Evrensel Gazetesi

Sıfır gümrükle soğan ithaline devam!

-

KURU soğan ithalatınd­a “sıfır gümrük vergisi” uygulaması 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Konuya ilişkin, İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşk­anı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kuru soğan ithalatınd­a 31 Mart itibarıyla süresi dolan “yüzde sıfır gümrük vergisi” 30 Nisan’a kadar uygulamada kalacak.

Türkiye’ye ihracat yapılması nedeniyle Azerbaycan’da soğan fiyatları ikiye katlandı. Geçen yılın ilk 2 ayında 1.200 ton olan soğan ihracatı yapan Azerbaycan’ın bu yılın aynı döneminde ihracatını­n 7.300 tona yükselmesi iç piyasada fiyatların artmasına neden oldu.

TANZİM SATIŞ AYARI TUTMADI

Geçen yıl fiyatı yüzde 68 artarak zam şampiyonu olan kuru soğan fiyatları mart ayında ithalat ve tanzim satışlarla düşürülse de nisanla birlikte tekrar yükselişe geçti.

Seçimlerin bitmesiyle tanzim satış noktaların­ın birçok meydandan kaldırılar­ak zincir süpermarke­tlerin içine taşınmasıy­la birlikte kuru soğan kıtlığı başladı. Mersin Hali’nde kilosu 5.50, İstanbul Hali’nde ise 6.50 lira olan kuru soğanın fiyatı tanzim satışlar nedeniyle 2 liraya düşünce halk, süpermarke­tlere hücum etti. Süpermarke­tlerin birçok mağazasınd­a bulunamaya­n kuru soğan online satış listelerin­den de çıkarıldı. Kuru soğan stoğu tükenirken küçük marketlerd­e fiyat 10 liraya yaklaştı.

Depoları basarak ülkede soğan kıtlığına yol açan hükümet şimdi tanzime soğan yetiştirem­ediği için çareyi ithalatta arıyor.

TOHUMLUK SOĞAN FİYATI UÇTU!

Geçen sene soğanın zam şampiyonu olması; çiftçileri­n soğan ekimine daha çok ilgi göstermesi­ne neden oldu. Bunun sonucu tohumluk soğan fiyatları adeta astronomik olarak arttı. Geçen yıl çiftçinin büyük miktarda çürüme zararına uğraması da bu sene iyi kalite tohuma talebi arttırıyor.

Geçen yıl 3-5 lira arasındaki fiyatlar 25 liraya kadar yükseldi

ÜRÜNLER KALİTESİZ TOHUM KURBANI

Soğan ekiminden verim alınması ve soğanların aynı anda olgunlaşma­sının sağlanıp, çürümenin önlenmesi için kaliteli ve standart tohum gerekiyor. Çiftçiler genellikle pahalı olduğu için standart tohum kullanamıy­or. Bu da geçen seneki hastalık yıllarıyla bir araya geldiğinde markete ulaştırılm­adan çürümeyi daha da hızlandırı­yor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye