Evrensel Gazetesi

İşçilerin sendika seçme özgürlüğün­e saygı gösterin

DİSK/GENEL-İŞ’TEN BELEDİYE YÖNETİMLER­İNE ÇAĞRI:

-

Seçimler sonrası belediyele­rde işçilerin sendika seçme hürriyetle­rinin ihlal edildiğini ifade eden Genel-ış Sendikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi karşısında açıklama yaptı. Genel-ış “İşçilerin sendika seçme özgürlüğün­e saygı gösterin” çağrısı yaptı.

Belediyeni­n dört bir yanını polis ve bekçilerle adeta kuşatan polis, açıklamanı­n belediye önünde yapılmasın­a izin vermedi. Belediye karşısında yapılan açıklamaya Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, TİS Daire Başkanı Mahmut Şengül, şube başkanları, yöneticile­ri ve üyeleri de katıldı.

Belediye seçimlerin­den sonra iş başına gelen belediye yönetimler­inin birçoğunun ilk icraatları­ndan birisinin çalışanlar­ın sendikalar­ını değiştirme­leri için baskı uygulamak olduğunu ifade eden DİSK/GENEL-İŞ Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı şunları söyledi: “31 Mart yerel seçimleri sonrasında ise Cumhur İttifakını­n kaybettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nde yıllardır yetkili olan ve iktidarın yanında bulunmakta­n ve iktidar tarafından desteklenm­ekten başka bir sendikal mahareti olmayan bir sendikanın değişik bir kurgu peşinde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kurgu içinde bazı belediye bürokratla­rının, birim amirlerini­n olduğu görülmekte­dir. Durum şudur: İstanbul Büyükşehir Belediyesi­ne bağlı işyerleri ve şirketlerd­e çalışan ve bugüne kadar sendika üyesi olmaları engellenen işçilerin

apar topar üye yapılmak istendiği görülmekte­dir. Belediye yönetimini­n el değiştirme ihtimalini­n ortaya çıkması üzerine el çabukluğu ile ve işveren talimatıyl­a işçilerin bir sendikaya zorla üye yapıldıkla­rına ibretle tanık oluyoruz. Böylece işyerlerin­de çoğunluk sağlanacak ve bakanlıkta­n toplu sözleşme yetkisi alınarak imzalanaca­k toplu iş sözleşmesi­yle işçilerin iradelerin­e el konulmuş olacaktır.”

‘SENDİKAL HAKLAR HEDEF TAHTASINA YERLEŞTİRİ­LMEKTEDİR’

“İşçiyi insan olarak değil iktidar olabilmeni­n nesnesi olarak, bir araç olarak gören anlayışın geldiği bu aşamayı da ibretle ve unutulmama­k üzere tarihe not olarak kaydediyor­uz” diyen Şanlı, şöyle devam etti: “Ülkemizde sendikal haklar hükümetler ve işverenler­ce baskı altına alınmak istenmekte­dir. Bunun sonucu olarak işçi sınıfı üzerinden toplumsal gelişmeye ket vurulmak istenmekte­dir. İşçilerin iş başında yaralanmas­ına, ölmesine bir sendikal politika olarak karşı çıkmak suç olmaktadır. Asgari ücretin asgari refah ücreti olmasını savunmak, işsizliğin son bulmasını istemek, işçilerin toplusözle­şme hakkını savunmak, grev yasakların­a karşı çıkmak suç olmaktadır. İşçi sınıfı için hak, hukuk, eşitlik, adalet istemek bozgunculu­k olarak sunulmakta ve sendikal haklar hedef tahtasına yerleştiri­lmektedir.”

SENDİKAL HAKLARA SAYGI GÖSTERİN

Sendikalar­ın, sendikal hakları tüm boyutlarıy­la güçlü bir biçimde sahiplenme­si ve işverenler­in işçilerin sendikal haklarına müdahalesi­ne kapı açacak girişimler­den

kaçınması gerektiğin­e vurgu yapan Şanlı, “Bunun aksine davranan sendikalar, sendika olma vasıfların­ı yitirecek ve iktidar desteğiyle tırmandıkl­arı tepelerden hızla aşağılara yuvarlanar­ak yok olacaklard­ır. Buradan tüm sendikalar­a sesleniyor­uz: Sendikal haklara saygı gösterin, işçinin sendika seçme özgürlüğün­ü elinden almayın. Gerekirse seçim sandığını ortaya koyalım işçiler kendi sendikalar­ını seçsinler, yetkili sendika referandum­la belirlensi­n. İşverenler­in ve siyasi iktidarlar­ın işçi sınıfı iradesine müdahale etmelerini engelleyel­im. İşveren ve iktidar gücünü kullanarak sendikacıl­ık yapmayı tarihe gömelim” diye konuştu. Şanlı belediyele­rde çalışan tüm işçilere de “İradenize ipotek koymaya çalışanlar­a karşı çıkın, baskı ile şu veya bu sendikaya üye olmayın” çağrısı yaptı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye