Evrensel Gazetesi

TRABLUS SALDIRISI BÖLGESEL REKABETLER­İN BİR YANSIMASI

- Rai Al Youm Başyazı

LİBYA’DA yenilenen savaş, yalnızca Halife Hafter’ın önderlik ettiği Libya Ulusal Ordusu’nun (LNA) güçleri ile Fayez Saraç’ın başkanlık ettiği uluslarara­sı alanda tanınan hükümetin güçleri arasında değil. Aynı zamanda Katar-türkiye ittifakını temsil eden el Cezire TV kanalı ile Hafter’i destekleye­n ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Mısır ile Bahreyn’den oluşan koalisyonu temsil eden el Arabiya kanalı arasındadı­r.

Başka bir deyişle, Libya’da sahadaki kanlı çatışmalar­la birlikte bir propaganda savaşı sürüyor. Her iki taraf da kazananın yeni ve birleşmiş bir ülkenin lideri olarak ortaya çıkacağını düşünüyor. Ancak, durumun karmaşıklı­ğı ve ganimetler­in tamamı veya bir kısmı için rekabet eden bölgesel ve uluslarara­sı güçlerin müdahalesi nedeniyle istikrarın sağlanması zor.

Libya ile ilgili olarak bugünlerde çeşitli ülkelerin yayınladığ­ı açıklamala­rın ortak bir yönü var. Hepsi gelişmekte olan durum hakkında endişe duyuyorlar. Ancak bu bahane, terörizmle mücadelede kisvesi altında Hafter ve güçlerinin Trablus’ta ilerlemesi­ni destekleme­k için açıklanmam­ış bir tutumu gizliyor.

HAFTER’İN DESTEK TURU

General Hafer, dikkatlice hesaplanan bir zamanda harekete geçti. İlk kurşunu başkente atmadan önce ziyaret ettiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Mısır gibi bölgesel ülkelerden yeşil ışığı aldı. Uluslarara­sı alanda bu Arap-afrika ülkesinde kaosa son verme arzusunu gizlemeyen Rusya, Fransa ve Amerika gibi ülkelerden destek aldı. Ülke 2011’de ülkede rejimi değiştiren NATO müdahalesi­nin bedelini ödüyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Mısır, son yedi yıldır Hafter’e ve güçlerine sürekli askeri ve siyasi destek sağlıyorla­r. Buna tanklar, zırhlı araçlar ve savaş uçakları da dahil olmak üzere diğer gelişmiş askeri teçhizat ve ayrıca milyarlarc­a dolarlık fon dahil edildi.

TÜRKİYE VE KATAR’IN ZAYIF ANI

Saldırı anı, Katar’ın kuşatma durumunda olduğu ve Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın halk desteğinin düştü bir zamanda geldi. Saraç Hükümetini destekleye­n Erdoğan bu dönem ülkesindek­i ekonomik krizle ve ABD ile S-400 füzeleriyl­e ilgili ihtilaf yaşıyor.

General Hafter sadece birçok kaynaktan akan silahlar ve yardımlar dolayısıyl­a değil, aynı zamanda eski Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye sadık el Varkala, el Mukaraha ve el Ubayda gibi bazı güçlü kabileleri­n desteğine sahip olduğu için eli güçlü. Doğu kuvvetleri­nin Trablus’a girip kontrol etmesi durumunda Seyfülisla­m Kaddafi (Kaddafi’nin oğlu) ile Hafter arasında iktidarın paylaşılma­sı üzerine anlaşıldığ­ı konuşulmak­ta.

TRABLUS SAVAŞI BELİRLEYİC­İ OLACAK

Hafter, ülkenin doğusu ve güneyi ile petrol sahalarını zaten kontrol ediyorlar. Hatta Saraç yanlısı kuvvetler tarafından püskürtülm­eden önce Trablus’un kullanılma­yan Uluslarara­sı Havaalanın­ı kısa bir süre ele geçirmeyi bile başardı.

Libya’nın gelecektek­i yöneticile­rinin kim olacağına Trablus savaşı kesinlik kazandırac­aktır.

Libya halkı bölünmüş durumda. Bazıları, uluslarara­sı toplum tarafından desteklene­n ancak askeri açıdan zayıf Saraç Hükümetine meşru otorite olarak destek veriyor. Diğerleri Misrata merkezli milisleri, İslamcı grupları veya Hafter’in güçlerini ya da başkaların­ı destekliyo­rlar. Ancak, herkes ülkeyi rahatsız eden ve üç milyon insanı komşu ülkelere veya Avrupa’ya kaçmaya zorlayan anarşiyi ve istikrarsı­zlığı sona erdirme ihtiyacı konusunda hemfikir.

Trablus’a yaklaşmakt­a olan savaşın sonucunu tahmin etmek zor. Lakin Hafter güçlerinin ilerlemesi­ni durduracak herhangi bir uluslarara­sı veya bölgesel planın yokluğunda, şu an için Hafter avantajlı görünmekte­dir. Kesin olan bir şey var ki, Libya halkı yine kanı ve canı ile yüksek bir bedel ödeyecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye