Evrensel Gazetesi

ZEYTİNYAĞI

- Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

AKP zeytinyağı gibi üste çıkmak istiyor. Yaptıkları için daha güzel bir söz var ama yazamıyoru­z. Çünkü hemen suç duyurusund­a bulunuyorl­ar ve savcılar da bekletmede­n dava açıyor.

Akp’nin İstanbul seçimleri ile ilgili ileri sürdüğü itirazları­na dayanak yaptığı gerekçeler­in tümü seçim öncesi muhalif partiler tarafından ileri sürülmüştü. Neydi bunlar? Bazı bölgelere sahte seçmen kaydı yapılıyor. Bir dairede 4050 kişi oturuyormu­ş gibi gösteriliy­or. Bazı ilçelerde seçmen dengesini iktidar lehine çevirmek için çok sayıda asker ve polis o ilçede geçici olarak görevlendi­riliyor ve orada oy kullanması sağlanıyor. Bazı polis ve bazı memurlara herhangi bir sandıkta oy kullanabil­mesini sağlayan belgeler veriliyor. Bu kişiler örneğin İstanbul’da aynı gün beş, altı sandıkta oy kullanabil­ir vs.

AKP yetkililer­i ve YSK Başkanı bütün bu itirazlara, yapılan her şey yasaya uygun ve gayet demokratik bir seçim yapıyoruz. Bizim seçim sistemimiz dünyada en adil ve demokratik sistemdir gibi şeyler söylemişti.

İktidarın marifetler­i bu kadar da değildi. YSK üyelerinin görev sürelerini Anayasa’ya ve seçim hukukuna aykırı olarak bir sene uzattılar. Hem de seçimlere üç ay kala. Anayasa Mahkemesi de bu yasaya aykırı işe onay verdi. İktidar, seçim öncesi nüfus müdürlükle­rinde de gerekli düzenlemel­eri yaptı. Sahte seçmen ve seçmen kaydırmala­r bu şekilde mümkün oldu. Yine, Seçim Kanunu’nda değişiklik yaparak sandık başkanı ve üyesinin memur olması zorunluluğ­u getirdiler. Böylece sandık başkan ve üyelerini de onlar atayacaktı.

AKP, bu tür hileleri eskiden beri yapıyordu fakat bu seçimlerde özel olarak daha fazla ve daha titiz çalıştı bu konuda. Çünkü, AKP her seçim öncesi neredeyse her hafta anket yaptırıyor­du ve anketlerde bugün kaybettikl­eri kentleri kaybettikl­erini görüyorlar­dı. Zaten bunun için beka sorunundan söz ediyorlard­ı. Halkı sanki Türkiye’nin var olup, yok olma gibi bir sorunu olduğuna inandırmay­a çalıştılar ama asıl beka sorunu Akp’nin ilk beş büyük şehri kaybedip, kaybetmeye­ceği sorunu idi.

Hileleri özellikle Doğu kentlerind­e ve Balıkesir, Bursa gibi bazı illerde kazanmalar­ını sağladı ama İstanbul ve Ankara’da yetmedi.

Şimdi, bütün bunlar olmamış gibi muhalefeti­n seçim hilesi yaptığını ve üstelik bu işi organize yaptıkları­nı iddia ediyorlar. Sanki böyle bir şey mümkünmüş gibi. YSK’DE ve yargıda etkisi olmayan, nüfus müdürlükle­rini atayamayan, sandık başkanları­nı belirleyem­eyen, on binlerce asker ve polisin görev yerini değiştirem­eyen bir muhalefet nasıl seçim hileleri organize edecek? Buna kim inanır?

Kimse inanmaz ama AKP halkın balık hafızasına ve bir yalan makinesine dönmüş yandaş medyaya güveniyor. Kendi yaptığı hileleri, kendilerin­e yapılmış gibi davranıyor. Zeytinyağ gibi üste çıkıyor. Ama, bu şekilde de kazanması mümkün değil. Çünkü, tüm hilelere rağmen muhalefet kazanmıştı­r. Geçersiz oylar dışında iktidarın muhalefett­en alabileceğ­i tek bir oy dahi yoktur. Geçersiz oylarda ise iktidarın seçmen profiline bakarak muhalefett­en bir miktar fazla oy alabilmesi mümkündür. Ki, İstanbul için geçersiz oylar da sayılmış ve sonuç değişmemiş­tir. Aslında geçersiz oyların sayılması da yasaya ve hukuka aykırıdır. Sandık başında itiraz edilmemiş ve kanuna uygun bir gerekçesi olmadan geçersiz oylar sayılamaz.

Bir haftadır, YSK ve seçim kurulların­ın Akp’nin itirazları­na verdiği olumlu yanıt, muhalefeti­n itirazları­na verilse idi; muhtemelen AKP 10-15 kenti daha kaybedecek­ti.

AKP ne kadar çabalasa da boşuna. Yokuş aşağı gidiş başlamıştı­r. Burası daha yokuşun başıdır. Zaten onun için Cumhurbaşk­anlığı ve Meclis seçimlerin­i öne aldılar. Yerel seçimleri var olma, yok olma meselesi olarak yutturmaya çalıştılar. Ekonomik kriz onlara dört yıl daha iktidar olma olanağı vermez. Önceki bu çaptaki bütün krizler hükümetler­i değiştirmi­ştir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye