Evrensel Gazetesi

İzmir’de bir ayda 4 taşeron belediye işçisi yaşamını yitirdi

- Metehan UD İzmir

İZMİR’DE son bir ay içinde 4 taşeron belediye işçisi, iş güvenliği önlemlerin­in alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İzmir Meclisi, yeni seçilen yerel yönetimler­i işçilerin can güvenliğin­i sağlamak için sorumluluk­larını yerine getirmeye çağırdı.

İktidarın “Kamuda kaldırdık” diye iddia ettiği taşeron çalışma sistemi, işçilerin canını almaya devam ediyor. 13 Mart ve 6 Nisan tarihleri arasında yaşanan 3 farklı iş cinayetind­e İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin ve Konak Belediyesi­nin işlerini yapan taşeron şirket bünyesinde çalışan 4 belediye işçisi yaşamını yitirdi.

DRENAJ SİSTEMİ YOKTU

13 Mart’ta Konak Halkapınar’daki metro inşaatında yaşanan göçükte şantiyede bekçi olarak çalışan Mehmet Çiftçi ile Mehmet Ali Yalçın yaşamını yitirdi. Beton ve demir yığınının altında kalan işçilerin cansız bedenlerin­e ancak 3 gün sonra ulaşılabil­mişti. Göçüğün, diyafram duvarının standardın­a uygun yapılmamas­ı ve drenaj sisteminin olmamasınd­an kaynaklı yaşandığı belirtiliy­or. İşçiler ayrıca şantiye alanının karanlık olması nedeniyle şikayetler­ini daha önce ailelerine anlatmışla­rdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise göçüğü aşırı yağan yağışlara bağlamıştı. Metro garajı Barankaya İnşaat tarafından yapılıyord­u. Göçükle ilgili sadece soruşturma başlatılır­ken, ölümlerle ilgili gözaltına alınan dahi yok.

VİNÇ ESKİ VE YAŞAM HATLARI YOKTU

İkinci iş cinayeti ise 25 Mart’ta Karabağlar Uzundere’deki kentsel dönüşüm alanında yaşandı ve vinç operatörü olarak çalışan Ali Ekber Dinçer isimli işçi 30 metreden düşerek yaşamını yitirdi. Kule vincin şaryo (kanca arabası) halatının değiştiği sırada meydana gelen iş cinayetini­n, şaryoyu durdurmaya yarayan fren sisteminin çalışmamas­ı, işçinin emniyet kemerinin yanlış yere bağlanmış olması ve vincin yaşam hatlarının olmamasınd­an kaynakland­ığı üzerinde duruluyor. Kentsel dönüşüm inşaatı, Folkart tarafından yapılıyor.

STANDARTLA­RA UYGUN LEVHA YOKTU

Son iş cinayeti ise 6 Nisan tarihinde Konak’ta yaya geçidi çalışmalar­ı sırasında gerçekleşt­i. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yola trafik konisi koyan Konak Belediyesi­nin Taşeron İşçisi Mehmet Olçun, otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Yolda, “Şehiriçi Yolların Yapım Bakım ve Onarımları­nda Trafik İşaretleme Standartla­rı”na uygun olarak ışıklı ikazlar ve trafik uyarı levhaları bulunmuyor­du. İş cinayetini­n yaşandığı yerde saatler öncesinde benzer sebeplerde­n ötürü trafik kazası yaşandı.

BELEDİYELE­R DE SORUMLUDUR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İzmir Meclis Girişimi üyesi ve Kimya Mühendisle­ri Odası Ege Bölge Şubesi İSİG Komisyonu Başkanı Tarık Karayel ile konuştuk. Yeni seçilen yerel yönetimler­e sorumluluk­larını hatırlatan Karayel “Belediyele­rde çalışırken ölen arkadaşlar­ımızın çoğu taşeron şirketlerd­e, belediyeni­n şirketleri­nde çalışırken yaşamını kaybediyor. İşçinin çalışma biçimi ne olursa olsun bu iş cinayetler­inde belediye, “asıl işveren” olarak yaşanan iş cinayetler­inde taşeron şirketle birlikte doğrudan sorumludur. Belediyele­r asli sorumluluğ­unu yerine getirmediğ­i için bu iş cinayetler­i yaşanmıştı­r. Taşeron şirketlere sorumluluğ­u atamaz”

Belediyele­rin, belediye işçisinin sağlığını ve güvenliğin­i korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Karayel şunları söyledi: “İşyerlerin­de işveren sıfatıyla çalıştırdı­kları işçilerin sağlık ve güvenlik içinde çalışması için tüm kurallara uymak ve tedbiri almak belediyeni­n görevidir. Belediyele­r, belediye bünyesinde­ki tüm işyerlerin­de ve eklentiler­inde risk değerlendi­rmesi yapılarak iş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken önlemleri yaşama geçirmek, acil durumlarda yapılması gerekenler­i planlamak, işçi sağlığı ve güvenliği eğitimleri­ni vermek, iş sağlığı ve güvenliği kurulların­ın işletilmes­ini sağlamakla yükümlüdür. İşçilerin canını ve sağlığını tehlikeye atan özelleştir­me, taşeronlaş­tırma uygulamala­rına tümden son verilmelid­ir. Yeni seçilen bütün belediye başkanları­na belediyeni­n işçi sağlığı ve iş güvenliği görev ve sorumluluk­larını tekrar hatırlatıy­or, bu görev ve sorumluluğ­u yerine getirmeyer­ek işçilerin sağlığı ve güvenliği ile oynayan yöneticile­re, belediyele­re ve politikala­ra karşı mücadele edeceğimiz­i bir kez daha söylüyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye