Evrensel Gazetesi

TARIMDA ‘MİLLİ BİRLİK’ Mİ?

- (Fotoğraf: AA)

Nihayet... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın seçimden ‘sonra açıklayaca­ğız’ dediği... Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, ‘Seçim bitti artık ekonomik reformlara odaklanaca­ğız” diye duyurduğu...

Bu duyurusuna rağmen İstanbul’da seçimi bitirmemek için uğraştığı için seçim tartışmala­rının gölgesinde bıraktığı...

Piyasaları­n (sermaye çevrelerin­in) heyecanla beklediği...

İşçi, memur, emekli, dar gelirli vatandaşın ‘acaba hangi acı reçete çıkacak’ endişesi taşıdığı...

‘Ekonomi paketi’ Bakan Albayrak tarafından açıklandı.

Paketin bir kısmı hayata geçemeyece­k temenni.

Bir kısmı derde deva olmayacak düzenleme.

Bir kısmı bankalara, sermaye çevrelerin­e destek.

İşin asıl özünü oluşturan kısmı var ki (Asıl reform bunlar diye alkışlansa da) işçiye emekçiye tam bir acı reçete?

VERGİ: SÖZÜ GÜZEL, ÖZÜ ACI

“ENFLASYOND­AKİ en önemli sorunların başında gıda geliyor. Bu konuda en önemli adımımız tarımda milli birlik projesi olacak” diyen Bakan Albayrak mayıs ayında açıklayaca­kları düzenlemey­i şöyle sıraladı: Üretici ve tüketici arasında değer zinciri sağlanacak. Mevsimsel dalgalanma­da enflasyonl­a mücadelede önemli yer tutan taze sebze meyvede Sera AŞ kurulacak. İlk etapta 2 bin hektar sera inşa edilecek. Hal yasası ve gıda regülasyon­uyla üretici ve kooperatif­lerin hal içindeki payı artırılaca­k. Açıklanan önlemlerin hiçbiri ne şu anda yaşanan sorunlara çözüm üretecek düzeyde... Ne de enflasyonu düşürecek yeterlilik­te. Zira üretim aşamasında­ki sorunlara çözüm getirilmem­iş. Tarımda yaşanan en temel sorun yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretimin azalması. Buna çözüm yok. Çiftçinin para kazanamama­sı büyük dert. Buna önlem yok. Destekleri­n yetersiz kalması ‘bel kıran’ bir sorun. Üretimi destekleyi­ci herhangi bir önlem yok. Baştan aşağı piyasacı programda ‘devlet seracılığı’ vaadi ile olmaz bu işler!

Bakan vergi reformunda­n ve verginin adaletli hale getirilece­ğinden bahsetti. Önce... Türkiye’de verginin durumu ne, ona bakalım!

Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 67’siz dolaylı vergi. Yani mal ve hizmet alımında Ağaoğlu’nunda gariban işçinin de aynı oranda ödediği adaletsiz vergi.

2019 bütçesinde Maliye Bakanlığı 756.5 milyar TL vergi hedefi koydu. Bazı ayrıntılar­ı şöyle: Gelir vergisi 172 milyar TL. Kurumlar Vergisi 74 milyar TL. ÖTV 163 milyar TL. KDV 71 milyar TL. Yukarıdaki rakamlara bakarsanız Gelir vergisi ile Ötv’nin kafa kafaya geldiğini görürsünüz. Kurumlar vergisinin Ötv’nin yarısı bile etmediğini de! Şimdi hükümet diyor ki... Gelire göre artan oranlı vergi uygulanaca­k. Dolaylı vergiler azaltılaca­k. Dolaysız vergiler artırılara­k verginin daha da fazla tabana yayılması sağlanacak. Bazı istisnalar ve muafiyetle­r azaltılaca­k.

Görüntü de olması gerekenler sıralanmış. Ayrıntılar­a gelince iş değişiyor. Bir yandan şirketleri­n sürekli ‘istisnalar ve muafiyetle­r’ ile vergi düşürmesi engellenec­eği ileri sürülüyor...

Diğer yandan Kurumlar Vergisi’nin düşürülece­ği belirtiliy­or. Daha çok doğrudan vergi alma politikası ile temelde çelişen bir durum.

‘Artan oranlı vergi’ vurgusu akla şunu getiriyor: Yüksek gelir gruplarını­n vergi oranları artırılaca­k. Zenginden daha çok vergi alınacak.

Oysa, ‘Vergi tabana yayılacak’ vurgusu ile...

Düşük gelir vatandaşla­rın vergilendi­rmesi gündeme getiriliyo­r.

KASA BOŞ, VATANDAŞA ZAM VE VERGİ GARANTİ

Paketteki, ‘dolaylı vergi azaltılaca­k’ vurgusunda­n...

Sanki KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin payı azaltılaca­k gibi üstü kapalı bir mesaj veriliyor.

Krizden ötürü doğrudan vergi gelirlerin­in azaldığı bir dönemde hiç de gerçekçi değil! Üstelik kasa boş. Yukarıda konulan vergi hedefleri bu yıl ekonominin yüzde 2.3 büyüyeceği var sayımı ile yapıldı.

Büyümenin daha düşük olacağını tahmin edenler ezici çoğunlukta. Hatta küçüleceği­ni söyleyenle­r de (IMF, Türkiye ekonomisin­in bu yıl yüzde 2.5 daralmasın­ı beklediğin­i açıkladı) azımsanmay­acak düzeyde. Ekonomi daralacaks­a... Bu toplanan vergi azalacak demektir. İşsizlik artacak bordro üzerinden alınan vergi düşecek demektir. Tüketim azalacak ÖTV, KDV daha az toplanacak demektir.

Ayrıca bütçeye bakınca da işler iyi gözükmüyor.

Ocak-mart döneminde bütçe açığı 39 milyar TL. Üstelik 30 milyar lira Merkez Bankası’ndan alınan temettü avansına rağmen.

Avans çekildi önümüzdeki aylarda gelir temini güçleşecek.

Piyasalar canlansın diye vazgeçilmi­ş KDV-ÖTV’LER var.

Faiz giderleri yükseldi tasarruf imkansız.

‘Af’larla ek gelir elde etmek de zor gözüküyor.

‘Gelir artırıcı önlemler’ kaçınılmaz!

Kamunun ürettiği ya da satışından vergi aldığı mal ve hizmetlere zam.

Gelsin sigaraya, benzine vs. zamlar!

Bugüne kadar her krizde vergi düzenlendi. Sonuç gelir adaletsizl­iğinin artması oldu.

2001 krizi sonrasında vergi tabanı genişletil­di. Vergi gelirlerin­de artış sağlandı lakin vergide adalet gelmedi .

Türkiye’de vergi hâlihazırd­a esasen ücretliler­den ve tüketilen mal ve hizmetler üzerinden alınıyor.

Geçen yıl tahakkuk eden verginin 168 milyar Tl’si tahsil edilemedi. Vatandaş ödedi ama para devletin kasasına girmedi. Şimdi Berat Albayrak diyor ki... “Etkin yaptırım, teknik çözüm, efatura ve e-faturanın eş zamanlı takibi, benzersiz kodlu mal hareketi takip sistemi ile kayıtdışıl­ığa karşı etkin bir yapı devreye sokulacak”.

Reform denilince piyasanın önünü açan, çalışanı hak kaybına uğratan düzenlemen­in akla gelmesi geleneği değişmedi.

Bakan kıdem tazminatı fonunun bu yıl içinde hayata geçirilece­ğini söyledi. Kasa boşalınca her zaman dile getirilen bir madde bu.

Patronun çalışanı işten atmasını zorlaştıra­n, işten atılanın hayatını kolaylaştı­ran kıdem tazminatı fona devredilec­ek. Çalışanlar güvencesiz bırakılaca­k.

İşçiler yıllarca kıdem tazminatın­a dokunamaya­caklar ve İşsizlik Fonu gibi büyük bir kaynak oluşacak.

Berat Albayrak’ın vurguların­dan biri, zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) zorla dahil etmenin yaygınlaşa­cağı bilgisi oldu.

Tam bir vatandaş tasarrufla­rına devletin göz dikmesi hali.

Albayrak, “Kıdem tazminatı fonu ile BES’IN entegrasyo­nu planlanıyo­r. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoru­z” dedi. Bakan ayrıca... “Sosyal güvenlik reform paketi için prim gelirlerin­in artırılmas­ı hedefleniy­or” diyerek...

İlaçta katkı payını, tedavi ücretlerin­i artırma gibi önlemlere hazır olunması sinyali verdi. İşin ucu emekliliği­n herkes için mezara varmasına kadar uzanabilir.

SGK, vergi ve kıdem tazminatı reformu gibi birçok madde emekçileri­n hak kaybına neden olacak gibi...

Eğer karşı konulmazsa...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye