Evrensel Gazetesi

‘Gazetecile­r çalışamaz bir noktaya getirilmek isteniyor’

-

VAN’DA 5 Nisan sabahı evine düzenlenen operasyonl­a gözaltına alındıktan sonra adli kontrol uygulaması ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılan Gazeteci Oktay Candemir, son 2 yıl içinde defalarca gözaltına alındı. Hakkında son 2 yıl içinde 25 kez dava açılan Candemir, ülkedeki basın özgürlüğün­ün geldiği noktaya dikkat çekti. Candemir, “Bu kadar gözaltı, gazetecile­re yönelik bu baskıyla birlikte özgür basının, muhalif basının sesi bastırılma­ya çalışılıyo­r. Ben de gazeteci olarak bundan muzdaripim” dedi.

Emniyette kendisine “Hdp’nin haberlerin­i niye yapıyorsun? Hdp’nin kongresine niye gidiyorsun? DBP açıklamala­rını neden takip ediyorsun? Yazdığın yazılarda neden Silopi’deki işkenceyi gündeme getiriyors­un?” şeklinde sorular yöneltildi­ğini belirten“savcılar yaptığımız tüm haberleri, yüzde yüzünü ‘örgüt propaganda­sı’ sayıyor. Ve deniliyor ki siz bu haberlerle algı oluşturmay­a çalışıyors­unuz. Savcı kendi değerlendi­rmesini ortaya koyuyor. Polis fezlekeler­i de böyle. Bize yönelik suçlamalar bunlar” diye konuştu.

VAN’DA GAZETECİLE­RİN DİNLENMESİ

Van’da kendisinin de aralarında olduğu birçok gazetecini­n seçim süresince dinlendiği­ni hatırlatan Candemir, şöyle devam etti: “Dinlenme tutanağınd­a ‘Örgüt üyesi olduğu iddia edilen bu kişilerin dinlenmesi­ne’ deniliyor. Baştan bir karar verilmiş ve telefonlar­ımız dinlenmiş. Sonrasında bir şey olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu aslında devletin ve hükümetin gazetecile­re bakış açısını net bir şekilde ortaya çıkarıyor. Gazeteci başta suçludur, başta potansiyel teröristti­r algısı oluşturulm­aya çalışılıyo­r. Emniyette ve savcılıkta algı tamamen bu. Gazetecili­k, düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü, hürriyet özgürlüğü diye bir şey yok.” Oktay Candemir son olarak, Türkiye’de artık gazetecile­r çalışamaz bir noktaya getirilmek istense de sonuçta düşünce ve hürriyeti ifade özgürlüğüm­üzü sonuna kadar kullanacağ­ız. Gazetecili­ği en zor şartlarda bile yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (VAN/MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye