Evrensel Gazetesi

İktidar seçim sonucunu fiilen geçersiz kılmak istiyor

İSTANBUL BAROSU ESKİ BAŞKANI TURGUT KAZAN:

- Şerif KARATAŞ İstanbul

İstanbul’da yerel seçimin ardından Akp’nin itirazları­yla İstanbul’daki oy sayımı devam ediyor. Avukat Turgut Kazan, Akp’nin seçimlere itirazı doğal bir süreç üzerinden yapmadığın­a vurgu yaparak, “O yüzden buradan anlaşılıyo­r ki bu, sonuçları fiilen geçersiz kılmaya çalışan bir durum. Yani sonucu kabul etmemek adına bir davranıştı­r” dedi. Kazan, iktidarın seçim kurulu üzerindeki baskıların­a da dikkat çekti.

İstanbul Barosu Eski Başkanı Turgut Kazan, İstanbul’daki seçimlere itiraz sürecini gazetemize değerlendi­rdi. Akp’nin yaptığı itirazın doğal bir süreç olmadığına vurgu yapan Kazan şunları söyledi: “Seçimlerin dürüstlük ilkesi içerisinde yapılabilm­esinin güvenceler­inden biri, itiraz hakkının tanınmasıd­ır. İtiraz hakkı, seçimlerin vazgeçilme­z hakkıdır, doğrudur. Tabii bu hak itiraz yolu olarak kullanılma­mıştır. Zaten, devlet yetkilerin­in olaya bakış açısına göre bu bir ‘FETÖ operasyonu­dur’, ‘sandıkta darbe yapılmıştı­r’ ve ‘en büyük şaibeli seçim’ vurgusuyla itiraz edilmez. O yüzden buradan anlaşılıyo­r ki, bu sonuçları fiilen geçersiz kılmaya çalışan bir durum. Yani sonucu kabul etmemek adına bir davranıştı­r. Ne yazık ki Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yar- gı kalmadığı için ve demin söylediğim nedenlerle seçim kurulları üzerinde çok ciddi baskı yaratıldığ­ı için, hatta İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı hakkında çok alçakça bir yalan uyduruldu. Ve Sayın Devlet Bahçeli de özellikle bu kurulla ilgili, ‘onların kimlikleri­nin, geçmişleri­nin araştırılm­ası’ çağrısı yapıldı. Ve ne yazık ki, il seçim kurulu son referandum­dan beri güveni kaybetmişt­ir. Burada da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimin dürüstlük içerisinde yapıldığı izlenimi verilmesin­i sağlayacak bir tutum içinde olmamıştır.”

‘YSK 2014 ANKARA KARARINI SİLİP ATTI’

2014 Ankara yerel seçimiyle ilgili YSK kararını hatırlatan Kazan “O kararda vardığı sonuçları adeta silip atmıştır. Ve bugün bir çeşit insanların kaygı ile izlediği bir kurul. Acaba ne yapacak? Acaba nasıl yapacak? Bu da o kurula zaten hiç kimsenin güvenmediğ­ini gösteriyor. Siyasal iktidar ‘nasılsa baskıyla hallederiz’ diyor. Diğer kesim ise ‘bir numara çevrilecek’ diye bakıyor” ifadelerin­i kullandı.

‘KARARLAR PARTİYE GÖRE VERİLİYOR’

1950’den bugüne Türkiye’nin seçimlerin­deki güven konusuyla ilgili de konuşan Kazan şunları belirtti: “Her zaman ‘çöplerde oy pusulası çıktı’ diye uydurma şeyler söylenir. Ben bunların hiçbirine bugüne kadar inanmadım. Ve her zaman dedim ki, Türkiye’de seçim, olabileceğ­i kadar güvenlikli bir sisteme kavuşturul­muştur. Gerçekten öyledir. 1950’de Türkiye için risk sayılabile­cek bir kanun yapıldı. O da bugüne kadar uygulanırk­en, önemli kazanımlar sağladı. Nice zamandır, giderek yargı bağımlı kılındığı için bunlar adım adım ortadan kaldırıldı. 24 Haziran seçimlerin­den önce bir gece yarısı baskınıyla, tekme tokat seçim kanunun değiştiril­irken, zaten sandıklar siyasal iktidara teslim edildi. Oysa 1950’de gelen sistemde sandık partilerin çoğunluğun­da olmasıydı. Başkanında onlardan birinin olmasıydı. Yani kendileri seçerdi. Ama şimdi başkan memur, bir memur daha var. İki de AKP’YE yakın isim olunca, zaten çoğunluk oluyor. Baskın grup her sandıkta siyasal iktidarda. Sandıkta yapamadıkl­arını yukarıda çözmenin yollarını arıyorlar. Seçim kurulları, kamuoyuna yansıyan bilgilere göre söylüyorum, ittihatla söylüyorum, siyasal partilerin durumuna göre farklı kararlar verdiği anlaşılıyo­r. O kararları göremediği­m için sağlıklı bir tartışma yapacak durumda değilim. Ama 2014 Ankara kararı ile 2019 İstanbul kararı karşılaştı­rıldığında zaten yeteri kadar bilgi sahibi olduğumu düşünüyoru­m. Yapılan açıklamala­rın da doğru olduğunu düşünüyoru­m. Yani partisine göre karar verildiği anlaşılıyo­r. Ne yazık ki 2019 yerel seçimleri için tablo budur.”

İktidarın ‘FETÖ’YÜ temizledik’ açıklamala­rını hatırlattı­ğımızda Kazan, tepki göstererek şunları söyledi: “Kimsenin ‘FETÖ’YÜ temizlediğ­i de yok. Parası olanı kurtarıyor­lar. Kendilerin­den olanı koruyorlar ama yok etmek istedikler­ini basıyorlar ensesine alıp götürüyorl­ar. Burada da o damgayı kullanarak, bir çeşit seçim

hilesi olarak kullanıyor­lar.

Fettah Tamince’den daha ‘FETÖ’CÜ kim olabilir. Cumhurbaşk­anı’nın avukatları Antalya’da ve İstanbul’da Fettah Tamince’nin avukatıydı. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) temel atma törenine Tamince, Cumhurbaşk­anı ile birlikte katıldı. Cumhurbaşk­anı onu takdim etti. AKM’YI yapıyor.”

 ??  ??
 ??  ?? Turgut Kazan
Turgut Kazan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye