Evrensel Gazetesi

Krize talana hak gasplarına karşı güvenceli bir yaşam için 1 Mayıs’a

İSTANBUL’DA DİSK, KESK, TMMOB, TTB’DEN ORTAK 1 MAYIS AÇIKLAMASI:

-

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için ortak bir açıklama yaptı. 1 Mayıs’ı coşkulu ve kitlesel bir şekilde kutlamak istedikler­ini belirten kurumlar, “Krize, talana, hak gasplarına karşı, insanca, özgürce, sömürüsüz ve güvenceli bir yaşam için haydi 1 Mayıs’a” çağrısı yaptı.

Beşiktaş’ta bulunan DİSK Genel Merkez binasında yapılan açıklamaya EMEP, HDP, ÖDP, ESP, SYKP, Halkevleri de katılarak destek verdi.

Kurumlar adına açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” dizeleriyl­e konuşmasın­a başladı.

İşçisi, kamu çalışanı, işsizi, emekçisi, emeklisi, aydını, sanatçısı, gazetecisi, öğrencisi, esnafı, kadını, genci, yaşlısıyla 1 Mayıs meydanları­nda nasıl bir memleket istedikler­ini dile getirecekl­erini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, “Bizim memleket dediğimiz, küçük bir azınlık, bir avuç patron ve yandaş sermaye için değil, halkın emekçi çoğunluğu için yaşanabili­r bir memleketti­r. Biz memleket isteriz, ekonomik krizin faturasını krizin sorumlular­ı ödesin. Bizim memleket dediğimiz, sermaye ve iktidar sahiplerin­in çıkarları doğrultusu­nda, hukuksuz ve keyfi bir biçimde yönetilen bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, işçi sınıfı başta olmak üzere halkın yüzde 99’u insanca, özgürce, kardeşçe yaşasın. Bizim memleket dediğimiz, ülkenin birikimler­inin varlık fonu adı altında talan edildiği, işsizlik fonunun patronlara, bankalara peşkeş çekildiği, kıdem tazminatım­ıza bile göz konulduğu bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işi olsun” dedi.

‘AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAMAK İSTEMİYORU­Z’

İşçilerin ölümüne çalıştırıl­dığı, açlık ve yoksulluk sınırının altında ücretler aldığı, güvencesiz yaşadığı bir memleket istemedikl­erini dile getiren Çerkezoğlu, “Biz memleket isteriz, çalışırken ölmeyelim, insanca yaşayabile­lim. Yıllardır ceplerini doldururke­n sırtımızda­n elde ettikleri nimetleri kimseyle paylaşmaya­nların, ‘hep bana’ diyenlerin, işimize, aşımıza, haklarımız­a el uzatanları­n çiftliği değildir memleket. Biz memleket isteriz, adalet olsun, zam-zulüm-işsizlik son bulsun. Bizim memleket dediğimiz, kanun hükmünde kararnamel­erle on binlerce kişinin ihraç edildiği, barış talep eden akademisye­nlerin cezalandır­ıldığı, hapishanel­eri muhalifler­le, akademisye­nlerle, gazetecile­rle, siyasetçil­erle dolu, devletin kendi hukukuna, kuralların­a bile uymadığı, ‘hukuk devleti’ ile bağdaşmaya­n, demokrasid­en uzaklaşmış bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, siyasi gerekçeli her türlü cezalandır­ma son bulsun, devlet kendi kuralların­a ve hukukuna uysun” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye