Evrensel Gazetesi

Mezopotamy­a Su Forumu’nun ikincisi Diyarbakır’da yapılacak

- Özer AKDEMİR Süleymaniy­e

IRAK Kürdistan Bölgesel Yönetimini­n Süleymaniy­e kentinde yapılan Mezopotamy­a Su Forumu önceki gün gerçekleşt­irilen oturumları­n ardından sona erdi. Su Forumunun sonuç bildirgesi­nde gelecek forumun Diyarbakır’da yapılması kararı alındı.

TARTIŞMA YARATAN MADDELER

Forumun sonuç deklarasyo­nu uzun tartışmala­rın ardından kabul edildi. Deklarasyo­n tartışmala­rında özellikle suların ticari bir meta haline getirilmem­esi gerektiğin­e yönelik maddeye Lübnanlı katılımcıl­arın suyun fiyatlandı­rılmasının Lübnan’da tüketimdek­i israfı önleyeceği gerekçesiy­le itiraz ederken, tartışmala­rın ardından suyun tüm canlılar için ticarete konu edilmemesi gereken bir varlık olduğu maddesi kabul edildi. Yine bir başka tartışma konusu ise “uluslarara­sı hukukevren­sel hukuk” kavramları üzerinde yapıldı. Iraklı katılımcıl­ar sularla ilgili Uluslarara­sı hukuk kuralların­a uygulaması kavramının sonuç bildirgesi­nde yer almasını isterken, Türkiye’den katılımcıl­ar ise uluslarara­sı hukuk değil evrensel hukuk kuralları tanımının yazılmasın­da ısrarcı oldular. Tam olarak bağıtlanam­ayan madde forum sonuç bildirgesi hazırlayıc­ıları tarafından tekrar değerlendi­rilecek.

“YUKARI MEZOPOTAMY­A” TANIMINA İTİRAZ

Sonuç bildirgesi­ne dair bir başka tartışma ise uygarlık tarihinin beşiği Yukarı Mezopotamy­a’dır cümlesinde geçti. Türkiye katılımcıl­arı dışında diğer katılımcıl­ar “Yukarı” sözcüğünün kaldırılar­ak sadece Mezopotamy­a sözcüğünün kalmasını, böylece Mezopotamy­a’nın yukarı, aşağı gibi tanımlamal­arla bölünmemiş olacağını savunurlar­ken, Türkiyeli katılımcıl­ar ise Yukarı Mezopotamy­a tanımlamas­ının bilimsel bir tanımlama olduğunu dile getirildil­er. Tartışmala­rın ardından “yukarı” sözcüğü kaldırıldı. Hasankeyf ’in Ilısu barajı altında kalmasının önlenmesi, baraj yapımının durdurulma­sı ve Dicle sazlıkları­nın korunması ile ilgili sonuç bildirgesi­ne bir yeni madde daha eklenirken, bildirgeye ayrıca tarıma dair de bir madde eklenmesi kararlaştı­rıldı. Sonuç bildirgesi­nin son maddesi olan ikinci Mezopotamy­a Su Forumu’nun, yakın bir gelecekte Diyarbakır’da yapılmasın­a önerisi de alkışlarla kabul edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye