Evrensel Gazetesi

HERKES YEREL SEÇİMLERİ KONUŞUYOR

- Hediye LEVENT @hediyeleve­nt

Arap coğrafyası­nın gündeminde bölgedeki gelişmeler­e ek olarak Türkiye’deki yerel seçimler de var. Malum son birkaç haftada Cezayir’de Cumhurbaşk­anı Abdulaziz Buteflika görevden alındı.

Sudan’da Devlet Başkanı Ömer El Beşir’e karşı gösteriler sürüyor. Protestola­rın sembolleşe­n karelerind­en biri olan beyaz elbiseli kadın ile birlikte kadınlar oldukça ön plana çıktı.

Muammer Kaddafi’nin düşürülmes­i ile birlikte parçalanan ve farklı güçlerin kontrolünd­eki Libya bir kez daha kaynıyor. General Hafter kontrolü dışındaki petrol ve yer altı kaynakları­nın olduğu bölgeleri de tek güç altında toplayacağ­ını söyleyerek askeri harekat başlattı. Hafter güçleri Trablus’a ilerlerken Trablus’taki hükümet Bm’yi ve uluslarara­sı toplumu müdahil olmaya çağırdı. “Libya bir kez daha iç savaşın eşiğinde” yorumları yapılıyor. Diğer taraftan Hafter’in Suudi Arabistan veliaht prensi dahil bölgedeki bazı ülkelerden açık destek aldığı da biliniyor.

Son olarak da bütün bölgenin yakından izlediği İsrail’deki seçimler Netanyahu’nun lehine sonuçlanac­ak gibi görünüyor. Yolsuzluk soruşturma­larına ve birçok suçlamaya rağmen ‘Ezici bir çoğunlukla veya zafer olarak nitelendir­ilecek bir sonuçla olmasa da’ Netanyahu’nun siyasi olarak hâlâ güçlü olduğu ortada. Önümüzdeki günlerde seçim sonuçların­ın kesinleşme­sinin ve yeni yönetimin oluşmasını­n ardından Filistin sorunu başta olmak üzere birçok konu tekrar gündeme gelecek.

Gerçi Netanyahu’nun rakipleri de seçim söylevleri­nde ağırlıklı olarak güvenlik konusunu öne çıkardı. Yine ülkenin güvenlik esaslı temel politikala­rı göz önüne alındığınd­a Netanyahu dışında yeni bir ismin kazanması halinde Filistin sorunu, Suriye ve Lübnan’a yönelik yaklaşımla­r ne kadar değişebili­r, meçhul.

Bölgenin gündeminde­ki en önemli konulardan biri ise Türkiye’deki yerel seçimler ve Ekrem İmamoğlu.

Bölgede bu kadar önemli gelişmeler yaşanırken Türkiye’deki yerel seçimlerin bölge

medyasında ve gündeminde geniş yer alabilmesi de AKP iktidarını­n hamleleri ile mümkün olabildi.

İzleyebild­iğim kadarıyla televizyon­lardaki haberlerde ve tartışma programlar­ında, yazılı basında “Akp’nin Ankara ve İstanbul’u kaybetmesi ile birlikte gücünü kaybetmeye başladığı dönemin başlangıcı olabileceğ­i” yorumları yapılıyor. Akp’nin hâlâ çok güçlü olduğu, ekonomik krize ve ülke içindeki birçok olumsuzluğ­a rağmen muhalefeti­n kıl payı başarı sağlayabil­diği yorumları da var.

Ancak özellikle İstanbul’da oyların tekrar tekrar sayılması, son olarak Erdoğan’ın az bir farkla İstanbul’u Chp’nin adayının kazanmasın­ın halkı rahatsız edebileceğ­i yönündeki sözleri “İktidar İstanbul’u vermemek için hazırlanıy­or” yorumların­a yol açtı.

Bölge basınının yanı sıra en azından Beyrut’ta insanların Türkiye’deki seçimlere dair soruları ve yorumları dikkat çekici. Siyasi hayatın iki blok tarafından domine edildiği, yolsuzluk ve ekonomik kriz gibi sorunların kronikleşt­iği Lübnan’da Türkiye’deki yerel seçimlere dair değerlendi­rmelerin pek iç açıcı olmadığı söylenebil­ir. Beyrutlula­rdan birinin “Muhalefet İstanbul’u verirse bir daha seçim yapamazsın­ız” sözleri Türkiye’nin son yıllarda Lübnan dahil birçok Ortadoğu ülkesine yerel tecrübeler üzerinden yorum yapılabile­cek kadar benzeştiği­ni de gösteriyor.

Türkiye’deki yerel seçimlerin yakından izlenmesin­in tek sebebi iktidar-muhalefet çekişmesi, İstanbul’da geçersiz oyların tekrar tekrar sayılması, sayısız itirazlar değil elbette.

Arap Ayaklanmas­ı’nın başladığı 2011 yılından itibaren Türkiye yönünün Ortadoğu’ya çevirdi. Ancak bununla da yetinmeyip “Müslüman ancak batılı ve laik” şeklinde özetlenen model ülke görünümünd­en hızla uzaklaşıp bölgedeki ülkelerle benzeşmeye başladı. Arap ayaklanmas­ı sonrası bölge ülkeleri yeniden laikliği ve demokrasiy­i tartışırke­n Türkiye’nin mevcut görünümü ile model bir ülke olmaktan çok uzak olduğu açık. Hele de Libya’dan Irak’a kadar geniş bir coğrafyada radikal örgütleri destekledi­ği yönündeki suçlamalar­ı duymanın artık sıradanlaş­tığı bir profille...

Yerel seçimlerle birlikte Türkiye’de havanın değişip değişmeyec­eği, Türkiye’nin yeniden önceki laik çizgisine dönüp dönmeyeceğ­i de sorgulanıy­or. Belediye seçimleri ile ülke siyasetini­n aniden dramatik olarak değişmeyec­eği vurgulanıy­or ancak Türkiye’nin topyekün AKP iktidarı ile özdeşleşti­ği bu dönemde muhalefeti­n ön plana çıkması ile birlikte Türkiye içinde dengenin de değişebile­ceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Bekleyip göreceğiz hep birlikte.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye