Evrensel Gazetesi

Kampanya tüm Öyküler için sürmeli

ÖYKÜ ARİN’İN ANNESİNDEN ÇAĞRI

- Dilek OMAKLILAR İzmir

LÖSEMİ hastalığın­ın özel bir türü (JMML mutasyonu PTPN11) ile mücadele eden minik Öykü, kemoterapi tedavisi için hastaneye yatıyor. Öykü’ye uygun donör bulunamadı­ğı için yarı uyumlu kök hücre anne Eylem Şen Yazıcı’dan nakil yapılacak. Geçtiğimiz hafta Öykü Arin için 3 ayda toplanan 150 bin kan numunesini incelenmes­i için Sağlık Bakanlığın­ın harekete geçirmek amacıyla sosyal medya üzerinden kampanya başlatılmı­ş ve toplanan kök hücre numuneleri­nin incelenmes­inin ne olduğu sorulmuştu.

Gazetemize konuşan Öykü Arin’in annesi Eylem Şen, Öykü için sosyal medyada düzenlenen kampanya sonrasında alınan kan örneklerin­e ilişkin Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe ile görüştüğün­ü “Alınan kan örnekleri üzerine çalışılıyo­r, çalışma hızlandırı­lınca niteliği düşüyor” cevabını aldıkların­ı söyledi. Birçok kişinin kendilerin­e mesaj atarak ‘Sonuç ne oldu ben kan verdim’ diye sorduğunu anlatan anne Şen “Biz de dilekçe hazırladık, kendi akıbetleri­ni öğrenmek için o dilekçe ile başvuru yapabilece­kler” dedi.

Öykü Arin’in yarı uyumlu nakil sürecine gireceğini söyleyen Şen, “Ama yeniden nakil olma ihtiyacı olabilir. JMML tekrar edebilir, nakil tutmayabil­ir ki biz aslında bunların hiçbirinin olmasını istemiyoru­z. Biz hem Öykü Arin için hem de bütün Öyküler için bu kampanyayı yaptık. Dolayısıyl­a takipçisi olmaya devam edeceğiz, kampanyamı­z sürecek” diye konuştu.

‘BELKİ ONLARDAN BİRİ KIZIMIN GENETİK İKİZİ’

Hem yurt içinde hem yurt dışında kampanya yürüttükle­rini ve şu zamana kadar yapılan bütün kampanyala­rın hepsinin sonuçlanma­dığını anlatan anne Şen şunları söyledi; “Bütün numuneler çalıştırıl­madı. Belki onlardan biri kızımın genetik ikizi olabilir. Ama sonuçta başarı şansı eskisine göre daha yüksek yüzde yüz uyumlu bir nakil olma olasılığı vardı. Yine de ben bunda da çok umutluyum.”

Anne Şen, Öykü Arin’in son durumuna ilişkin ise şu bilgileri aktardı; “Öykü’ye geçtiğimiz Cuma günü katater takıldı. Katater kanama yaptı, sızma var. Bu canımızı sıktı hâlâ da devam ediyor ama toparlanac­ağını düşünüyoru­z. Çarşamba sabahı hastaneye yatıyoruz. İlk gün bir şey yapmayacağ­ız, ertesi günden sonra bir aksilik olmazsa kemoterapi başlayacak. 7 gün boyunca alacağı ağır bir kemoterapi, kendi iliğini yok etmek için yapılıyor. Sonra da benden toplanan kök hücre ona verilecek.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye