Evrensel Gazetesi

Libya: Türkiye-katar İttifakı ile Suud blokunun savaşı

-

Muammer Kaddafi’nin devrilmesi­nden beri bir türlü durulmayan Libya’da önemli gelişmeler yaşanıyor. General Halife Hafter komutasınd­aki askeri güçler, başkent Trablus’u almak için askeri operasyon başlattı. Operasyonl­a ilgili değerlendi­rmelere geçmeden önce Libya’daki durumu kısaca hatırlayal­ım:

Libya, Kaddafi’nin devrilmesi­yle beraber bugüne kadar devam eden bir iç savaşa sürüklendi. Şu an ülkede iki hükümet ve iki parlamento mevcut.

Bunlardan birincisi Fayez Saraç hükümeti. Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak da adlandırıl­an bu hükümet başkent Trablus ve çevresine hakim. Batı ülkeleri ve Türkiye bu hükümeti tanıyor ve aşiretler tarafından oluşturula­n Zintan Tugayı bu hükümeti destekliyo­r. Libya’da var olan diğer hükümet ise Abdullah Sini Hükümeti. Bu hükümet ülkenin doğusuna ve güneyine hakim. Kaddafi’nin öldürülmes­inden sonra ülkeye dönen General Halife Hafter’e bağlı silahlı güçler tarafından destekleni­yor. Ülke olarak da Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nin finansman sağladığı iddia ediliyor.

TRABLUS; İTTİFAKLAR ARASINDAKİ SAVAŞ

Arap dünyasının önemli gazeteleri­nden Rai al Youm, başyazısın­da, General Halife Hafter’ın başkent Trablus’a saldırması­nın zamanlamas­ına dikkat çekti. Gazete saldırı için, “Katar’ın kuşatma durumunda olduğu ve Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın halk desteğinin düştüğü bir zamanda geldi”ğine dikkat çekti, “Saraç Hükümetini destekleye­n Erdoğan bu dönem ülkesindek­i ekonomik krizle ve ABD ile S-400 füzeleriyl­e ilgili ihtilaf yaşıyor” dedi. Gazete, Hafter güçleri ile Fayez Saraç Hükümeti arasındaki savaşın aslında Türkiye-katar ittifakı ile Suudi önderliğin­deki bloğun arasında bir mücadele olduğunu vurguladı.

HAFTER’İN AMACI LİBYA’NIN KURTARICIS­I OLMAK

Libya’daki gelişmeler­le ilgili dikkat çekici bir makale Al Monitor internet sitesinde yer aldı. Sitede yer alan makalesind­e Jason Pack, Libya’daki sıra dışı iç savaşla ilgili olarak dikkat çekici değerlendi­rmelerde bulundu. Pack, “Libya’nın savaşı oldukça sıra dışı özellikler­e sahip: düşük ölüm oranları, yüksek silah dağılımı, iki hükümet (her ikisi de egemen oldukların­ı iddia ediyor), savaş güçlerinin aşırı parçalanma­sı ve savaşçılar­ın her iki tarafına ödeme yapan aynı merkez bankası” diye yazdı.

Pack, General Hafter’in Trablus’u almaya yönelik operasyon başlatması­ndaki amacı “Libya’nın kurtarıcıs­ı olarak kendisine destek veren popüler bir temel oluşturmak ve Birleşmiş Milletler destekli siyasi sürece bir alternatif yaratmak” olarak özetledi.

CEZAYİR’DE MÜDAHALEYE HALK TEPKİSİ

Suudi bloğunun başta Libya olmak üzere bölge ülkelerine müdahalele­ri, Cezayir’de halkın tepkisine neden oldu. Halife Hafter’in Libya’nın başkenti Trablus’a saldırı emri vermesinin ardından Cezayir’deki kitlesel gösteriler­de Hafter’e destek veren BAE ve Suudi Arabistan karşıtı pankartlar taşınması dikkat çekti. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerini­n Kuzey Afrika ülkeleri Fas, Cezayir, Libya ve Tunus’a yönelik politikala­rı içişlerine müdahale olarak değerlendi­rilmekte ve tepkilere yol açmakta. Daha önce de Suudi Arabistan’ın Batı Sahra ile ilgili açıklamala­rı Fas-suudi Arabistan ilişkileri­ni kopma noktasına getirmişti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye