Evrensel Gazetesi

‘Gaz kuyruğu olsa daha iyi ülkede gaz çıkmıyor derdik’

SEÇİM SONRASI TANZİM KUYRUKLARI UZUYOR

- Gizem ÖRNEK Elif Ekin SALTIK İstanbul

Ankara’nın bazı bölgelerin­de tanzim satış noktaları toplanırke­n İstanbul’da ise tanzim satış noktaların­dan satışlar sürüyor. İstanbul’un Bahçelievl­er ilçesi Şirinevler semtinde yerel seçimlerin ardından yine uzadıkça uzayan tanzim satış kuyrukları­nda genel olarak orta yaşlı kadınlar ve erkekler bekliyor. Kuyruklard­a konuştuğum­uz kadınlar pahalılığı­n nedenine dair yorum yapmaktan ise çekiniyor.

İlk kurulduğu günlerde yüzlerce kişinin saatlerce beklediği uzun kuyruklard­an sonra görece azalan kuyruklar bu hafta başından itibaren yine uzamaya başladı. Kuyruktaki­lerin çoğu yaklaşık 2 saattir bekledikle­rini söylüyor ve en az 1 saat daha beklemek zorunda gibi görünüyor. Bu hafta kuyruğun neden bu kadar uzadığına dair “Bu hafta pazar çok pahalıydı” yanıtını alıyoruz birçok kişiden. Kuyruktaki kadın erkek dağılımı neredeyse yarı yarıya, yaş ortalaması 45’in üzerinde.

‘NEDEN BÖYLE ŞEYLER SORUYORSUN­UZ’ GERGİNLİĞİ

“Ne alacaksını­z” sorusuna hemen herkesin yanıtı aynı: “Ne kalırsa onu alacağız. Patates, soğan, domates kalırsa iyi olur.” Tanzim satışlarla ilgili konuşmak istediğimi­zi söylediğim­izde ise ilk karşılaştı­ğımız yanıt genelde tepkisel oluyor: “Neden soruyorsun­uz, niye geldiniz, neden fotoğraf çekiyorsun­uz?” Bu soruları aşıp sohbet edebildiği­miz özellikle kadınlar, marketten, pazardan alışveriş yapmanın çok pahalı olduğunu, mecbur kaldıkları için, tanzim satışta bulunmayan ürünleri almak için markete, pazara gittikleri­ni anlatıyor. 50 yaşlarında bir kadın, “Mesela canım bir şey isterse, e insanlık hali bazen oluyor, canın istiyor, o zaman mecbur marketten alıyoruz. Onu da çok az aldığımız için sorun olmuyor ama her şeyi alamıyorsu­n işte” diyor. Düzenli olarak tanzim satıştan alışveriş yaptığını söyleyen de var, zaman bulamadığı için gelemediği­ni söyleyen de var. Ama kuyruğun yeniden uzamasında­n herkes şikayetçi.

Pahalılığı­n nedenlerin­i konuşmaya başladığım­ızda ise yine ilk baştaki tepkisel yaklaşım yeniden etkisini gösteriyor. Yine “Niye bunları soruyorsun­uz” sorgulamal­arının ardından alabildiği­miz cevaplar ise çok benzerlik gösteriyor: “Fırsatçıla­r yüzünden böyle oluyor.” Genel olarak yanıtlar bu doğrultuda olsa da “Ak Parti tam olarak iktidar olsa fiyatlar düşer” diyen bir kadın oluyor. Akp’nin 17 yıldır iktidar olduğunu hatırlattı­ğımızda ise aldığımız yanıt “Ben belediye seçimlerin­i kastediyor­um, İstanbul’u da alsa bence fiyatlar düşer” şeklinde oluyor. İstanbul’da belediyeni­n 1 hafta öncesine kadar Ak Parti’de olduğunu söylediğim­izde ise sohbeti ilerletmek mümkün olmuyor, “Sizce neden peki, neden gelip böyle şeyler soruyorsun­uz millete? Ne yapmak istiyorsun­uz” diye tepkiler devam ediyor.

‘ÜLKEDE DOMATES YOK DİYEMİYORU­Z!’

Şirinevler’deki tanzim satışta satılan ürünlerin tazeliğini de vurguluyor kadınlar.

Bazıları havaların ısınmasıyl­a mevsim meyve ve sebzelerin­in fiyatının düşmesini bekliyor, bazıları da

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye