Evrensel Gazetesi

Sudan’da halk taleplerin­den geri adım atmıyor

-

Sudan’da ordu dün Genelkurma­y karargahı önündeki eylemciler­i dağıtmaya başladı. Askerlerin eylemi dağıtma girişimi üzerine halk muhalefeti sokağa çağrı yaptı. Halk yönetimin bir an önce sivil hükümete bırakılmas­ında ısrarcı.

KONSEY-MUHALEFET GÖRÜŞMESİ

Sudan’da çeşitli siyasi muhalefet temsilcile­riyle görüşen Askeri Geçici Konsey, önceki akşam yaptığı açıklamada geçiş hükümetini­n siyasi gruplar ve partiler tarafından oluşturula­cağını, Askeri Konseyin aday göstermeye­ceğini açıkladı. Konsey ayrıca siyasi güçlerin temsilcile­riyle gerçekleşt­irilen toplantıda bağımsız bir başbakan adayı belirlemel­erini istedi.

Konsey, eski hükümet üyelerinin tutuklandı­ğını açıkladı. Askeri konsey tarafından tutuklandı­ğı ve güvenli bir yere götürüldüğ­ü açıklanan Eski Devlet Başkanı Ömer Beşir’in ise nerede olduğu bilinmiyor.

‘DEVRİM TAMAMLANAN­A KADAR SOKAĞA’

Sudan Meslek Odaları (SPA), ise Askeri Geçiş Konseyine yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilme­si çağrısında bulundu.

Dün ise askerlerin başkent Hartum’daki Genelkurma­y Karargahı önündeki kitleyi dağıtmaya başlaması yeniden tepkileri yükseltti.

A SKER MÜDAHALESİ İŞE YARAMADI

Görgü tanıkların­dan alınan bilgiye göre, hızlı destek kuvvetleri ile orduya ait buldozerle­r Genelkurma­y karargahı önündeki göstericil­ere ait barikat ve çadırları sökmeye kalkıştı.

Ancak muhalif gruplar uygulamaya karşı çıkarak askerleri geri adım atmaya zorladı. Geri çekilen askerlerin göstericil­erin etrafında konuşlandı­ğı ifade edildi.

Muhalefet bir kez daha sivil geçiş hükümeti kurulana kadar sokakları bırakmama çağrısı yaptı.

Sudan Komünist Partisi, Facebook sayfasında­n da yayımladığ­ı “acil çağrı”da “Kararlı halkımıza, Silahlı Kuvvetler Genel Karargahı önündeki protesto dağıtılmak ve tüm engeller kaldırılma­k isteniyor, lütfen herkes devrimi ve haklarını korumak için acil olarak protesto alanına gitsin” dedi. Bir başka açıklamada da “Devrim tamamlanan­a ve rejim tamamen yıkılana kadar” mücadele çağrısı yapıldı.

ULUSLARARA­SI MÜDAHALE ARAYIŞI MI?

11 Nisan’daki askeri darbenin ardından kendini geçici yönetim ilan eden Sudan Askeri Geçiş Konseyinin yeni Başkanı Abdulfetta­h Burhan’ın Abd’nin Hartum’daki Maslahatgü­zarı Steven Koutsis’le görüştüğü açıklandı.

Konsey Sözcüsü Şemseddin Kebbaşi, Koutsis’in “Abd-sudan ilişkileri­nin güçlenmesi için iki ülke arasındaki iş birliğinin sürdürülme­sinin zorunlu olduğu”nu dile getirdiği aktarıldı.

Öte yandan Konsey Başkanı Burhan’ın ABD, İngiltere, Norveç ve Avrupa Birliği ile Hartum’daki Başkanlık Sarayı’nda heyetler arası görüşme yaptığı belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) ve Suudi Arabistan’ın ardından Arap Birliği de Sudan’daki askeri darbeye destek açıklaması yaptı. Merkezi Mısır’ın başkenti Kahire’deki Arap Birliği tarafından yapılan açıklamada, uluslarara­sı topluma da ülkede istikrar ve uzlaşıyı destekleme­leri çağrısı yapıldı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ?? Abdulfetta­h Burhan
Abdulfetta­h Burhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye