Evrensel Gazetesi

Sudan’da ‘yönetim istifa edene kadar’ grev kararı

-

SUDAN Meslek Odaları Birliği (SPA), yönetim geçici sivil bir hükümete teslim edilinceye kadar ülke genelinde genel grev ilan etti.

Yapılan açıklamada, grevin yargı, mühendisli­k, tarım, veterinerl­ik, eğitim ve taşıma gibi özel ve kamudaki meslek gruplarını kapsadığı vurgulandı. Grevle birlikte başkent Hartum’daki ulusal ordunun merkez yerleşkesi çevresinde protesto ve gösteriler­in sürdürülec­eğine dikkat çekildi.

EN BÜYÜK EYLEMLER

Önceki gün Sudan’da Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir’e istifa çağrısı yapmak için toplanan göstericil­er, ordunun ana karargahın­ın bulunduğu yerleşkeye girmişti. Son 4 aydır ülke genelinde yapılan gösteriler­in en büyüğü olduğu belirtilen önceki günkü protestola­rda yüzlerce kişi ilk kez ulusal ordu merkez yerleşkesi­ne girmiş, yerleşkede­ki bina çevresinde toplanan protestocu­lar, orduya Beşir yönetimini devirerek ülkedeki krize müdahale etmesi çağrısında bulunmuştu.

HÜKÜMET BIRAKMIYOR

Sudan’da iktidardak­i Ulusal Kongre Partisi (UKP) Yetkilendi­rilmiş Başkanı Ahmed Harun ise, partinin, ülkede değişimin seçimler üzerinden halkın görüşüyle gerçekleşe­ceği anlayışına bağlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir’in, Ukp’deki tüm yetkilerin­i kısa süre önce devrettiği Harun, ülkedeki gelişmeler­in ele alındığı partisinin Yönetim Ofisi toplantısı­nın ardından basına açıklamala­rda bulundu. Harun, “Ülkede değişim seçimler yoluyla gerçekleşi­r” dedi.

NE OLMUŞTU?

Sudan’da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısın­a tepki olarak ve Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir’in görevi bırakması talebiyle 19 Aralık’tan bu yana rejim karşıtı gösteriler düzenleniy­or. Ülkede 22 Şubat’ta bir yıl süreyle OHAL ilan edilmiş, meclis 11 Mart’ta oy çokluğuyla aldığı kararla OHAL süresini 6 aya düşürmüştü. OHAL’DEN 3 gün sonra çıkarılan kararnamel­erle de izinsiz gösteri, yürüyüş ve grevler yasaklanmı­ştı. Gösteriler OHAL sonrasında da sürerken protestola­rda hükümete göre 32, Uluslarara­sı Af Örgütüne göre 51 kişi hayatını kaybetti. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye