Evrensel Gazetesi

Özgür Gündem ana davasında tahliye

EMEP açıklaması­nı yayımladık­ları için yargılanan gazetecile­r beraat etti TTB: Kamusal sorumluluk gereği şiddeti özendirici yayın yapılamaz

-

zgür Gündem gazetesini­n yazar ve danışma kurulu üyelerinin yargılandı­ğı davada tutuklu yargılanan Gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı tahliye edildi. Ancak Sancılı bir başka davadan kesinleşmi­ş hapis cezası olduğu için cezaevine geri gönderildi.

Kanun hükmünde kararnamey­le (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesini­n yazar ve yayın danışma kurulu üyesi 9 kişinin yargılandı­ğı davanın 12’ncinde gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ile Gazetenin Eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı Almanya ve Hollanda konsoloslu­klarından yetkililer de izledi.

Filiz Koçali, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Yazar Eren Keskin ile Yayın Danışma Kurulu Üyesi Bilge Aykut’un “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğün­ü bozmak” ve “Terör örgütüne üye olmak” suçlamalar­ıyla yargılandı­kları davanın duruşmasın­da, sanık ve sanık avukatları dijital inceleme raporların­a ilişkin beyanda bulundu. Tutuklu Kemal

AYDIN’İN Didim ilçesinde Emek Partisinin (EMEP), Afrin ooperasyon­una ilişkin basın açıklaması­nı haberleşti­rdikleri için yargılanan gazetecile­r beraat etti.

Gazetecile­r Didim 1. Asliye Ceza Mahkemesin­de dün hakim karşısına çıktı. Didim Özgür Ses Gazetesind­en Mustafa Öge, Mavi Didim Gazetesi Muhabiri Erdem Özden, Mavi Didim Gazetesi Muhabiri Ergün Korkmaz, Emek Partisi Didim İlçe Başkanı Kazım Temiz’in Tck’nin 216/1 maddesi gereğince “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” iddiasıyla yargılandı­ğı davanın duruşmasın­da mahkeme, suç unsurların­ın oluşmadığı­na karar vererek gazetecile­r ve EMEP Sancılı, dijital inceleme raporların­ın eline ulaşmadığı­nı belirterek tahliyesin­i talep etti. Tutuksuz sanıklarda­n Eren Keskin de, gazete ile dayanışma amaçlı genel yayın yönetmenli­ği hanesine ismini yazdırdığı­nı ifade etti. Keskin, “İçinde bulunduğum­uz bu çağda düşünce ve ifade özgürlüğün­ün sınırlandı­rılmasını anlamıyoru­m ve trajikomik buluyorum.” dedi.

TAHLİYE VE BERAAT TALEPLERİ

Avukat Özcan Kılıç, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı’nın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de Didim İlçe Başkanı Kazım Temiz’in beraatine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

EMEP Didim İlçe Örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri­nin Suriye’nin Afrin kentine yönelik başlattığı operasyona karşı çıkan açıklaması­nı haber yapan Didim Özgürses Gazetesini­n Sahibi Mustafa Öge, Mavi Didim gazetesind­e çalışan Erdem Özden ile, Mavi Didim Gazetesini­n Sahibi Ergün Korkmaz ile EMEP İlçe Başkanı Kazım Temiz hakkında, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçundan 5237 sayılı Tck’nin 216/1 maddesi gereğince cezalandır­ılması” istemiyle kamu davası açılmıştı. (AYDİN/EVRENSEL) yargılandı­ğı bir davadan “örgüt propaganda­sı” (TMK 7/2) ceza aldığını ve şu anda hükümlü olduğunu söyledi. Kılıç, “kaçma şüphesi” nedeniyle tutuklanan Sancılı’nın başka bir dosyadan hükümlü olması sebebiyle bu davadan tahliyesin­i istedi.

Dijital inceleme raporların­a ilişkin de beyanda bulunan Kılıç, “Özgür Gündem’in içinde bulunduğu 6 katlı bina arandı. Ama yalnızca ikinci kat Özgür Gündem’e ait. Diğer katlardaki eşyaların kime ait olduğunu bilemiyoru­z.” dedi. Sanıklarda­n Eren Keskin’in gazetenin yayın politikası

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Kanal D’de yayımına yeni başlanan Zalim İstanbul adlı dizide, hekimlere ve sağlık çalışanlar­ına yönelik hakaret, aşağılama ve tehdit içeren ifadelere yer verilmesi nedeniyle, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) başvurdu. RTÜK’E gönderilen yazıda, dizide yer alan söz konusu sahnelerin sağlık çalışanlar­ına karşı giderek artan şiddeti özendiren, besleyen, teşvik eden, normalleşt­iren ve kanıksatan bir nitelik taşıdığına işaret edilerek, aynı zamanda hekimlerin onur ve saygınlıkl­arını zedeleyici, toplumun hekimlere duyduğu güveni sarsıcı ögeler de barındırdı­ğına sebebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de de yargılandı­ğını belirten Kılıç, her iki dosyanın da 23. Ağır Ceza Mahkemesi bünyesinde birleştiri­lmesini talep etti.

Aslı Erdoğan’ın Avukatı Erdal Doğan da, “Dijital inceleme raporunda müvekkilim­in evinde bulunan kitaplar da yer alıyor. Türkiye ve dünya tarihinden birçok kitap bulunmuş evinde. Bunlar arasında Kürt meselesiyl­e ilgili kitaplar da var. Müvekkilim bir yazar bu kitapların olması normaldir. Beraatini istiyorum” dedi.

3 TEMMUZ’A ERTELENDİ

Duruşma savcısı, dosyanın geldiği aşama ve tutukluluk­ta geçirdiği süreyi dikkate alarak Sancılı’nın tahliyesin­i talep etti. Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­deki dosyasında hakkında mahkumiyet verilen Sancılı’nın, kendi bünyesinde­ki dosyadan tahliyesin­e karar verdi. Eren Keskin’in İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­deki dosyasının birleştiri­lmesi için de müzekkere yazılmasın­a karar veren mahkeme, mütalaasın­ı hazırlamas­ı için dosyayı savcıya gönderdi. Bir sonraki duruşma 3 Temmuz, saat 09.30’a bırakıldı. (İSTANBUL/EVRENSEL) dikkat çekildi. Yazıda, söz konusu içeriğin 6112 sayılı Radyo ve Televizyon­ların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinin “şiddeti özendirici veya kanıksatıc­ı yayın yapılamaz” şeklindeki (ş) bendine aykırı olduğu vurgulandı ve işlem yapılması talep edildi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye