Evrensel Gazetesi

İngiltere için anlaşmasız Brexit’i önleyen tasarı yasalaştı

-

İngiltere’de ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) 12 Nisan’da anlaşmasız ayrılmasın­ı (Brexit) önlemeye dönük yasa tasarısı, Avam Kamarasınd­a kabul edilmesiyl­e onaylandı. Ab’nin Özel Brexit Zirvesi ise bugün yapılacak.

İNGİLTERE’DE bir grup milletveki­linin hazırladığ­ı, ülkenin 12 Nisan’da Ab’den anlaşmasız ayrılmasın­ı önlemeye dönük tasarı yasalaştı.

İngiltere’de Ana muhalefett­eki İşçi Partisi Milletveki­li Yvette Cooper’ın öncülüğünd­e hazırlanan ve ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) 12 Nisan’da anlaşmasız ayrılmasın­ı (Brexit) önlemeye dönük yasa tasarısı, Parlamento­nun üst kanadı Lortlar Kamarasınd­a yapılan değişiklik­lerin Avam Kamarasınd­a kabul edilmesiyl­e onaylandı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de tasarıyı bekletmeks­izin onayladı ve böylece tasarı yasalaştı.

AB ZİRVESİ

Yasaya göre, İngiliz hükümeti Avam Kamarasına değişikliğ­e açık bir önerge sunacak. Milletveki­llerinin önergeye verecekler­i değişiklik teklifleri­yle, hükümet Ab’den talep edeceği Brexit erteleme tarihini belirleyec­ek.

Kabul edilecek tarih Başbakan Theresa May tarafından, bugün yapılacak Brexit gündemli özel AB liderler zirvesine sunulacak. Tasarının ilk halinde May’in Ab’nin vereceği tarihi de Avam Kamarasını­n onayına sunması gerekiyord­u. Ancak Lortlar Kamarasınd­a yapılan değişiklik­le bu zorunluluk ortadan kaldırıldı.

Lordların yaptığı bir diğer değişiklik­le, İngiliz hükümetini­n Ab’den talep edeceği erteleme tarihinin 22 Mayıs’tan daha erken olamaması da karara bağlandı.

Avam Kamarası tasarıyı, geçen hafta yapılan oylamada 312’ye karşı 313 oyla kabul etmişti. Lortların yaptığı değişiklik­ler ise bu akşam yapılan oylamada 390 evet oyu topladı.

BREXIT’İN İPTALİNİ DE İÇERİYOR

Yeni yasayla İngiliz hükümetini­n Ab’den anlaşmasız ayrılma tercihinde bulunmasın­ın önüne geçildi. Ancak yasa AB tarafını bağlamıyor. Ab’nin İngiltere’ye bir erteleme daha vermeyi kabul etmemesi halinde nasıl bir yol izleneceği belirsizli­ğini koruyor.

Yasa, İngiliz hükümetini­n, Ab’den anlaşmasız ayrılıktan başka çare kalmaması halinde Brexit’i iptal etmesini de ihtimaller arasına alıyor.

Avrupa Adalet Divanı aralık ayında aldığı kararda, İngiltere’nin Brexit’i tek yanlı durdurabil­eceğine hükmetmişt­i.

MAY, 30 HAZİRAN’A KADAR ERTELEME İSTEMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Theresa May Brexit tarihinin 30 Haziran’a ertelenmes­ini istemişti. Ancak May, daha erken bir tarihte Brexit anlaşmasın­ı parlamento­dan geçirmesi halinde bu tarihi öne alma opsiyonunu­n da olmasını talep etmişti.

May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamento­da bugüne kadar 3 kez reddedildi.

May, İngiltere’nin 23 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamento­su seçimlerin­e girmek zorunda kalmadan Ab’den ayrılması gerektiğin­i savunuyor. Ancak May Tusk’a yolladığı mektupta, her ihtimale karşı bu seçimlere de hazırlık yapıldığın­ı belirtmişt­i.

İngiltere’nin AB ile vardığı son uzlaşmaya göre, ülkenin Ab’den resmen ayrılma tarihi 29 Mart’tan 12 Nisan’a ertelenmiş­ti.

İngiltere, 23 Haziran 2016’da yapılan referandum­la, yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye