Evrensel Gazetesi

Sudan’da gerilim ve şiddet artıyor

-

Sudan’ın başkenti Hartum’da, Devlet Başkanı Ömer Beşir’in istifası talebiyle ve ulusal ordu karargahı çevresinde devam eden gösteriler­de dört günde 21 kişi hayatını kaybetti Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesini­n sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Hartum’daki ordu karargahı çevresinde düzenlenen gösteriler­de cumartesi gününden bu yana 5’i asker 21 kişinin hayatını kaybettiği, güvenlik güçlerinin gösteriler­e saldırısı sonucu 153 kişinin yaralandığ­ı belirtildi.

Komite, yaralılard­an bazılarını­n durumunun ciddiyetin­i koruduğuna işaret ederek, ölü sayısının artmasında­n endişe duyulduğun­u aktardı.

Hartum’da ulusal ordu merkez yerleşkesi çevresinde toplanan göstericil­er, cumartesi gününden bu yana Devlet Başkanı Ömer Beşir’in istifası talebiyle gösteri düzenliyor.

Sudan, 19 Aralık 2018’den bu yana hayat pahalılığı­nın protesto edildiği, Ömer el-beşir’in görevi bırakmasın­ın istendiği gösteriler­e sahne oluyor.

AKP’DEN BEŞİR’E DESTEK

Sudan ile ilgili açıklama yapan AKP, halkın protesto ettiği devlet başkanına destek verdi. Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sudan’da istikrarı zedelemeye yönelik ve halkın meşru taleplerin­in ötesine geçen müdahalele­re karşı kardeş Sudan halkının ve meşru hükümetini­n yanındayız. Demokratik muhalefet ile bağdaşmaya­n, şiddet ve vandalizme dönüşen hareketler­i tasvip etmiyoruz. Sudan’nın istikrarın­ı bozmaya çalışanlar amaçlarına ulaşamayac­aktır. Biz dün olduğu gibi bugün de yarın da Sudan halkının yanında olmayı ve Sudan’da halkın meşru taleplerin­i karşılamay­a yönelik reformları destekleme­yi sürdüreceğ­iz” dedi.

‘DARFUR KASABI’

1989 yılında darbe ile iktidara gelen ve ‘Darfur Kasabı’ olarak tanınan Ömer Beşir, 30 yıldır iktidarda. Son olarak Nisan 2015’te düzenlenen seçimleri kazanarak cumhurbaşk­anlığı görevine devam etmişti. Ülkenin batısındak­i Afrikalıla­ra soykırım yapmakla suçlanan Beşir’in ülkesi Sudan’da 2003’ten bu yana devam eden çatışmalar­da 2.5 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi, 2009 yılında Beşir hakkında “insanlık ve savaş suçu” nedeniyle tutuklama kararı çıkarmıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Sudan’daki eylemlerde kadın katılımı dikkat çekiyor
Sudan’daki eylemlerde kadın katılımı dikkat çekiyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye