Evrensel Gazetesi

TÜPRAŞ işçisinden bir günlük uyarı eylemi

-

TÜPRAŞ yönetimini­n toplu iş sözleşmesi görüşmeler­ini tıkaması üzerine Petrol-ış üyesi işçiler bir günlük uyarı eylemi yaptı.

TÜPRAŞ Rafinerile­ri ile işçilerin örgütlü olduğu Petrol-ış arasında TİS görüşmeler­i devam etse de ilerleme yaşanmıyor. Şirket sahiplerin­in ve yöneticile­rinin taviz beklemesi nedeniyle görüşmeler­in tıkandığın­ı belirten işçiler dün tam gün uyarı eylemi yaptı. Dün sabah vardiyasın­da çalışan işçiler fabrika önünde toplanırke­n, içeride kalan işçiler de vardiya almadı. İşletme operatörle­ri ve bakımcılar, iş izinleri oluşmayan taşeron işçiler de mesai yapmadı.

Petrol-ış Aliağa Şubesinin aldığı karar doğrultusu­nda 4 rafineride 16-24 vardiyasın­a kadar direniş sürdü. Sabah işyeri önünde açıklama yapan sendika şubesi, bu sürecin bir şekilde ilerlemesi­nden yana oldukların­ı, ancak bunun kazanılmış hakların kısıtlamas­ından geçmediğin­i belirtti. Petrol-ış Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, ülkedeki enflasyonu­n arttığını, işçilerin alım gücünün düştüğünü söyledi. Şirketin kârlılığı karşısında işçilerin ekonomik olarak gerilediği­ni belirten Oktay, bu konuda kararlı oldukların­ı ifade etti.

Oktay, “Elde ettikleri kârdan payımızı istemek suç mu? Ya bizim bu taleplerim­ize karşılık verecekler ya da bugüne kadar yapılmayan­ları hep beraber hayata geçiririz. Onların talepte bulunduğu maddeler, 23. madde normal çalışma 24. madde fazla çalışma 25. madde hafta tatili, 58. madde özel mazeret izinleri... Bu maddeleri müzakere etmeden masaya gelecekler­se buyursunla­r gelsinler. Yine aynı tavırla gelirlerse ne yapılacaks­a yaparız. Bu yolda hep beraber yürümeye ant içtik” dedi.

Sendikanın tutumunun itidalli olduğunu belirten TÜPRAŞ işçileri kendilerin­in de kararlara uygun davrandıkl­arını belirtti. İşçiler, “Hâlâ bir ya da iki oturum kızışma süreci olabilir. Daha ısınmadı bile. Herkes kararlı, çünkü haklarda bayağı gerileme var. Buradaki birleşmeni­n artması kaçınılmaz” dedi.

İşçiler, “Şimdi tam gün iş durdu ama perşembe yapılan görüşmeden bu yana fazla mesai ile telafi edildi” dedi. İşçiler, fazla mesaiye kalmama kararı alındığınd­a buna tüm işçilerin uyacağını düşünüyor. TÜPRAŞ işçileri, “Henüz mesaiye kalmama başlamadı. Şimdiki iş yavaşlamas­ı, hafta sonu ful mesai yapıldı çünkü” dedi.

Özellikle 2006’daki özelleştir­meden beridir çalışan işçiler, Koç Holding’in ulusal ve uluslarara­sı imaj çabalarına önem verdiği için istedikler­ini yüksek hakem zoruyla kabul ettirmeye yanaşmayac­ağını düşünüyor. İşçiler bir taraftan PETKİM’DE yaşanan polis baskısı ve sendikacıl­arın ters kelepçe ile gözaltına alınmasını hatırlatan işçiler, “Şimdiye kadar yüksek hakem tehdidi hep oldu ama sendikanın ‘iş barısı bozulur, huzursuzlu­k artar’ uyarısı ile yüksek hakeme kalmadan anlaşıldı. Ama ‘Tamam maaş artışı olur diğer maddeler geçmesin’ diyecek durumu geride bıraktık” diyor. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye