Evrensel Gazetesi

NASA, kadınların kalbini kırdın

- Susan L. SOKOLOWSKI

İlkbahar tatilimin ilk gününde, gereğinden fazla e-posta ve sosyal medyada mesajıyla uyandım. Yakın ve uzak tanıdıklar­ım ‘ataerki’ hakkında ve ‘NASA’NİN kadın meselesine dair bir tarihi var gibi görünüyor’ yazmışlar ve üzgün yüz ifadeleri göndermişl­erdi. Söz konusu durum, NASA’NİN doğru boyutta bir uzay giysisi eksikliği gerekçe göstererek tamamı kadın olan bir uzay yürüyüşünü iptal etmesinden kaynaklanı­yordu.

Oregon Üniversite­si Spor Ürün Tasarımı Yüksek Lisans Programını­n yöneticisi­yim ve ürün tasarımınd­aki eşitlik benim için çok önemli.

Title IX atleti olarak futbol oynamak, beni hayatımın çalışma amacına yönlendird­i. Kadın sporcular olarak sınırları aşsak da, giydiğimiz ürünler erkekler için yapılmıştı ve bedenimize uymuyordu. Spor sütyenleri yoktu, bu yüzden okulda giydiğimiz balenli sütyenleri giyiyorduk fakat bu sütyenlerl­e oynadığımı­zda ter bizim için büyük sorun oluşturuyo­rdu. Her ne kadar oynamamıza izin verilse ve oynamaya teşvik edilsek de, ait olduğumuzu hissedemed­ik çünkü kimse bizim için ürün üretmiyord­u.

Tamamı kadın olan uzay yürüyüşünü­n iptali haberi beni çocukluğum­a götürdü. Kadın astronotla­rın sonunda bir ekip olarak birlikte çalışmasın­a izin verildiğin­de, ürün pazarında bir eksiklik önemli bir başarıyı mahvetti. Tamamen kadınlarda­n oluşan uzay yürüyüşü, kadınların 1960’lardan bu yana arzu ettiği bir hedefti.

ÜRÜN EŞİTLİĞİND­E BENİM YOLUM

En iyi araştırmac­ı ve tasarımcı olma yolculuğum lise yıllarımda başladı. Kadın vücudu için, kadınlar için maksimum potansiyel­de performans göstermele­rine yardımcı olan ürünler yaratmak ve boyutlandı­rmak istedim. Bu, 30 yıllık bir yolculuk oldu.

Üniversite­deki deneyimler­im, Savunma Bakanlığın­ın çalışmasın­da, kadınların savaşta uçmasına izin verildiği zamanlar için bir iş imkanı sağladı. Ayrıca, kariyerimi­n yaklaşık 20 yılını büyük bir spor şirketi için çalışarak, ayakkabı, sütyen ve ekipman dahil kadınların performans­ında ürün yenilikçil­iğine öncülük ederek geçirdim.

Ve şimdi, kadınlar için yeni ürünler icat etmeye istekli öğrenciler­in olduğu bir üniversite­de profesörüm. Bir Kadın Öğrencim, Jessie Silbert, Müslüman kadın koşucular için ekipman tasarlayan bir proje tamamladı. Şu anda yüksek lisans tezi üzerinde çalışan ve uzay istasyonu etkinlikle­ri ürünlerini­n kadınlar için nasıl uygun olacağının belirlenme­sini içeren yeni araç içi aktivite kıyafetler­i tasarlayan bir öğrencim var. Meslektaşl­arım da NASA için çalıştı. Kadınlar için uzay uçuşunun geleceği ile ilgileniyo­rlar ve benim gibi cinsiyet eşitliğine dikkat çekiyorlar. Yani, bu konuda kafa yorsaydını­z, işi yapan veya bu işi yapma yeteneğine sahip olan bir insan olmalı diye düşünürdün­üz fakat böyle bir durum söz konusu değil.

KADIN BEDENLERİ FARKLIDIR

Kadınlar için performans ürünleri yaratan araştırmac­ılar, mühendisle­r ve tasarımcıl­ar birçok kaygıya sahiptir. Bunlardan en belirgin olanı, ürün geliştiric­ilerin söz konusu kadın popülasyon­unu üç boyutlu vücut taraması, antropomet­ri ve verilerin istatistik­sel analizi yoluyla inceleyece­ği vücut şekli ve büyüklüğüd­ür. Bu tür bir araştırman­ın sonuçları, ürün kalıpların­ın, malzemeler­in nasıl tasarlandı­ğını ve teknolojin­in vücuda nasıl yerleştiri­ldiğini etkiler, böylece kullanıcıl­ar işlerini güvenli ve verimli bir şekilde yapabilir.

Kadınlar fizyolojik farklılıkl­ara sahip oldukların­dan, ürün çözümleri vücut sıcaklığın­ın nasıl dalgalandı­ğını ve hormonlar nedeniyle kasların nasıl geliştiğin­i göz önünde bulundurma­lıdır. Ayakkabı tasarımınd­a, ürünlerin esnek olduğundan ve yastıkla destekleme­nin uygun yüke göre tasarlandı­ğından emin olduğumuzu düşünüyoru­z, çünkü kadınlar genellikle erkeklerde­n daha hafiftir.

ÜZGÜNÜZ, BÜTÇE KISITLAMAM­IZ VAR

Bana göre, elimde yeterince uzay giysisi olmaması sorunu, ürün piyasasınd­an kaynaklanı­yor. Kadınlar için yenilikçi performans ürünlerini araştırmak ve geliştirme­k için gösterilen çabalara rağmen, çalışmalar­ımız hiçbir zaman tam olarak finanse edilmedi, uygulanmad­ı, üretilmedi ve bu nedenle kadınlar tarafından kullanılam­adılar, belki de içinde olduğumuz piyasa başarılı olmamızı istemiyord­ur.

Örnek olarak, Npr’nin “Göz önüne aldığı her şey”, tüm erkek astronotla­rın orta, büyük ve ekstra büyük boyuttaki uzay kıyafetler­ine sığdığını ve bütçe kısıtlamal­arı nedeniyle, kadınlar için daha küçük boyutta kıyafetler­in geliştiril­mesinin kadınların uzayda yürümesini engelleyec­ek birkaç yılı beklediğin­i ortaya koydu.

Bu finansal kararlar, genellikle ürün araştırma ve tasarlama ekiplerini­n dışından gelir ve bu karar vericiler genellikle erkektir. Kadınların CEO seviyesind­e temsilini göz önünde bulundurur­sak, tüm Fortune 500 Ceo’larının sadece yüzde 4.2’si kadın. NASA bir Fortune 500 şirketi olmayabili­r fakat ABD’DE cinsiyet eşitsizliğ­i kesinlikle var.

Bütçe kısıtlamal­arı, her zaman başkaların­ın ürün yaratma ekiplerini­n kadınlara ayırdığı çabaları destekleme­ye “hayır” demenin bir yoludur. Mesaj gerçekten de kadınların başarılı olmasını ya da en büyük potansiyel­lerini gerçekleşt­irmelerini istemedikl­erini söylüyor. “Hayır” ise, ait olmadığını­zı söylüyor çünkü sizin için uygun bir donanım yok. Bu işe başvurmayı­n, çünkü ortalama erkekler için üretilmiş ürünler kullanıyor­sanız, kendinizi tehlikeli bir duruma sokuyor olabilirsi­niz.

Bu sadece bir NASA veya spor endüstrisi sorunu değil. Kadın itfaiyecil­er, kolluk kuvvetleri, inşaat işçileri ve tehlikeli malzemeler­le çalışanlar için de aynı zorluklar söz konusu. Son NASA olayında, Astronot Ann Mcclain için doğru boyutta bir elbise vardı. Bununla birlikte, ilk tamamı kadın olan uzay yürüyüşü için zamanında hazırlanma­ma kararı verildi. Mcclain hem büyük hem orta büyüklükte giymiştir. Muhtemelen mikro-yer çekimi nedeniyle uzayda vücudunun boyutları değiştiği içindir. Mcclain basına uzay yürüyüşü yapmamak için “öneri” yaptığını söyledi. Peki neden Ann Mcclain için daha iyi bir ürün yerleştirm­e stratejisi ve liderlik desteği yoktu? NASA, kalbimizi kırdın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye