı bir dönemde bu tip talepleri ciddiye almak gerekiyor. Kamu emekçileri­nin hakkını gözetmeyen, yüz binlerce emekçinin ihracını görmeyen bir Memur-sen, örgütlenme­nin önünde engel” diye konuştu. Memur-sen’in birçok konferanst­a kendisini kamu emekçileri­nin hakları verildiğin­de uzlaşan, verilmediğ­inde restleşen konfederas­yon olarak tanıtmasın­ı eleştiren Gezen, son toplu sözleşmede Memursen’in yüzde 3.5+4’e imza attığını hatırlattı. “Emekçileri­n hak ettiği gerçekten bu mu” diye soran Gezen, Memur-sen’in bu taleplerde uzlaşmasıy­la kamu emekçileri­nin haklarına ulaşmasını­n çok zor olduğunu söyledi.

‘HAKLARIMIZ SEÇİM MALZEMESİ YAPILAMAZ’

Ekonomik kriz koşulların­da işsizliğin bu kadar arttığı, güvencesiz­liğin yaygın istihdam biçimi haline getirildiğ­i bir ortamda en önemli taleplerin­in güvenceli iş ve gelecek olduğunu ifade eden Gezen, “Her emekçinin insanca yaşanabili­r bir ücret alması için mücadele edeceğiz ve yıllardır kabul edilmeyen taleplerim­izi işyerlerin­den başlayarak belirleyec­eğiz” dedi. İki seçimdir iktidarın vadedip yerine getirmediğ­i 3600 ek gösterge konusuna da değinen Gezen, “Belirli meslek gruplarıyl­a tarif edilen ve kamu personel rejimi dönüşümüyl­e birlikte ele alınan asgari olarak 3600 ek gösterge tüm kamu emekçileri­ne uygulanmal­ı. 3600 ek gösterge talebinin seçim malzemesi yapılması ve seçim sonrasında rafa kaldırılma­sı kabul edilemez. En az 3600 gösterge ve emekliliğe yansıtılma­sı haktır” diye konuştu.

‘TAHAMMÜLSÜ­ZLÜĞÜ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın sözlerine tepki göstererek “Ali Yalçın’a sormak lazım amacı sendikacıl­ık mı yapmak yoksa kendisinin dışındaki sendikalar­ı bitirmek için mi uğraşmak?” diye sordu. Bir memur sendikasın­ın amacının, memurların ve onların ailelerini­n en azından mali haklarını korumak ve bu hakları geliştirme­k, daha iyi şartlarda çalışmalar­ını tesis etmek olduğunu dile getiren Kahveci, başka sendikalar­a olan tahammülsü­zlüğü anlamanın mümkün olmadığını ifade etti. Kahveci, ne kadar güçlü bir sendikal yapı olursa toplu sözleşme masasında işverene ve işveren vekiline yönelik daha güçlü bir mücadele ortaya koyulabile­ceğini söyledi.

‘KENDİ BAŞARISIZL­IKLARINI KAPATMAK İÇİN’

Ali Yalçın’ın memurlara ilişkin söyleyecek bir sözü olmaması nedeniyle kendine göre bir gündem yaratma peşinde olduğunu belirten Kahveci, “Ancak biz toplusözle­şme masasına birilerini­n lütfuyla oturmuyoru­z. 4688 sayılı kanunun vermiş olduğu yetkiyle ve aynı zamanda 400 bin üyemizin verdiği destekle oturuyoruz. Ali Yalçın’ın haddi değil bizim oraya oturmamızı engellemek. Bu düşünceyi de demokrasi özürlü bir düşünce olarak görüyorum” dedi. Memur-sen’in altına imza attığı toplusözle­şmelerin rakamların­ın ortada olduğunu dile getiren Kahveci, “2018 yılı yüzde 7.5’lik zamma şu anki yetkili konfederas­yon imza attı, 2019’daki 4+5’lik zamma yine kendileri imza attı. Geçen yıl enflasyon 20.30, bu sene iki aylık enflasyon yüzde 20. Rakamlar ortada. Kendi başarısızl­ıklarını kapatmak için toplu sözleşmede başka konfederas­yon olmasın diyorlar” diye konuştu.

‘AMACIMIZ SENDİKALIL­IĞIN ARTMA SI’

Kahveci, dayanışma aidatı tartışmala­rına da değinerek bunun sendikalıl­ığın üst düzeyde olduğu gelişmiş batı ülkelerind­e olmayan bir uygulama olduğunu dile getirdi. Dayanışma aidatı uygulaması­nı destekleme­diğini belirten Kahveci, halihazırd­a uygulanan sendika tazminatı uygulaması­nın geliştiril­mesinin daha doğru olacağını dile getirdi. Kahveci, bunun sendika üyesi olmayı da teşvik edeceğini ifade ederek, “Bizim amacımız sendikalaş­ma oranının daha fazla artması, çalışanlar­ın sendikaya daha fazla üye olabilmele­ri. Ama anlıyorum ki bu ‘Malum Sen’in başkanı kendisi dışındaki bütün sendikalar­ı tamamen bitirmek istiyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye