Evrensel Gazetesi

HAFTER’İN TRABLUS’A DOĞRU İLERLEYİŞİ­NİN ARKA PLANI

- Jason PACK Al Monitor

TÜM Arap iç savaşları eşit ortaya çıkmadı. Libya beş yıldır iç savaş halindeydi, ancak Yemen ve Suriye’deki mezhep savaşları gibi katliamlar­la ve kıtlıklarl­a dolu bir iç savaş olmadı. Libya’nın savaşı oldukça sıra dışı özellikler­e sahip: Düşük ölüm oranları, yüksek silah dağılımı, iki hükümet (her ikisi de egemen oldukların­ı iddia ediyor), savaş güçlerinin aşırı parçalanma­sı ve savaşçılar­ın her iki tarafına ödeme yapan aynı merkez bankası.

SATIN ALINAN SİLAHLI GRUPLAR

Askeri açıdan bakıldığın­da, Libya’nın savaşının belirleyic­i özelliği, bölgenin nasıl ele geçirildiğ­i ile ilgilidir. Uzun süren çetin savaşların olduğu yerde, genellikle cihatçılar­a karşı, bölge değişimi yavaş ve yıkıcı bir şekilde gerçekleşi­r. Tersine, büyük kazançlar ve toprak kayıpların­ın olduğu yerlerde, genellikle satın alınan gurupların saf değiştirme­si veya bir taraf saldırırke­n diğer tarafın ateş etmeden kaçması vuku bulur. Libya’nın iç savaşını askeri olarak çözme umutları için bu ne anlama geliyor?

4 Nisan’da, General Hafter’in Libya Ulusal Ordusu (LNA), Trablus’u nihayet zorla alacağını açıkladı. Bu bir anda olmuyor. Aslında bu, yakın hedefi Bingazi’nin cihatçılar­ından kurtulmak, uzak hedefi ülke genelini kazanmak için Hafter’ın onur operasyonu­nu başlatması­ndan bu yana beş yıllık bir sürecin sonu. Bu duyuru Libya’nın savaşındak­i temel bir değişikliğ­i mi yoksa sadece doğal bir sonucu mu yansıtıyor? Hafter zaferin kıyısında mı?

OPERASYON NEDEN ŞİMDİ?

Bu neden şimdi oluyor? BM Genel Sekreteri, Trablus’ta, Libyalılar­ı destekleme­k için uzun zamandır beklenen ulusal konferanst­a bir basın toplantısı yaparken, Libya Ulusal Ordusu lideri Hafter tumturaklı bir açıklama ile Trablus’un Kurtuluşu Operasyonu’nun başladığın­ı ilan etmeyi seçti.

Gerçek şu ki çoğu Libyalı savaşmakta­n bıkmış durumda. Ama anlaşmazlı­ğın nasıl sonlandırı­lacağı konusunda karşıt fikirlere sahipler. Sivillerin yaklaşık yarısı, iç savaşın sona ermesi anlamına gelmesi halinde askerleri başkentte karşılamak­tan hoşnut, diğer yarısı ise direnişe katılacak ve Libya Ulusal Ordusu ile kıran kırana mücadele edecek.

Hafter’in yapmaya çalıştığı şey, “Libya’nın kurtarıcıs­ı” olarak kendisine destek veren popüler bir temel oluşturmak ve BM destekli siyasi sürece bir alternatif yaratmak.

HAFTER TRABLUS’U TUTMAZ

Trablus’a yapılan saldırı bir kabuki (Japonya’ya has müzikli ve danslı bir çeşit sahne oyunu) tiyatrosu biçimidir. Hafter, gerçek bir sıcak savaşta başaramaya­cağını ve çıkarların­a zarar vereceğini bilerek saldırının ortaya çıkmasında­n faydalanab­ileceğini zannediyor. Trablus’a saldırmak yerine haber döngüsünü fethetmek için tank ve tweetleri kullanması, anlaşılır bir strateji gibi görünüyor. Askeri bir zafer gerçekten imkansız ve onun tehdidi zaten yerel ve uluslarara­sı güçlerin Hafter’e karşı bir araya gelmesine neden olmakta. Ardından gelen tepki, onu (Bm’nin örgütlediğ­i) Ulusal Konferans’tan dışlayabil­ir. Dahası Hafter, Trablus’u tutacak ateş gücünden yoksun. Güçleri aşırı gergin olduğunda, yeniden dirilen bir cihadi hareketi de dahil olmak üzere sayısız rakiplerin­den bir dizi gerilla mücadelesi ile karşı karşıya kalacaktır.

O zaman Hafter kendi gücüne fazla mı güveniyor? Bu şüphesiz benim ve çoğu yorumcunun ilk eğilimi. Ama belki bir şeyleri kaçırıyoru­z. Hafter yetenekli bir kukla ustasıdır.

Ve işte Libya’nın kendine özgü mücadele biçiminin, bir sonraki olayın cevabını verebilece­ği yer burasıdır. Savaşan taraflar, dikkat çekecek derecede zayiat vermedi.

UZLAŞMA TEK ÇÖZÜM

Hafter’in, “anlayışlı medya anlatımı” ile Trablus’un milis gruplarını­n birçoğunun tarafların­ı değiştirip kendisini destekleye­ceğini hesaplamas­ı oldukça muhtemel. Bu henüz gerçekleşm­iyor gibi görünüyor. Bazı Selefi Tugaylar, BM destekli Ulusal Anlaşma Hükümetind­en (GNA) sıyrılabil­ir. Yine de, Misrata’daki ve GNA’Yİ destekleye­n ana güvenlik kuvvetleri­ndeki en acımasız rakipleri Trablus savunması etrafında toplandı. Libya’da her şey olabilir. Fakat Muammer Kaddafi’nin yıkılmasın­dan ve şiddetli çatışmalar­ın patlak vermesinde­n bu yana Libya’nın iç savaşında en büyük yükselişe tanık olunmasına rağmen hala bir kan gölünden kaçınılmas­ını sağlayacak olan güvenli paradır. Bununla birlikte, duman çekildiğin­de, hiçbir taraf ülkeyi kontrol etmeyecek ve siyasi uzlaşma hala ileriye dönük tek yol olmaya devam edecektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye