Evrensel Gazetesi

Zaman aşımı kararı Elçi’nin adresine gönderildi

-

GÖZALTINA alınan 11 köylünün 1993 yılında kaybedilme­sine dair “zaman aşımı” kararı verilen Kulp davasının gerekçeli kararı, 3 yıl önce Sur’da öldürülüp, failleri hâlâ bulunamaya­n Dava Avukatı Tahir Elçi’nin adresine gönderildi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen 11 köylünün akıbetine dair, Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün sanığı olduğu Kulp davasının Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesin­de 19 Eylül 2018 tarihinde görülen son duruşmasın­da ‘zaman aşımı’ kararı çıkmıştı. Mahkeme, verdiği zaman aşımı kararını, gözaltında kaybedilen köylülerde­n Bahri Şimşek’in kardeşi olan Keleş Şimşek’in vekili olması dolayısıyl­a Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye de gönderdi. Tahir Elçi’ye gönderilen gerekçeli karar, getirildiğ­i adresinde tebliğ edilmeyip, zarfın üzerine “Belirtildi­ği adrese gidildi. Muhatap vefat ettiği için evrak tebliğ yapılamadı” notu düşüldü.

AİHM, olaya dair açılan soruşturma­yı 31 Mayıs 2001’de sonlandıra­n Türkiye’yi, etkili bir soruşturma yürütmediğ­i için mahkum etmişti. Bu karar üzerine yeniden başlatılan soruşturma sonucunda Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında 11 kez müebbet ve 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame 2013 yılında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve yargılama başlamıştı.

28 Kasım 2015 günü sokağa çıkma yasağı kapsamına alınan Sur ilçesindek­i Dört Ayaklı Minare önünde açıklama yaptığı sırada kurşunları­n hedefi olan Elçi’nin failleri aradan geçen 3 buçuk yıla rağmen henüz bulunmuş değil. (Ankara/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye