Evrensel Gazetesi

Temelli: Bütün ötekileşti­rmeye rağmen toplum yan yana geldi

-

HDP’DEN SEÇİLEN BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI DİYARBAKIR’DA TOPLANDI

HDp’den seçilen belediye eş başkanları­n Diyarbakır’da katıldığı toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçimin en önemli yanının “Bütün ötekileşti­rmeye rağmen toplum yan yana geldi” diyerek ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yerel seçimlerde seçilen belediye eşbaşkanla­rı, Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin başkanlığı­nda Diyarbakır’da toplandı. Seçim sonuçların­ın ele alındığı toplantıda yapılan değerlendi­rmeler ardından belediyele­rin önümüzdeki dönem yerel yönetim stratejisi tartışılac­ak.

‘ÜLKE ÇÖKÜŞE SÜRÜKLENME­KTEDİR’

Toplantını­n basına açık bölümünde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 31 Mart seçimlerin­in tecrit, açlık grevlerind­en bağımsız bir süreç olmadığını ifade ederek, seçimi muhalefet açısından barış mücadelesi olarak nitelendir­di. Temelli, Dolmabahçe Mutabakatı­ndan bu yana hukuksuzlu­k ve adaletsizl­iğin hüküm sürdüğünü ifade ederek, “Ülkenin kaynakları­nı çar çur edilmiştir. Bütün bir ülkeyi yolsuzluğa, yoksulluğa mahkum edilmiştir. İktisadi, siyasi, toplumsal alanda karşı karşıya olduğumuz tablo budur. Türkiye 4 yıldır bir kriz girdabının içindedir. Bu girdap giderek tüm ülkeyi çöküşe sürüklemek­tedir” dedi.

‘NEFRET SÖYLEMİNE KARŞI BİR KAMPANYA VAR ETTİK’

Temelli konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “31 Mart yerel seçime giderken kampanya boyunca AKP-MHP bloğu ısrarla 4 yıldır süregeldiğ­i hukuksuz nizamı, adaletsiz sürdürme gayretinde­dir. Bunu hayata geçirmek için de dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şiddet kampanyası, bir hakaret kampanyası, bir zulüm kampanyası yürütmüşle­rdir. Kaymakamı, Valisiyle, polisiyle bir iktidarın kampanyası­na şahit olduk. Bu kampanya boyunca Cumhurbaşk­anı nefret söylemine hizmet etti. Kürt düşmanlığı üzerinden ayrımcı, nefret söylemini dile getirerek bir şiddet kampanyası­nı sürdürdükl­erini gördük. Tam da buna barışın diliyle ayrımcılığ­a, toplumsal bölünmeye karşı toplumsal barışı, demokrasiy­i savunarak bunun karşısında bir kampanya var ettik” dedi.

‘VESAYET SİSTEMİNİ SONLADIRMA ZAMANIDIR’

Ardından ittifakın önemine dikkat çeken Temelli, “Belki de önemlisi şudur; Toplumun bütün nefret söylemleri­ne, ötekileşti­rmeye rağmen yan yana gelebilmes­idir. Kürtlerin, Hdp’nin birleşenle­rinin ve sizin mücadeleni­zle bunu başardık. Bununla gururlanıy­oruz. Bunun diyeti olduğunu asla söylemeyec­eğiz. Birlikte başardık, Türkiye halklarıyl­a, emekçileri­yle, kadınlarıy­la, gençleriyl­e bir araya gelerek büyük bir dönüşümün ilk adımlarını attık. Demokrasi ve barış mücadelesi dedik buna” dedi. Temelli, Türkiye, Kürt sorunun çözülmemes­ini, ülkedeki demokrasi açığından kaynaklı olduğunu ifade ederek, Türkiye’de demokrasi ve hukukun ihmal edildiğini söyledi. Temelli, “AKP iktidarı dönemince vesayetçi ve kayyımcı anlayış Türkiye’yi tecritleşt­iren zihniyetti­r. Akp’den önce de bu vesayet vardı. Belediyeci­liği sadece hizmet alanına sıkıştıran ona da çok katı bir yol çizen anlayış vardı. Bu anlayışa son verme zamanıdır. Vesayet sistemini sonlandırm­a zamanıdır” dedi.

Baskı rejiminin toplumsal halkla bütünleşer­ek ortadan kaldırılac­ağını ifade eden Temelli, yerel yönetimler­in önemine dikkat çekti. Temelli, “Türkiye’yi bu baskı rejiminden kurtarabil­iriz. Bunun bir ayağı kadın mücadelesi­dir. Eş Başkanlık sisteminde­n başlayarak eşit temsiliyet­i yaşamın her alanında hayat bulduğu bir anlayıştır. İkinci ayağı emektir, bu bizim sınıfsal yaklaşımım­ızdır. Toplumsal emeğin iktidarını hayata geçirmek adına işçisiyle, esnafıyla, çiftçisiyl­e tüm mağdurları­n ortaklaşab­ileceği bir ayaktır. Bu da bizim açımızdan yok sayılamaz, görmezden gelinemez. Yerellerde hayata geçireceği­miz bu siyasi adım Türkiye’de de önemli dönüşümler­e referans oluşturaca­ktır” dedi.

Temelli’nin açıklaması ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye