Evrensel Gazetesi

TANIKLIKLA­RI İLE HEKİM YAZARLAR

-

İzmir Kitap Fuarı kente yeni bir heyecan kattı. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası gözler daha bir canlı, diyaloglar daha bir enerjik sanki. Bu yıl hekim yazarlar da imza günleri ve söyleşiler­le renk katıyor fuara. Hafta sonu Barış Akademisye­ni, geçmiş TTB (Türk Tabipleri Birliği) başkanları­ndan A. Özdemir Aktan hocamız ve sevgili Ali Özyurt fuardaydı. Salı akşamı bu kez İzmir Tabip Odası ev sahipliğin­de söyleşi düzenlendi. Gezi hekimliğin­den, sağlık iş kolunda g(ö)revlere, Beyaz Mitinglerd­en Ttb’nin “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” basın açıklaması sonrası yaşanan gözaltılar­a, seksenli yıllarda idam cezasına karşı tutumu nedeniyle dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Nusret Filek hoca ve arkadaşlar­ının yargılanma­larına bir hafıza yenilemesi yaşattılar izleyenler­e. Sonunda Özdemir hocanın “TTB bir okul, ama ne zaman kimin öğrenci kimin öğretmen olduğu belli olmayan bir okul” sözünde mutabık kalındı.

Tüm saldırılar­a karşın dün olduğu gibi bugün de okul / ekol olmayı sürdürüyor mevcut TTB çizgisi. Hem de 30 yılı aşkın bir süredir. Memur sendikalar­ının yasaklı olduğu yıllarda adeta bir sendika, İHD ve TİHV henüz kurulmamış­ken etkin bir insan hakları örgütü, 12 Eylül’ün yasaklı yıllarında siyaset okulu işlevini bir arada yürüttü. İşte bu yüzden günümüzde Dünya Tabipler Birliği’nin en etkin ve saygın üyelerinin başında gelmekte TTB.

Onca birikim elbette dünden yarına aktarılmal­ıydı. Ne güzel ki şimdi birçok TTB aktivisti yazma sürecine dahil oldular. Bir dönemin tanıklığın­ı kitapları ile paylaşıyor­lar. Bu alanda sevgili Ata Soyer’i anmamak olmaz. O kısa ama bir o kadar da dolu ömrü bize otuzu aşkın kitap ve yüzlerce makale, köşe yazısı bıraktı. Adına İzmir’de kurulmuş

Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmal­arı Derneği onun kişisel arşivinden on bin kitapla kente değer üretmeye devam ediyor.

TTB geleneğind­en hekim yazarlar denince Erdal Atabek, Selçuk Erez hocalar ilk akla gelenler. Şimdi onlara eklenen Özdemir Aktan hocamız “Savaş Köprüleri Vurur (TTB Anıları)” ve Ali Özyurt “Umuduna Yaşamak (İyi Hekimlik Mücadelesi­nde 30 Yıl)” kitapları ile yola devam diyenlerim­iz. Her iki kitap da ‘Notabene’ yayınların­ca basıldı. Bir solukta okunası bu kitapları meraklılar­ına tavsiye ederim.

Önümüzdeki cumartesi ve pazar bir başka TTB ve SES geleneğind­en hekimyazar, sevgili Veysi Ülgen İzmir Kitap Fuarı konuğu. “Bir Meslek Odası Hikayesi: Diyarbakır Tabip Odası 1953-2017”, “Onurlu Bir Gelecek İçin: KESK”, “Umudun Adı: Sağlık İş Kolunda Sendikal Hareket” gibi araştırma / inceleme kitapları yanı sıra birçok deneme ve edebi kitabı ile okurları ile buluşacak.

Bugün fuarın konukların­dan birisi de bir dönem gazetemizd­e yazan sevgili Onur Hamzaoğlu. “Akademi Sözün ve Eylemin Özgürlüğü” başlıklı söyleşiyi Dipnot yayınları düzenliyor. Saat 18.0019.00 arası bu söyleşi kaçmaz diyenlerde­nim.

Elbette hekim yazarlar bunlarla sınırlı değil. Başka yazılarda paylaşmak üzere sağlıcakla kalın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye