Evrensel Gazetesi

‘KONUT TEKELLERİ KAMULAŞTIR­ILSIN’ TALEBİYLE REFERANDUM TALEBİ

- Kamer ARSLAN Ali ÇARMAN Berlin/stuttgart

Almanya’da, özellikle büyük şehirlerde artan konut kiraları protesto edildi. Cumartesi günü 19 kentte on binlerce kişi yüksek kiralara ve emlak tekellerin­e karşı sokağa çıktı. En büyük gösteri 40 bin kişinin katılımıyl­a Berlin’de düzenlendi. Ayrıca emlak tekellerin­in elindeki konutların kamulaştır­ılması için imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyası­nın hedefi bu konuda bir referandum düzenlenme­sini sağlamak.

Berlin’de Alexander Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Treptow semtinde düzenlenen Emlak Fuarı önünde son buldu. Gençlerin, özellikle liselileri­n çokluğu ve coşkusu dikkat çekti. Konuşmalar­da özel konut tekellerin­in konut piyasasını elinde tuttuğu ve fahiş kiralar aldıkları dile getirildi. Çeşitli kiracı inisiyatif­lerinin yanı sıra parti ve örgütler de eyleme katıldı.

Öte yandan Türkiyeli göçmen emekçileri­n örgütü Demokratik İşçi Dernekleri Federasyon­u da (DİDF) eylemlere katılarak, destek verdi.

SADECE BERLİN’DE 100 BİN KONUT AÇIĞI VAR

Berlin’de ve diğer büyük şehirlerde ev kiraları gittikçe artıyor. Başkenttek­i bazı semtlerde dar ve orta gelirli aileler kirada oturduklar­ı dairelerde­n onarım gibi bazı gerekçeler­le çıkartılma­k isteniyor. Daireler onarıldıkt­an sonra yüksek bedelle kiralanıyo­r veya yüksek fiyatla satılıyor.

Berlin Yatırım Bankası (Investitio­nsbank) verilerine göre Berlin’de 100 bin konut eksiği bulunuyor. Yeni yapılan konutların ihtiyacı karşılamad­ığı ifade edilirken, 2018’de, 2011’e göre konut kiralarınd­a metrekare fiyatındak­i artışın yaklaşık yüzde 65 olduğu kaydedildi.

STUTTGART’TA KİRALAR YÜZDE 45 ARTTI

Almanya’nın Stuttgart kentinde de kira artışların­a karşı yürüyüş yapıldı. Özellikle son 10 yılda kentteki kiraların yüzde 30-45 oranında arttığı belirtiliy­or. Düşük gelirli emekçiler maaşlarını­n yarısından fazlasını kiraya vermek zorunda kalıyor. Yine eğitim için şehre gelen öğrenciler­in ev ve yurt bulmaları da giderek zorlaşıyor. Stuttgart gazetesine göre, 44 metrekare ve tek odalı bir evin kirası 1100 avro civarında.

BERLİN’DE özel konut tekellerin­in mülksüzleş­tirilerek konutların kamulaştır­ılması için kampanya da başlatıldı. Berlin’de Deutsche Wohnen adlı özel emlak tekelinin 163 bin konut, 2 bin 600 dükkanı bulunuyor ve kentin en büyük emlak tekeli durumunda.

Deutsche Wohnen şirketi, 1998 yılında Deutsche Bank tarafından kuruldu. Berlin’de “Deusche Wohnen ve benzerleri kamulaştır­ılsın” adı altında kısa bir süre önce yeni bir inisiyatif kuruldu. İnisiyatif­in çağrısıyla 6 Nisan’da başlayan imza kampanyası­nın halk oylamasına dönüşebilm­esi için altı hafta içinde 20 bin imzanın toplanması gerekiyor. Sadece cumartesi günkü miting

İşçi ve emekçileri­n Stuttgart merkezinde konut sahibi olabilmesi neredeyse imkansız.

Bu nedenle birçok kentte olduğu gibi Stuttgart’ta da bir inisiyatif oluşturuld­u. “Kiralar Aşağı- Konutlar Uygun Fiyatlı Olmalı” çağrısıyla çalışmalar başlatıldı. İrili ufaklı onlarca eylem ve bilgilendi­rme toplantıla­rı ile çalışmalar yoğunlaştı.

Cumartesi günü de aralarında Sendikalar­ın (DGB, Ver.di, IG BAU), Kiracılar Derneği’nin de bulunduğu kurumlar ve siyasi partilerde­n inisiyatif­in çağrısıyla 4 bin kişi yürüyüş yaptı.

KİRACILAR DERNEĞİ: BİR AN ÖNCE SOSYAL KONUT YAPILMALI

Yürüyüş öncesi yapılan mitingde konuşan Kiracılar Derneği Başkanı Rolf Gassmann, çalışanlar­ın gelirinin yarısını kiraya vermekte olduğunu, geliri 1300 avronun altında olanlar için ise Stuttgart’ta yaşamanın çok zor olduğunun altını çizdi. Bir an önce sosyal konut yapımına başlanması çağrısı yaptı.

Ver.di Sendikası Stuttgart Başkanı Cuno Hegela da, “Sendikalar toplumu ilgilendir­en tüm sorunlarda aktif olmalı, kira çılgınlığı kader değildir, bu durum mücadele ile değiştiril­ebilir. Vonovia gibi emlak şirketleri konutlarda­n milyarlara varan kâr etmeleri izah

edilemez! Modernleşt­irme adı sırasında 15 bin imzanın toplandığı açıklandı. Yeteri kadar imzanın toplanması­ndan sonra eyalet hükümetini­n referandum için karar vermesi gerekiyor. Kampanyayı düzenleyen örgütler 3 binin üzerindeki konutun kamulaştır­ılmasını istiyor.

Eyaleti yöneten SPD-SOL Parti-yeşiller koalisyon hükümetini­n referandum­unun önünü açacağı tahmin ediliyor. Ancak referandum­dan ‘kamulaştır­maya evet’ çıkması durumunda hükümetin bu yönde adım atıp atmayacağı belirsiz. Almanya Anayasası’nın 15. maddesi, gerektiğin­de konut alanında kamulaştır­manın yapılabile­ceğini öngörüyor.

altında konutların tefecilere peşkeş çekilmesin­e dur diyelim, kâr ve sömürü temelinde değil, insanların ve çevrenin ihtiyaçlar­ına dayalı dayanışmac­ı bir konut politikası talep ediyoruz” dedi.

GENÇLERE POLİS SALDIRISI

Stutgart’taki mitingde konuşmalar­ın ardında yürüyüş başlatıldı. Yol güzergahın­da evlerinin pencereler­inde eyleme alkışlarla destek verenler oldu.

Yürüyüş sona erdiği sırada 150 kadar gençten oluşan bir grup, boş bir evi işgal etmek istedi. Gençler burada polisin saldırısın­a maruz kaldı. Polisin yakın mesafeden biber gazı kullanması ve coplarla saldırması sonucu 55 kişi yaralandı.

Polisin saldırısıy­la geri çekilen gençler daha sonra belirlenen eve girmeyi başardılar. İşgal edilen evlerden bazıları 5-10 yıldır boş duruyordu.

SOSYAL KONUTLAR ÖZELLEŞTİR­İLDİ

Almanya’da kiraların en pahalı olduğu on şehirden beş tanesi Stuttgart ve çevresinde bulunuyor. 1987’de belediyeye ait 33 bin 500 sosyal konut varken bu sayı 2017’de 14 bin 443 konuta düştü. Binlerce sosyal konut boşaltılar­ak özelleştir­ildi. Konut İnisiyatif­inin dikkat çektiği bir başka olgu da kentte binlerce konutun, spekülasyo­n nedeni de dahil olmak üzere farklı nedenlerle boş tutuluyor olması. Korunabile­cek konutlar ise yıkılıp ve yerine pahalı yeni binalar yapılıyor. Öte yandan bu durum ırkçı çevreler açısından da kullanılıy­or. Konut yetersizli­ği nedeniyle mülteciler suçlanarak ırkçılık körükleniy­or.

 ??  ?? Fotoğraf: Ali Çarman / Stuttgart
Fotoğraf: Ali Çarman / Stuttgart

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye