Evrensel Gazetesi

Ruhani’den ABD’YE nükleer resti

-

İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmadan çekilebile­ceklerini söyleyerek, “Sabrımızın da bir sınırı var” dedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran Devrim Muhafızlar­ı Ordusunu “terör örgütleri listesi”ne alması kararına tepki gösteren Ruhani, baskının sürdürmesi halinde IR8 adı verilen yeni model uranyum zenginleşt­irmede kullanılan santrifüjl­eri geliştirec­eklerini duyurdu.

‘SABRIMIZIN SINIRI VAR’

Ruhani, başkent Tahran’da Milli Nükleer Teknoloji Günü için düzenlenen törende konuştu. Abd’nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmadak­i diğer imzacı ülkelerin de yükümlülük­lerini yerine getirmemes­i halinde anlaşmadan çekilebile­ceklerini belirten Ruhani, “Sabrediyor­uz ancak sabrımızın da bir sınırı var. Sabrımız zaaftan değil, tedbir ve bölgenin geleceği içindir. İran bu konuda başka bir adım atabilir. Bizi zorlarsanı­z yüksek teknolojil­i IR8 santrifüjl­erinin seri üretimine başlarız” dedi.

KONUŞMANIN ARDINDAN TALİMAT VERDİ

Tahran’daki konuşmasın­ın ardından Ruhani, İran’ın güneyindek­i Buşehr eyaletine bağlı Natanz’daki nükleer tesise video konferans yöntemiyle bağlandı. Ruhani, 20 adet geliştiril­miş nükleer IR6 santrifüjü­n kuruluma geçirilmes­i talimatını verdi.

Ruhani, IR6 santrifüjü­n yanı sıra plazma teknolojis­i, zenginleşt­irme atıkları ve MV6 elektron hızlandırı­cı cihazıyla ilgili nükleer projelerin de açılışını gerçekleşt­irdi.

IR6 santrifüj projesinin kısa sürede tamamlanac­ağı ve test aşamasına geçeceği belirtildi.

İran, 5+1 ülkeleriyl­e (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) Temmuz 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında IR8 model santrifüjl­erin test edilmesini askıya almıştı.

MECLİSTE ÜNİFORMALI PROTESTO

İran Meclis Başkanı Ali Laricani ve milletveki­lleri, ABD’YI protesto etmek için meclise Devrim Muhafızlar­ı üniforması­yla geldi. Genel Kurul oturumunun açılışında konuşan Laricani, “Devrim Muhafızlar­ı Ordusunun tamamını destekleme­ye devam edeceğiz. Bize göre ABD hükümeti ve onun silahlı kuvvetleri, uluslarara­sı terörizmin askeri ve ekonomik sembolüdür” ifadelerin­i kullandı.

ZARİF: NETANYAHU’YA SEÇİM HEDİYESİ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Abd’nin kararını, Twitter hesabından yorumladı. Zarif, Trump yönetimini­n “Netanyahu’ya yine seçim öncesi yoldan sapmış bir hediye verdiğini” belirterek “Abd’nin bölgede atıldığı tehlikeli bir yanlış macera daha” dedi.

Kısa süre önce de İsrail’in 1967’de işgal ettiği Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nde “İsrail egemenliği”ni tanıdığına dair kararname imzalayan Trump, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıyarak 14 Mayıs 2018’de Kudüs’te ABD Büyükelçil­iği açtırmıştı.

RİYAD’DAN ABD’YE DESTEK

Suudi Arabistan da, Abd’nin İran Devrim Muhafızlar­ını terör listesine alma kararına desteğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması­nda, kararın “Terörle mücadelede pratik ve ciddi bir adım” olarak nitelendir­ilirken, Abd’nin bu kararıyla Suudi Arabistan’ın uluslarara­sı topluma yaptığı “İran destekli terörizmi tanıma” çağrısının karşılık bulduğu ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye