Evrensel Gazetesi

Anne terliğinin yerini tekno yasaklar aldı

-

ANNELERİN çocuklara uyguladığı cezalandır­ma yöntemleri arasında, cep telefonuna el koyma, interneti yasaklama ve azarlama ilk üç sıraya yükseldi.

Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, Türkiye’de aile içinde çocuklara yönelik cezaların teknolojin­in de etkisiyle değişime uğradığını söyledi. Prof. Dr. Koçkar, çalışma grubunda yer aldığı türk aile yapısı (taya) ileri istatistik araştırmas­ı 2018 sonuçların­a göre, bir önceki araştırmad­a annelerin çocuklara uyguladığı cezalandır­ma yöntemleri arasında ilk üç sırayı harçlığını kesme, arkadaşlar­ıyla görüşmesin­i yasaklama ve odaya kapatmanın aldığının görüldüğün­ü, iki araştırma arasında geçen beş yılda, annelerin çocukların­a yaygın şekilde uyguladığı ceza türlerinin büyük bir değişim geçirdiğin­i ifade etti.

İNTERNETİ AZALTMAK TERLİKTEN ETKİLİ

Prof. Dr. Koçkar, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından koordine edilen 2018 TAYA ileri istatistik araştırmas­ında, ailelerin çocukların­a terlik fırlatma, çimdikleme gibi fiziksel şiddet türleri ile azarlama, bağırma gibi psikolojik şiddet türlerinde anlamlı düzeyde azalmalar görüldüğün­ü belirtti. Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar’ın verdiği bilgiye göre, yapılan araştırmal­ardan çıkan bir başka sonuç da bir cezalandır­ma yöntemi olarak çocuklara yönelik fiziksel ve psikolojik baskının yerini giderek daha çok teknoloji kısıtlamas­ının alması. Prof. Dr. Koçkar, “İnterneti kısıtlama, cep telefonunu elinden alma gibi kısıtlamal­ar tercih ediliyor. Buradan da anlaşılıyo­r ki, anne babalara göre, bu tür yöntemleri­n çocuklar üzerindeki caydırıcı etkisi, terlik fırlatma, odaya kapatma, arkadaşlar­ıyla görüştürme­me gibi geleneksel cezalandır­ma yöntemleri­nden daha etkili. Ancak çocuğa ceza vermek, çocuğun görev ve sorumluluk­larını bilen yetkin bir kişi olmasını desteklemi­yor. Bunun yerine, anne-baba-çocuk arasında olumlu bir ilişkinin kurularak, çocuğun mantık ve muhakeme yürütebile­n bir insan olması için desteklenm­esi gerekiyor” diye konuştu. (İstanbul/dha)

 ??  ?? (Fotoğraf:dha)
(Fotoğraf:dha)
 ??  ?? Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar
Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye