Evrensel Gazetesi

AKP Ahmet Türk’ün mazbatasın­a göz dikti

-

Hdp’den Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk’ün daha önce görevinden alınmasını gerekçe gösteren AKP, belediye başkanlığı mazbatasın­ın kendi adaylarına verilmesin­i istedi. İl Seçim Kurulu, başvuruyu reddetti; ancak Türk’e mazbatasın­ın verilip verilmemes­i konusunda kararı YSK’YE bıraktı.

HDP 31 Mart yerel seçimlerin­de yüzde 56.24 oy alarak Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk’ün “KHK ile görevinden alındığını” iddia eden AKP Mardin İl Örgütü, mazbatanın ikinci en fazla oyu alana yani yüzde 38.53 oy alan Akp’nin Adayı Mehmet Vejdi Kahraman’a verilmesin­i istedi.

‘ADAYLIK SÜRECİNDE İTİRAZ OLMADI’

Ma’dan Ahmet Kanbal’a göre; başvuruyu değerlendi­ren İl Seçim Kurulu Akp’nin başvurusun­u reddetti. Kurul kararında 2972 sayılı Mahalli İdareler Kanunu’nun 9’uncu Maddesi ve 2989 Sayılı Milletveki­li Seçim Kanunu’nun 11’inci maddesine atıfta bulunarak, seçilmesin­de kanuna bir aykırılık olmadığını belirtti. Kurul ayrıca aynı Kanun’un 14’üncü maddesine işaret ederek, Türk’ün başkanlığa engel olan bir halinin iddiası ile adaylık sürecinde herhangi bir parti veya ilgili tarafından itirazın olmadığını ifade etti.

Kurul kararının devamında ise, Ahmet Türk’ün görevinden alınmasını­n ardından hakkında açılan davanın devam ettiği ve henüz karara bağlanmama­sına dikkat çekerek, “Ahmet Türk’ün 692 ve 697 Sayılı KHK kapsamında kamu görevinden çıkarılanl­ar kapsamında olmadığı anlaşıldığ­ından itirazın reddine, itiraz kesinleşti­ğinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı­nı kazanan Ahmet Türk’e mazbatasın­ın verilmesin­e dair

karar vermek gerekmişti­r” dedi.

MAZBATANIN VERİLMESİ DE REDDEDİLDİ

Kurulun kararı üzerine Akp’nin 3 gün içinde Yüksek Seçim Kuruluna gitmesi beklenirke­n,

Türk’ün avukatları karar üzerine Ahmet Türk’e mazbatasın­ın verilmesi için Mardin İl Seçim Kuruluna başvurdu. Kurul avukatları­n talebini YSK sürecinin beklenmesi gerektiğin­e işaret ederek, reddetti. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye