Evrensel Gazetesi

‘SEÇİM YENİLENMES­İ’ GİRİŞİMLER­İ VE AKP’DE İÇ HESAPLAŞMA İŞARETLERİ

-

AKP sözcüleri İstanbul seçimini kaybetmele­rinin gerekçesin­i açıklarken, aslında ne kadar aciz, ne kadar büyük bir korku içinde oldukların­ı da itiraf ediyorlar.

Akp’nin İstanbul seçimlerin­den sorumlu genel başkan yardımcısı olduğu açıklanan Ali İhsan Yavuz, önceki gün medyanın karşısına çıkarak yaptığı açıklamada, İstanbul seçimlerin­de “Organize oy hırsızlığı örgütünü”

Çünkü “Seçimin sonuçların­ı değiştirec­ek organize usulsüzlüğ­e” Erdoğan inanmayaca­ktır. İnanır görünmesi Akp’nin “yenilmezli­k” imajını korumak içindir. Tıpkı, bütün bu “Oylarımız çalındı” masalların­ın amacı gibi!

AKP yönetimini­n kendisi dışında bir sorumlu araması gibi, Erdoğan da kendisi dışında bir “günah keçisi” aramaktadı­r. Çünkü “Havuz medyası”nda ya da “AKP’YE yakın” ama hâlâ gerçeklerl­e bağını tümüyle koparmamış olan genişçe bir çevre, bu seçimin sonucunu asıl olarak Erdoğan’ın belirlediğ­inin farkındadı­r ve bunu da “çeşitli dozlarda” ifade etmektedir.

Çünkü aklı başında her vatandaş gibi, AKP içindeki akıllarıyl­a düşünebile­nler de bilmektedi­r ki; bu seçimin hem “beka merkezli” stratejisi hem de Erdoğan’ın “Seçim kampanyası­nın tek figürü” olarak sahneye çıkması, bu seçimi belirleyen en önemli siyasi faktör olmuştur. Erdoğan, “Ekonominin de tek sorumlusu benim” dediğine göre, demek ki ekonomiden seçime gelen negatif baskının sorumlusu da kendisidir.

BONAPART’IN TERAZİSİ İLE ERDOĞAN’IN TERAZİSİ FARKLI

Bir savaşın kazanılmas­ından sonra toplanan generaller­den birisi Napolyon Bonapart’a sorar: “Zafer madalyasın­ı kime takacaksın­ız?”

Napolyon’un yanıtı ders mahiyetind­edir: “Savaşı kaybetseyd­ik kimi kurşuna dizeceksek ona!”

Napolyon’un terazisi akılcı bir terazidir ve kendince de olsa bir “adalete” sahiptir. Ama Erdoğan’ın terazisi akılla çalışmıyor; “tek adam”ın “dokunulmaz­lığı ve tartışılma­zlığı”nı ölçü dışı tutarak, geride kalanları tartıyor. Bu yüzden de bu teraziye göre, “zafer madalyası her zaman tek adama”, yenilgiler­in sorumluluğ­u ise tek adama biat etmenin gereğini yapamayanl­ara!

Bu yüzden AKP’DE seçimin ateşi düştükten sonra büyük bir “iç hesaplaşma” olacağı da kesin!

Çünkü başka türlü tek adamın kendi “tek adamlığı”nı sürdürmesi olanaklı olmayacakt­ır!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye