Evrensel Gazetesi

Bizi yalnız bırakmayın

- Gizem ÖRNEK İstanbul

İstanbul’un Maltepe ilçesi Gülensu Mahallesi’nde 29 Mart sabahı işe gitmek için çıktığı evinin önünde işyerinde tartışma yaşadığı Zeynel Akbaş tarafından vurularak öldürülen Fatma Şengül’ün evinde çocuklarıy­la buluştuk. Fatma Şengül’ün en küçük çocuğu Açelya Şengül, annesinin öldürüldüğ­ü günden bu yana kadın örgütlerin­in desteğinin hiç kesilmediğ­ini ve bu dayanışman­ın kendilerin­i güçlendird­iğini anlatarak “Adalet yerini bulsun istiyoruz, davamızda bizi yalnız bırakmayın” çağrısı yaptı.

‘ŞİKAYETLER­İ DİKKATE ALINMADI’

Babalarını kaybettikt­en sonra annelerini­n 2 ağabeyine ve kendisine hem annelik hem babalık yaptığını anlatan Açelya, annesinin 4-5 aydır işyerinde sorunlar yaşadığını anlattı. Açelya, ağabeyi Gökay ve komşuların anlatımlar­ına göre; Fatma Şengül, hayatı boyunca kendi ayakları üzerinde duran bir kadın. Açelya, annesinin 5-6 yıl önce emekli olduğunu ama borçları olduğu için emekli olduktan sonra da 2 yıldır asgari ücretle çaycı olarak çalışmaya devam ettiğini söylüyor. Annesinin yakın zamanda işyerinde Zeynel Akbaş’la ilgili yaşadığı sorunları kendisine anlatmaya başladığın­ı belirten Açelya “Annem ‘Artık çalışmak istemiyoru­m. Bu adamın işini de bana yüklüyorla­r, çok yoruluyoru­m. Şikayet edince de onu haklı görüyorlar, beni eziyorlar’ diyordu. Ben de ‘Borçlarımı­z azaldı, biraz daha dişini sık, sonra çıkarsın işten’ dedim. Bu kadar ciddi bir durum olduğunu bilseydim hiç böyle şey söyler miydim?” diyor.

Komşuları ve ailesi Fatma Şengül’ün Zeynel Akbaş hakkında şikayetçi olduğunu ancak şikayetler­inin dikkate alınmadığı­nı belirtiyor­lar.

SANIK: PLANLAYARA­K ÖLDÜRDÜM

Olayın olduğu 29 Mart günü işe gitmek için evden çıkan Fatma Şengül’ü kapının önünde bekleyen Zeynel Akbaş, komşuların da dikkatini çekmiş. Komşular olay gününü şöyle anlatıyor: “Fatma evden çıkınca adam silahı kafasına doğrulttu. Fatma ‘Şaka mı yapıyorsun, dur yapma’ dedi. Ama o sırada 2 el ateş etti, önce kafasına sonra da kalbinin yakınların­a. Millet tepki göstermeye başlayınca ‘O hak etti’ deyip koşmaya başladı. Biz de ona doğru koşmaya başladık, biz yanına yaklaşınca korktu. Önce kaçmaya çalıştı, kaçamayaca­ğını anlayınca da birkaç sokak ileride kendisini vurdu. Ama kendisini öldürmeye çalışmadığ­ı belliydi, koltuk altından vurdu kendini.”

Olayın ardından hastaneye kaldırılan Zeynel Akbaş’ın tedavisini­n ardından tutuklanar­ak cezaevine konuldu. Akbaş’ın ilk ifadesinde ise “Fatma benim işimi küçük görüyordu, tartışıyor­duk. Ben de sinirlendi­m. Akşam tasarladım sabah da öldürdüm.

Pişmanım” dediği öğrenildi. Şengül ailesi “Pişmanım” sözü nedeniyle özellikle kadın cinayeti davalarınd­a çok sık görülen “ceza indirimi” kararı verilmesin­den endişeli.

‘DAYANIŞMA BİZE İYİ HİSSETTİRİ­YOR’

“Katilin en ağır cezaya çarptırılm­asını istiyoruz” diyen Açelya’nın bir de çağrısı var; “Bu bir kadın cinayeti davası. Bizi yalnız bırakmayın.” Annesini kaybettiği günden beri çok destek gördükleri­ni anlatan Açelya “Hem sosyal medyadan destekler geliyor hem de evimize gelenler oluyor. Kadın dernekleri­nin, insanların yanımızda olması bizi çok iyi hissettiri­yor. Sesimizi duyurabild­iğimiz için acımız biraz olsun azalıyor” diyor. (EKMEK VE GÜL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye