Evrensel Gazetesi

Biz suskun kalırsak kıdem de gidecek

ARÇELİK İŞÇİLERİ KIDEMİN FONA DEVRİNE VE ZORUNLU BES’E KARŞI UYARIYOR:

- Ayşe ÖZ Ankara

Arçelik işçileri Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın kıdem tazminatın­ın fona devri, zorunlu bireysel emeklilik sistemi kesintiler­i ve vergi yükünün artırılmas­ını içeren ‘reform’ paketine tepkili. Hükümetin süslü laflarla çalışanlar­ı kandırmak istediğine dikkat çeken işçiler, “Aslında sorun bizde, sustuk sustuk böyle oldu. Yine susarsak tazminatı da elimizden alırlar” dedi.

Fabrikada Albayrak’ın “yapısal reform” diyerek yaptığı sunum, kimi işçilerin “Çok abartıyors­unuz”, kimisinin de “İyice azıttılar” dediği sert tartışmala­ra neden oluyor. Bazı işçiler de tartışmala­r sırasında son sözleşme döneminde grevlerini­n yasaklanma­sını hatırlattı. 12 yıldır Arçelik fabrikasın­da çalışan bir işçi; “Elimizde bir kıdem tazminatı kaldı. Bunu da alsınlar iyice köle olalım artık. İşsizlik fonunu çarçur ettiler, bunu da çarçur edecekler. Biz istediğimi­zde de para yok diyecekler” dedi.

‘BUNLAR SÜSLÜ PÜSLÜ LAFLAR’

6 yıldır çalışan bir işçi ise BES’IN zorunlu olması durumunda asgari ücretliden bile en az 150 lira kesilebile­ceğini belirterek, şöyle devam etti: “Zaten ayın sonunu zar zor getiriyoru­z. 150 lira bizim bir faturamız, bir ihtiyacımı­z... Yeri geliyor 150 lira bulamıyoru­z, ondan bundan borç alıyoruz. Biz emeklilik fonuna para yatırmak istesek gider özel bir bankaya yatırım yaparız zaten. Bu kadar bizim yaşadıklar­ımızdan bihaber olan bir hükümet görmedim. Kıdemi de fona aktaracakl­armış, süslü püslü laflar bunlar. Madem işçiler kıdem tazminatın­ı alamıyor diye yapacaklar bunu o zaman şirketleri, işyerlerin­i denetleyen bir yasa çıkarsınla­r. Elimizdeki­ni avucumuzda­kini almak nedir?”

‘ZATEN BİZDEN FAZLA VERGİ ALIYORLAR’

8 yıldır çalışan bir işçi ise bakanın vergiyi tabana yayma sözlerine “Yılın sonunda en az o da hiç mesaiye kalmazsak 750 lira vergi kesiliyor. Bizden alması gerekenden fazlasını alıyor zaten. Daha ne alacak çok merak ediyorum. Her şeyden KDV alıyorlar. Üretirken de tüketirken de fazlasıyla ödüyoruz vergimizi, bu ne aç gözlülük. Ama sorun bizde. Biz sustuk sustuk böyle oldu. Gerekirse Paris’dekiler gibi giyeceksin sarı yelekleri...” diye tepki gösterdi.

‘İŞSİZLİK FONU GİBİ YAPACAKLAR’

10 yıldır çalışan bir işçi ise kıdem tazminatın­ı işten çıkarıldık­larında bir süre geçinmek için kullandıkl­arını söyledi. İşsizlik fonunda biriken parayı işsiz kaldıkları­nda bir ton şart nedeniyle kullanamad­ıklarını söyleyen işçi, “Bu da yarın onun gibi olacak. İşten kovulduk, diyecek ki sen bu şartları taşımıyors­un yok sana kıdem tazminatı diyecekler. Sonra fonda biriken paralar patronlara gidecek” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye