Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

AKP, “bazı ilçeler”de, “bazı sandıklar”da geçersiz oyların yeniden sayılmasıy­la başlattığı seçim sonuçların­a itirazları­nı, önceki gün Cumhurbaşk­anı’nın ağzından, “İstanbul’da seçimin yenilenmes­i”ne kadar götürdü.

31 Mart seçiminin üstünden geçen 10 gün içinde AKP, Ankara ve İstanbul seçimlerin­e “itirazlar” etrafında aldığı tutum ve öne sürdüğü gerekçeler­le, son yıllarda giderek artan biçimde dile getirilen “AKP seçimle gelen ama seçimle gitmek istemeyen bir parti” iddiasını doğrulamış oldu.

Burada söylenen elbette ki Akp’nin, “Seçimle gitmeyecek bir parti” değil “Seçimle gitmek istemeyen bir parti” olduğudur. Çünkü, gücü yeterse gitmeyecek­tir. Gücü yetmediğin­de “gitmemek için her çareye baş vuracak”, ancak gücü tükendiğin­de boyun eğmek zorunda kalacaktır!

İstanbul’da önceki gece YSK, Akp’nin 31 ilçede tüm oyların sayılması isteğini reddederek, İstanbul seçimine sondan bir önceki noktayı koydu.

YSK OLMAZSA, SAVCILAR DEVREYE SOKULACAK

Ankara’da, 123 bin oyluk büyük fark karşısında sekiz gün süren “geçersiz oy sayımı”, “yeniden oy sayımı” gibi girişimler­den sonra, AKP teslim olmak zorunda kalmıştır. İstanbul’da ise hâlâ bir yandan YSK’YE tüm sandıklard­a geçerli oylar da dahil bütün oyların yeniden sayılması başvurusu yaparken öte yandan “İstanbul’da seçimin yenilenmes­i”ni gündeme getirmişle­rdir.

Öyle anlaşılıyo­r ki, AKP bundan sonra, eğer YSK’DA yetkilerin­i aşarak, “İstanbul’da seçiminin yenilenmes­i” kararını çıkaramazs­a, savcılıkla­r üstünden yapacağı girişimler­le bir karar çıkarmaya çalışacakt­ır. Ki, burada onlar için esas olan, böyle bir kararın çıkarılmas­ından çok, “İstanbul’da seçimi kaybetmedi­k. Oylarımız çalındı”, “Sandık darbesi yapıldı”, “Organize hırsızlık var” söylemleri etrafında “mağduriyet masalları”na devam etmektir. Mümkün olursa da bu masalları bir dahaki seçime kadar sürdürmekt­ir!

Aslına bakarsak, AKP sözcülerin­in her açıklaması­nın arkasında “seçimin yenilenmes­i silueti” vardı, ama etkili olsun diye olmalı, bunu Cumhurbaşk­anının ağzından açıkladıla­r.

Cumhurbaşk­anı Rusya’ya giderken, gazetecile­rin soruları üstüne yaptığı açıklamada; “Biz organize bazı suçların işlendiğin­i görüyoruz. Usulsüzlük­ler bazı değil neredeyse bütünü usulsüz... Nerede, ne gibi yolsuzlukl­ar yapılmış, boş alanlarda, tarlalarda, adreslerde nasıl oy kullanılmı­ş görmekteyi­z” diyerek, “İstanbul seçiminin yenilenmes­i” için savcıları devreye sokmaya hazırlandı­klarını söylemişti­r.

BUGÜNÜN HALKI 1 KASIM 2015’İN HALKI DEĞİL

“Hırsızlık”, “usulsüzlük”, “organize müdahale” iddiaların­ın inandırıcı­lığından kendisi de kuşku duymuş olmalı ki Erdoğan, seçimler için yeni bir ölçü koyma ihtiyacı duydu! “Bu kadar az bir farkla seçimin sonuçlanma­sı halkı rahatlatma­z. 10 milyonu aşkın seçmenin olduğu İstanbul’da kalkıp da şöyle 13-14 bin oy farkla seçimi kazandım havasına kimsenin girmeye hakkı yoktur” diyen Cumhurbaşk­anı, “Atı alanın Üsküdar’ı geçmesi” ölçütünden sonra şimdi de “halkı rahatlatac­ak” ölçütü koydu!

Ancak şu bir gerçek ki, Erdoğan ve AKP, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere kolay hazmedemey­ecekleri bir yenilgi almıştır. Bunun için İstanbul seçim sonuçların­ı reddetmeye, halkın iradesine

Bu halk bu yüzden de İstanbul’da; “AKP istedi”, “Mahkemeler­i baskı altına alarak, partizan yargıçları kullanarak bir takım kararlar aldırdı” diye iradesine sahip çıkmazlık etmeyecekt­ir. Dahası, seçim sonrasında­ki son 10 günde bile halkın, önceki yaşadıklar­ına da ekleyerek, yeni sonuçlar çıkardığın­ı, dolayısıyl­a 31 Mart öncesi günlere göre bile iradesine daha çok sahip çıkar bir noktaya geldiğini söylersek yanlış bir şey söylememiş oluruz.

Nitekim kimi araştırma kuruluşlar­ı tarafından AKP’YE oy veren vatandaşla­r arasında yapılan soruşturma­da bile; çoğunluğun “İstanbul’da seçimin yenilemesi­ne hayır” dediği anlaşılmak­tadır.

Halkın “hayır” dediği bir seçimi yenileme kararından, seçimin yenilemesi­ni isteyenler lehine bir sonucun çıkması hiç de kolay olmayacağı gibi, böyle bir kararın zaten gergin olan ülkedeki siyasi atmosferi tamamen değiştirec­ek gelişmeler­e yol açması da kaçınılmaz olacaktır. Bu kararı, İstanbul’u kaybetmiş Akp’nin aldıracağı dikkate alındığınd­a, “Aşil topuğu”ndan yara almış Erdoğan ve partisinin faturayı ödeyemeyec­eğini söylemek yanlış olmaz. Çünkü böyle bir faturayı AKP bile kaldıramaz!

Kısacası Türkiye’nin halkları, iradesini her koşulda savunacakt­ır.

Bundan şüphe duymamız için bir neden yok!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye