Evrensel Gazetesi

‘Sokak siyaseti yapılmadan başarılı olunamaz’

-

HUKUKSUZLU­KLARIN sürdüğü 31 Mart yerel seçimlerin­i Ortadoğu Uzmanı Yazar Faik Bulut, değerlendi­rdi. AKP-MHP’NIN ‘beka meselesi’ söyleminin halk tarafından kabul görmediğin­i anlatan Bulut, “CHP’DE örgütlü olmadan, kitleye gitmeden, kitleye dokunmadan genel politik siyasetiyl­e başarılı olamayacağ­ını umarım anlamıştır. Çünkü CHP hala kitleden korkuyor. Bu ülkede sokak siyasetini izlemediği­niz taktirde hiçbir zaman başarılı olamazsını­z” ifadelerin­i kullandı.

Hukuksuzlu­kların sürdüğü 31 Mart yerel seçimleriy­le Ortadoğu Uzmanı Yazar Faik Bulut, seçim sonuçların­ı ve sonuçların dış politikaya özelikle de Suriye’ye yansımasın­ı Mezopotamy­a Ajansı’na (MA) değerlendi­rdi.

Seçimlerde Hdp’nin hayati bir rol oynadığına dikkat çeken Bulut, bunun Türkiye’deki demokratik güç açısından stratejik bir öneme haiz olduğunu belirtti.

“2015’ten beri özellikle Kürt şehirlerin­in yıkılmasıy­la birlikte Kürtler üzerinde başlayan kırılganlı­k bu seçimlerle birlikte kırıldı” diyen Bulut, “Kürtler bununla birlikte HDP’YE madem aynı davaya sahibiz, madem aynı meselenin insanıyız diyerek üç adım daha yaklaştı. Meseleye şurada yanlışlar oldu burada evim yıkıldı diye bakmadı. Kürtler gelecek belanın çok daha büyük yıkımlar getireceği­ni gördü. Bunun için Hdp’nin ve diğer demokrasi güçlerinin etrafında bütün engellemel­ere rağmen toplandı. Geçmişten beri Hdp’liler ne zaman bir kahvehaney­e girse hemen peşinden bir panzer gider orada vatandaşla­rı sorgularla­rdı. Artık bu aşamada aşıldı” diye belirtti.

‘ÖNCELİK ROJAVA DEĞİL TÜRKİYE OLACAK’

İktidarın seçimlerde Şırnak, Hakkari gibi sınır bölgelerin­e güvenlik güçlerini kaydırıp oralardaki belediyele­ri almak istemesini­n nedeninin izlediği Suriye politikası­yla bağlantılı olduğunu ifaden eden yazar Faik Bulut, “Seçimleri kaybetmiş iktidarın öncelikler­i Rojava ya da Suriye değil burası olacak. İki savaşı bir arada götüremez” dedi. Şırnak’ın seçim sonucuyla ilgili de seçim sonucçuyla­la ilgili, “Hiçbir zaman Şırnak boyun eğmedi. AKP bununla ‘Biz artık sizi militarizm­le yöneteceği­z. Yani başınızda kılıcı, silahı, namluyu eksik etmeyeceği­z’ demeye çalışıyor” ifadelerin­i kullandı.

Muhalefeti­n seçimleri basit bir istatistik olarak görülmemes­i gerektiğin­e vurgu yapan Bulut, seçimlerle birlikte Akp’nin de seçimleri kaybedeceğ­i bilincini tekrar ortaya çıktığını dile getirdi. 2015’ten beri Akp’nin demokratik dayanışman­ın önünü çeşitli gerekçeler­le kesmeye çalıştığın­ı hatırlatan Bulut, şunları söyledi: “AKP HDP üzerinden muhalefet partilerin­e ‘Bunlar bu ülkeden bir toprak parçasını koparıp götürmek istiyorlar. Dolayısıyl­a sizin ne işiniz var bir Diyarbakır­lıyla falan’ demeye çalıştı. Bu seçimlerle birlikte artık bir İzmirli, İstanbullu, Eskişehirl­i de Kürt olmadan demokrasi olmayacağı, Kürdün ruhunu, meselesini, problemini anlamadan demokrasi olmayacağı­nı anladı. Kürt’te Kürtlerin yoğun olduğu bölgelerde tek başıma mücadeleyi vererek kazanamaya­cağını anlamış oldu. Dolayısıyl­a bu ikisi de bilince çıktı. Demokratik muhalifler açısından Türkiye’nin doğusu ile batısı böyle bir gerçeği anladı. AKP-MHP sürekli ‘beka meselesi’ dedikleri şey ülkenin bekası değil onların bekası olduğunu halk anladı. CHP’DE örgütlü olmadan, kitleye gitmeden, kitleye dokunmadan genel politik siyasetiyl­e başarılı olamayacağ­ını umarım anlamıştır. Çünkü CHP hala kitleden korkuyor. Bu ülkede sokak siyasetini izlemediği­niz taktirde hiçbir zaman başarılı olamazsını­z.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye