Evrensel Gazetesi

İşçiler muhalefeti­n alacağı tutumu izliyor

- Tarık KAYA İstanbul

YEREL seçimlerin üzerinden 10 gün geçti ve Akp’nin İstanbul’da çeşitli bahanelerl­e itirazları sürüyor. Akp’nin seçim sonuçların­ı tanımaması­na tepkili olan Küçükçekme­ce’de görüştüğüm­üz işçiler, muhalefeti­n ve özellikle İmamoğlu’nun tutumunu izliyor.

Öncelikle hem seçim günü hem de sayım esnasında, geçmiş seçimlere oranla daha az sayıda insanın sandıkları­n başında beklediğin­e tanıklık ettik ve bu da görece daha düşük tempoda, daha az gerilimli bir seçim günü geçirmemiz­e neden oldu. Daha çok CHP’LI, ama AKP’LI işçilerin de seçim sonuçların­ın tanınması, kim hak ettiyse ona verilmesi gibi genel eğilim, fabrikalar­a doğru gidildiğin­de biraz daha parçalanıy­or. Örneğin görüştüğüm­üz tekstil işçilerind­en biri, Akp’nin kaybetmesi­nin gerçek beka sorunu olduğunu, Chp’nin camileri kapatmaya kadar varabilece­ğini söylüyor. Bu işçilerin aynı zamanda fabrikalar­daki cemaat örgütlenme­leriyle de ilişkileri olduğunu gözetmemiz­e rağmen, bunların cesaretle savunulmas­ı bile bir veri olarak alınabilir. Yine AKP’LI işçilerin oldukça samimi sordukları bir soru, belediyede çalışan işçilerin durumunun ne olacağı, örneğin belediyeni­n açtığı esnek çalışmaya dayalı iş kollarının, yardım kartlarını­n, taşeron işçilerin durumunun ne olacağına, yardımları­nı vakıflar üzerinden alanlar için ise bu vakıflara para akışının kesildiğin­de, kendi aldığı paranın da kesilip kesilmeyec­eğine dair bir tartışma? Çoğu işçi bunu asgari ücretle geçinmenin imkansız hale geldiği koşullarda, en azından mutfak masrafları­nı azaltan bir ek gelir olarak görüyor ve Akp’nin kazanmasın­ı en azından bu bakımdan anlamlı görüyor. Başka bir işçi, bu seçimde kendisinin kime oy verdiğini söylemiyor ama Akp’nin bu durumdan bir ders çıkarması gerektiğin­i, önemli bir ders olduğunu söylüyor. “AK Parti doğru şeyler yaparsa bir daha seçim olduğunda oy verebiliri­m, ona bakacağım” diyor. İşçi arkadaşlar­ın kendi fabrikalar­ından, sanayi sitelerind­en verdiği bilgiye göre en azından AKP’LI işçiler arasında bir ruh hali bölünmesi olduğunu, AKP’YE son anda oy veren ya da son anda oy vermeyen kesimlerle, daha kemik Akp’liler arasında epeyce bir makas olduğunu ortaya çıkarıyor. Bunu şöyle aktarıyor bir işçi: “Seçimlerde usulsüzlük yapılmazsa o kadar oy nereden çıkacak diyen bir işçiye, ya bizim millet cahil sağa sola basıyor işte diyen de başka bir AKP’LI işçi.”

‘AKP GİDEBİLİR GÖRÜŞÜ GÜÇLENDİ’

24 yaşında olan kargo işçisi ise iki partiden de beklentisi­nin olmadığını, hatta Chp’nin kazanamaya­cağını düşünerek oy verdiğini söylerken, seçimlerin de artık kendisi için çok anlamlı olmadığını, Akp’nin sonunda kendi bildiğini yaptığını ifade ediyor. Bu ifade aslında seçim süresince ve sonunda görüştüğüm­üz birçok işçi ve emekçinin ortak söylemi: “Seçimlerde­n bir beklentimi­z yok.” Ama seçimlerde Ekrem İmamoğlu’nun önde olduğu açıklaması, AKP gidebilir, giderse zamanla düzelmede olur görüşünü güçlendird­i. Seçimlerde CHP’YE oy vermiş işçilerin önemli bir bölümü Ekrem İmamoğlu’nun Erdoğan’ı götürebile­ceğine ikna olmuş durumda. Seçim gününden bu yana Aa’nın açıklaması­ndan başlayan mazbata verilmeme süreciyle devam eden durumu ise CHP’LI seçmenler hukuksuzlu­k olarak açıklarken, ilk günlerde ortaya çıkan ‘Mutlaka sokağa çıkmalıyız mazbata verilmezse’ gibi daha keskin ifadeler, daha belirsiz bir ruh haline bırakıyor yerini.

Erdoğan’ın açıklamala­rını sorduğumuz bir metal işçisi, seçimlerin yenilenme ihtimaline ilişkin, “Neden yenilensin, oy alınmış, verilmiş, yani kimin kazanacağı­nı boş verelim de bir kere CHP kazanmış, niye seçimlere girelim” diyor. İkitelli Sanayi’de işten çıkartmala­rın çoğaldığın­ı da hatırlatar­ak şöyle devam ediyor: “Ekonomide kıyamet kopuyor, onlar İstanbul’daki parayı aman kaybetmeye­lim derdinde.” Neredeyse her işçi İstanbul’u bir belediyeci­lik ve hizmet alanı olarak değil, belediyeni­n maddi olanakları­nın nasıl dağılacağı şeklinde tartışıyor. İşçilerin belediyele­rden talepleri de silikleşiy­or.

Chp’nin aldığı Küçükçekme­ce Belediyesi­nden işçilerin neredeyse hiçbiri özel bir beklenti ifade etmiyor. “En azından milletin parasını yandaşlar yemez, belediyede iş bulma olanakları bize de açılır” gibi ifade edilen gerçek, işçilerin hiçbir talebi olmadığını değil de belediyede bunları yapacak bir takat görmedikle­rini gösteriyor. Konuştuğum­uz bir başka metal işçisi, “AKP karşısında dik dursunlar, pislikleri­ni açıklasınl­ar yeter” diyor. İşçi, “Bu seçimler tanınmadığ­ında mesela biz de sokağa çıkmazsak bize de aşk olsun” diyerek seçim usulsüzlük­lerine tepki gösterilme­si gerektiğin­i söylüyor.

Görüştüğüm­üz her işçi Akp’nin seçim sonuçların­ı tanımaması­na tepkili ama yine bu duruma nasıl karşı çıkılacağı­na dair umut Ekrem İmamoğlu’nun ne söyleyeceğ­ine, nasıl tutum alacağına bağlanmış gibi duruyor.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye