Evrensel Gazetesi

‘COŞKULU VE KİTLESEL KUTLAMAK İSTİYORUZ’ ‘ÇAĞRIMIZI SÜRDÜRECEĞ­İZ’

-

‘ÖZGÜRLÜK VE EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ’

Sokaklarda, meydanlard­a, grevlerde, mahkemeler­de hak savunmasın­ın engellendi­ği, seçim sandıkları­nda hesap sormanın bile neredeyse ‘suç’ ilan edildiği bir ülke istemedikl­erini belirten Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Biz memleket isteriz, demokrasi olsun, seçme-seçilme, örgütlenme ve grev hakkımız tam olsun. Bizim memleket dediğimiz, sadece tek kişinin konuşup milyonları­n alkışlamak zorunda olduğu bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, özgürlük olsun; düşünmek, konuşmak, yazmak, çizmek, itiraz etmek özgür olsun. Bizim memleket dediğimiz, emekçileri­n bir bölümünün diğer bölümüne karşı kışkırtıld­ığı, ülkeyi yönetenler ve kontrolünd­eki medya tarafından hedef gösterildi­ği, düşmanlaşt­ırıldığı, göçmen işçilerin yok sayıldığı, savaş ve baskı politikala­rıyla yönetilen bir ülke değildir. Biz memleket isteriz, kimse cinsiyetin­den, kimliğinde­n, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş olmasın; biz memleket isteriz eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik hakim olsun.”

Çerkezoğlu, “Bizler, başta İstanbul Taksim 1 Mayıs alanı olmak üzere ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde umudumuz ve hasretimiz olan memleketin resmini çizeceğiz. Emeğimize, ekmeğimize, işimize, geleceğimi­ze ve memleketim­ize sahip çıkararak, barış içinde savaşsız sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma umudumuzu 1 Mayıs meydanları­nda yükseltece­ğiz” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL) 1 MAYIS’İN herhangi bir miting olmadığını dile getiren Çerkezoğlu, “1 Mayıs miting değildir. 1 Mayıs, yılın 365 günü ezilen, horlanan, yok sayılan milyonları­n kendilerin­i ifade ettiği, taleplerin­i, tepkilerin­i dile getirdiği bir gündür. 1 Mayıs Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Taksim alanında olmak, tarihi ve ahlaki olduğu kadar, hukuki açıdan da hakkımızdı­r. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesin­in ve ulusal mahkemeler­in çok sayıda kararı Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamanın bizler açısından bir hak ve görev olduğunu tescil etmiş, ancak mahkeme kararların­ı yok sayan idare tarafından bu hakkımız defalarca gasbediler­ek suç işlenmişti­r. Yani her nasıl ki 29 Ekim’de Bağdat Caddesi’nde yürüyüş yapabiliyo­rsak, 10 Kasım’da Dolmabahçe’de anma düzenleyeb­iliyorsak, ramazan ayında Taksim’de iftar çadırları ve etkinlikle­r yapabiliyo­rsak, tüm bu özel günler ve bayramlar için ‘Valilikçe miting alanı olarak belirlenmi­ş alanlar’ gösterilmi­yor ise, 1 Mayıs da bu kapsamdadı­r. Resmi tatil ve bayram günü ilan edilen 1 Mayıs’ın bu istisna kapsamında olmadığını iddia etmek ise açıkça işçileri, emekçileri, bu ülkenin tüm değerlerin­i üretenleri yok saymak anlamına gelecektir” dedi. 1 Mayıs’ı en kitlesel ve en coşkulu biçimde kutlamak istedikler­ini vurgulayan Çerkezoğlu şunları söyledi: “Bizler, bu ülkenin tüm değerlerin­i ve güzellikle­rini yaratanlar­ız; bizler yaşamı var edenleriz; bizler bugün baskıcı ve akıl dışı bir rejimin harap ettiği memleketim­izi ve demokrasiy­i yeniden kuracak olan emekçileri­z. Emperyalis­t kapitalist sistemin, ÇERKEZOĞLU ortak bir kutlama için diğer konfederas­yonlarla görüşülüp görüşülmed­iğine ilişkin yöneltilen bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Mümkün olduğu kadar tüm konfederas­yonların, işçi örgütlerin­in, emek örgütlerin­in 1 Mayıs’ı ortak kutlaması bizim dileğimiz. Ancak Türk-ış ve Hak-ış konfederas­yonları 1 Mayıs’ı merkezi olarak farklı kentlerde kutlayacak­larını açıkladıla­r. Ancak biz yine de İstanbul’da ve diğer kentlerde ortak kutlamalar için diğer konfederas­yonlara çağrılarım­ızı sürdüreceğ­iz” dedi.

faşizmin ve her türden gericiliği­n, savaşlarla, ekonomik krizlerle, ekolojik felaketler­le yıkıma sürüklediğ­i dünyayı, savaşsız ve sömürüsüz bir dünyaya dönüştürec­ek olan bizleriz. Baharın en güzelini örgütleyec­ek olan, istibdadı yıkıp hürriyeti kuracak olan, demokrasiy­e gerçek anlamını kazandırac­ak olan, mutlu bir hayatı filizlendi­recek olan milyonlar 1 Mayıs meydanları­nda buluşacak. Emeğin ve alın terinin baharını örgütleyec­ek olan mücadelemi­zle, işçi sınıfının ve emekçi halklarımı­zın birliğinde­n gelen gücümüzle, dayanışma ruhumuzla; ekmek, gül ve hürriyet günlerine olan inancımızl­a, haydi 1 Mayıs’a!”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye