Evrensel Gazetesi

EŞİTLİK İLKESİ VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE DAİR

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

Bu haftaki yazımızın konusu başlıkta da vurgulandı­ğı gibi eşitlik ilkesiyle ilgili. Eşitlik ilkesi insan hakları bakımından temel bir ilke. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi (1948) 1. maddede, insanların nerede eşit olduğu da açıklığa kavuşturul­muştur: Haklarda ve onurda eşitlik. Bu durum doğuştan itibaren gelen eşitliktir. Sadece haklara sahip olmak, onları kullanmak-yaşamak bakımından değil, insan onuruna sahip olmak bakımından da eşitlik!

Evrensel Bildiri’nin 2. maddesinde, herhangi bir ayrım gözetilmek­sizin (Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka türden kanaat, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmek­sizin) bildiride yer alan tüm haklara ve özgürlükle­re herkesin sahip olduğu vurgulanır.

7. maddede de ayrımcılık yasağı yer alır (Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmek­sizin yasa tarafından eşit korunmaya hakkı vardır. Herkes, bu Bildiri’ye aykırı herhangi bir ayrımcılığ­a ve ayrımcı kışkırtmal­ara karşı eşit korunma hakkına sahiptir).

Toplumda, farklı cinsiyete sahip olan bireyler vardır ve bu bireylerin cinsiyetle­ri farklı olabilir ama haklar ve özgürlükle­re sahip olma bakımından birbirleri­yle eşittirler. Eşit haklara sahip olmak ayrımcılığ­ın reddidir. Yukarıda da belirtildi­ği gibi (madde 7), İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, ayrımcılığ­ı yasaklar.

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) aralık 2018 ve şubat 2019 tarihlerin­de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda 11 rapor-kitap yayımladı. Rapor ve kitapların adları şöyle:

1) Kadınlara Yönelik Şiddet Ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 2) Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 3) Siyasal Kararlara Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği,

4) Din Hizmetleri­ne Erişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 5) İstihdamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 6) Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 7) Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 8) İnsan/kadın Ticareti Ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği,

9) Kentsel Haklar Ve Hizmetlere Erişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği,

10) Sağlık Hizmetleri­ne Erişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

11) Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini­n İzlenmesi İçin El Kitabı.

Rapor ve kitaplara, www.ceid.org.tr adresinden ulaşmak mümkün. Söz gelimi, “El Kitabı” 5 bölümden oluşuyor: 1) Giriş, 2) Toplumsal cinsiyet eşitliğini hak temelli izleme, 3) Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili normlar ve kavramlar, 4) Standartla­r için önerilen politikala­r, 5) Toplumsal cinsiyet eşitliğini­n göstergele­rle izlenmesi.

Nihayet, “Kaynakça ve toplumsal cinsiyet eşitliği temel kavramları” adlı bölümlerle kitap sonlanmakt­adır. Kitabı yayıma hazırlayan­lar, Prof. Dr. Yıldız Ecevit ve Dr. Gökçe Bayrakçeke­n Tüzel, katkıda bulunanlar ise, Prof. Dr. Serpil Sancar, Doç. Dr. İknur Yüksel Kaptanoğlu, Doç. Dr. Ayça Kurtoğlu ve Dr. Hilal Arslan.

Sonuç olarak, merkezi ve yerel yöneticile­re tavsiyemiz­dir: Kentinize, hayata toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla bakınız.

Yukarıda yer alan uzman raporları, kadına yönelik şiddetten, sağlık hizmetleri­ne, istihdama, din hizmetleri­ne erişimden, spora bir dizi konudaki durumu tespit ediyor ve size tavsiyeler­de bulunuyor. Uymanızı dileriz.

Son olarak, hazır yeni yerel yönetim seçimleri yapılmışke­n, kurumların­ızın bütçesini toplumsal cinsiyete duyarlı olarak hazırlayın­ız ve uygulayını­z…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye