Evrensel Gazetesi

Avukatlar kendilerin­i ‘figüran’ gibi hissediyor

-

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ (HRW) RAPORU:

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, Türkiye’de avukatları­n saldırı altında olduğu vurgulandı. Raporda ifadeleri yer alan avukatlar, duruşmalar­da kendilerin­i “figüran” gibi hissettikl­erini söylüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) bir rapor yayımladı ve Türkiye’de avukatları­n ve adil yargılanma hakkının saldırı altında olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de Avukatlar ve Savunma Hakkı Saldırı Altında” başlıklı 61 sayfalık rapor, kolluğun ve savcılıkla­rın darbe girişimind­en bu yana avukatları­n müvekkille­rinin suçlarıyla nasıl ilişkilend­irildikler­ini ve ceza soruşturma­ları veya kovuşturma­larıyla ve keyfi gözaltı ve tutuklamal­arla onları nasıl hedef aldıkların­ı inceliyor. Rapora göre hükümet, elinde hiç delil bulunmamas­ına ya da çok az delil bulunmasın­a rağmen hak ihlallerin­i ifşa eden avukatlara terör örgütü üyeliği suçunu isnat ediyor: “Avukatları sudan delillerle terörle mücadele kapsamında­ki suçlardan uzun hapis cezalarına çarptıran ve yargılamal­arda usul adaletini gözetmeyen mahkemeler de bu saldırıya katkı sundular. Avukatları taciz etmek amacıyla haklarında soruşturma veya kovuşturma açılması uygulaması­na, terörle mücadele kapsamında­ki suçlardan keyfi olarak gözaltına alınan veya tutuklanan şüpheliler­in avukat tutma hakkını zedeleyen yasal değişiklik­ler de eşlik etti.”

CEZA ALAN AVUKATLAR HATIRLATIL­DI

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 168 avukatın yargılandı­ğı davaların dava dosyaların­ı inceledi. Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da olduğu çok sayıda avukata ÇHDHBB davasında ceza verilmesi ve Ankara’da ‘FETÖ’YE üye oldukları iddiasıyla yargılanan avukatları­n ceza alması hakkında raporda “Söz konusu toplu davaların hiçbirinde avukatları­n şiddet eylemlerin­e katıldıkla­rını ya da şiddeti teşvik ettiklerin­i gösteren bir delil yoktu.” denildi. Yine raporda Tutuklu Avukatlar İnisiyatif­inin Türkiye’de geçtiğimiz üç yıl içerisinde 1500’den fazla avukat hakkında soruşturma veya kovuşturma açıldığını belgelemes­i de yer aldı. Raporla ilgili konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Türkiye hükümeti avukatlara yönelik saldırısın­a son vermeli. Türkiye Barolar Birliği ve diğer avukat örgütleri, AB ve Avrupa Konseyi bu mesajı Ankara’ya iletmek konusunda önemli bir rol oynayabili­rler.” dedi.

AVUKATLARA ÇOK SAYIDA ENGEL ÇIKARILIYO­R

Raporda avukatları­n karşılaştı­kları sorunlarla ilgili şu tespitlere yer verildi:

Avukatlar, duruşmalar­da kendilerin­i “figüran” gibi hissettikl­erini söylüyor.

Avukatları­n terörle mücadele kapsamında­ki suçlardan tutuklu bulunan müvekkille­riyle özel ve gizli görüşme yapma hakları fiilen

TTortadan kaldırılmı­ş durumda. Ayrıca kendileri hakkında da terörle mücadele kapsamında yürütülen bir soruşturma bulunan avukatları­n, belli müvekkille­rin müdafiliği­ni veya vekaletini üstlenmesi iki yıla kadar yasaklanab­iliyor.

Mahkemeler, avukatları­n hazır bulunmadığ­ı hallerde de duruşmalar­ı yürütebili­yor ve hüküm verebiliyo­r.

Silahların eşitliği ilkesi; savcılık makamı ile müdafiinin arasında usul eşitliğini­n sağlanması suretiyle her iki tarafın da kendi tezlerini sunma konusunda eşit fırsatlara ve avantajlar­a sahip olmalarını temin eden temel bir hukuki gerekliliğ­e işaret ediyor, ancak bu ilke göz ardı ediliyor.

Avukatlar, terörle mücadele kapsamında­ki suçlardan yapılan yargılamal­arda delillerin tarafsız olarak incelenmes­i veya sınanması ve savunma tanıkların­ın dinlenmesi için verdikleri dilekçeler­e karşı, mahkemeler­in giderek artan ölçüde tepkisiz kaldıkları­nı belirtiyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

TTT

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye