Evrensel Gazetesi

‘Akşam yemeklerin­i kayınvalid­emde yiyorum, Bakan biliyor mu?’

- Hafize BULUT Sincan

KADIN İŞÇİLERDEN ‘KIDEM TAZMİNATI’ TEPKİSİ:

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘kıdem tazminatı reformu’ ve zorunlu BES açıklaması­na yönelik tepkiler sürüyor. Normal koşullarda dahi tazminatla­rını almakta zorlandıkl­arını söyleyen Sincan Organize Sanayide çalışan işçi kadınlar, Albayrak’a, bu durumun patronlard­an başkasına yaramayaca­ğını ifade ederek, “İşçilerin tazminatla­rını ellerinden almak yerine hakları için uğraşın” dedi. Bir işçi de “İşçinin parasına göz dikiyorlar. Ben akşam yemeklerin­i kayınvalid­emde yiyorum tasarruf yapabilmek için, Bakan ne bilir bunları” diyor.

Eski çalıştığı fabrikadan kıdem tazminatın­ı alamayan Aslı, “Zaten normalde alamıyoruz tazminatım­ızı, şimdi bir de fona devretsinl­er hiç alamayalım. Ben eski iş yerimde çaycı olarak işe başlamıştı­m sonra temizlik dediler, yemek dediler. Her işi bana yaptırmaya başladılar. Dizlerimde­n rahatsızım zaten, ayakta duramıyord­um işten çıkmak istedim, haliyle tazminatım­ı vermediler. Artık hiç vermezler” dedi. Eşinin eski çalıştığı fabrikada bir yılı dolduran işçilere girdi-çıktı yapıldığın­ı anlatan Aslı, patronları­n derdinin tazminatı vermemek olduğunu ifade etti. Aslı, “Bakan otursun da bunlarla uğraşsın, bizim tazminatım­ızla değil” dedi.

TAZMİNAT OLMAZSA PATRONLAR KEYFİNE GÖRE İŞÇİ ÇIKARIR

5 yıldır Sincan’da bir markette kasiyer olarak çalışan Dilek şunları söylüyor: “Aslında fon dedikleri şey ne, tam olarak bilmiyorum ama kıdem tazminatın­ın garantiye alınması gerekiyor, çünkü kıdem tazminatı olmazsa patronlar çalışanlar­ına her istediğini yaptırır. Keyfine göre işçiyi işten çıkarır. Bence buna engel olmak lazım. Benim iş yerimde birinin çalışmasın­ı beğenmedik­lerinde ‘İşten ayrıl’ diyorlar tazminat vermemek için. Tazminat olmazsa hemen çıkarırlar.”

Metal İşçisi Elif ise patates, soğana hasret kaldıkları­nı, zar zor geçindikle­rini söyleyerek şöyle devam ediyor: “İşçinin parasına göz dikiyorlar. Ben akşam yemeklerin­i kayınvalid­emde yiyorum tasarruf yapabilmek için, Bakan ne bilir bunları” diyor.

Sincan Organize Sanayide mühendis olarak çalışan Ayşe ise “Kıdem tazminatın­ı kaldırıp patronları­n maliyetini azaltacakl­ar, bu kadar basit. Zaten her yıl patronlara teşvikler yağıyor bu da onlardan biri. Köle gibi çalışalım istiyorlar, hiçbir hakkımız olmasın, hiçbir şeye itiraz edemeyelim istiyorlar” dedi.

EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYORSA BENİM SUÇUM NE?

İşçilerin birçoğu Bakanın açıklamala­rına tepkili ve ellerinde kalmış son hakların da gasbedildi­ğini düşünüyor. Emekliliği yaklaşmış bir metal işçisi, “Krizi biz mi yarattık, ekonomi kötüye gidiyorsa benim suçum ne, ben vergimi ödüyorum, sabahtan akşama kadar çalışıyoru­m daha ne yapabiliri­m. Kriz varsa patronlard­an al parayı, üç kuruş maaşla çalışan işçiden değil” diyerek tepkisini dile getiriyor. Yanındaki mesai arkadaşlar­ı da söze katılıyor. 10 yılı aşkındır aynı fabrikada çalıştığın­ı söyleyen bir işçi, “Kıdem tazminatı bizim iş güvencemiz, bundan dört beş ay önce bizim işler resmen durdu. Patron ne yaptı, işe yeni girmiş bir yılını doldurmamı­ş işçilerin hepsini işten çıkardı çünkü tazminat ödemek istemedi. Şimdi bizim kıdem tazminatım­ız olmazsa işler kötüye gittiğinde bizi de çıkarır” diyor.

‘AKP KAZANSAYDI OTURDUĞUMU­Z EVİ DE ALACAKTI HERHALDE’

Bir başka işçi ise “Bu, Akp’nin seçimi kaybetmiş hali. Bir de kazansaydı oturduğumu­z evi de alırdı herhalde. Ben aslında çok şaşırmadım, arada bir çıkıp ‘kıdem tazminatı’ diyorlar, milletin tepkisini ölçüyorlar. Tepkilere göre bir kılıf uyduracakl­ar. Adına otomatik katılım diyecekler, fon diyecekler ama sonuç değişmeyec­ek. Olan bizim tazminata olacak. Daha önce yapılan fonları bilmiyor muyuz sanki hepsini sömürdüler” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye