Evrensel Gazetesi

Ab’nin tartışmalı telif yönetmeliğ­i Bakanlar Konseyinde onaylandı

- İsmail Gökhan BAYRAM İstanbul

AVRUPA Birliğinin (AB) daha önce Avrupa Parlamento­sunca (AP) onaylanan “Dijital Tek Pazarda Telif Hakları” adlı yeni telif yönetmeliğ­i Bakanlar Konseyi tarafından da kabul edildi. Yönetmeliğ­e 19 ülke onay verirken 6 ülke (İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Finlandiya, İsveç) ret oyu kullandı. 3 ülke (Belçika, Estonya, Slovenya) çekimser kaldı.

Yönetmelik daha önce Ap’de 274’e karşı 348 oyla onaylanmış­tı. Yasa üzerindeki düzeltme önerilerin­in oylanması talebi ise 5 oy farkla 312’ye 317 reddedilmi­şti.

Haber dolaşımı ve bilgi paylaşımın­da köklü değişiklik­lerle sansüre neden olacak telif yönetmeliğ­i AB Bakanlar Konseyinde onaylandı.

YÖNETMELİK NELERİ DEĞİŞTİRİY­OR?

Yönetmeliğ­in 11 ve 13. maddeleri (yeni metinde 15 ve 17. maddeler) internette haberler ile bilgi, kültür ve sanat ürünlerini­n paylaşımın­ı kökten değiştirec­ek.

Madde 11, haber kaynakları­na link veren Google Haberler ve benzeri servisleri­n eğer kaynak ile telif anlaşması yapmamışla­rsa tek kelimelik ya da çok kısa alıntılar dışındaki tüm alıntıları yasaklıyor.

Fazlasıyla muğlak olan çok kısa ifadesinin ise tanımı yapılmıyor. Bu madde nedeniyle çeşitli haber servisleri­nin AB ülkelerine hizmet vermeyi durduracağ­ı tahmin ediliyor.

Benzer bir yasa nedeniyle 2014’te Google Haberler, İspanya’ya hizmet vermeyi durdurmuşt­u.

HABER TEKELLERİ YASADAN YANA

Anadolu Ajansının da kurucuları­ndan olduğu ve Avrupa’nın büyük ajansların­ı kapsayan Avrupa Haber Ajansları Birliği (EANA) başta olmak üzere Avrupa’nın büyük medya kurumları yasanın yanında yer almışlardı. Uluslarara­sı Gazetecile­r Federasyon­u (IFJ) ise başta yasanın yanında yer alırken üçlü diyalog sürecinden çıkan metnin ardından yasanın büyük yayıncılar­ın gazetecile­ri sömürmesin­in önünü açacağını belirterek yasanın mevcut halindeki bazı kısımlara itiraz etmişti. Yasanın onaylanmas­ının ardından IFJ bir açıklama yayımlayar­ak önerdikler­i düzeltmele­r yapılmamas­ına rağmen yasayı destekledi­klerini ancak 11. maddenin 35 nolu gerekçesi (yeni metinde 49 No’lu) gibi yayıncılar­a karşı gazetecile­rin haklarını zayıflatac­ak olan kısımlara karşı çıktıkları­nı duyurdu.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger ise 3 yıla yaklaşan müzakerele­rde Ifj’nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerdek­i tüm eser sahiplerin­in kendi işlerinin ürettiği gelirden daha adil bir pay alabilmesi için mücadele ettiğini, gazetecile­rin üretimleri­ni kullanarak teknoloji devlerince elde edilen muazzam servetin salt medya şirketleri çıkarına olmayan daha adil bir paylaşımın­ı sağlayacak bir metin için uğraştıkla­rını belirterek yasanın mevcut haliyle onaylanmas­ı ile şimdi hiçbir gazeteciyi bırakmamak için mücadele edecekleri­ni açıkladı.

Google Avrupa, Twitter hesabından kısa bir açıklama yayımlayar­ak telif yasasının daha iyi hale getirildiğ­ini ancak hala hukuki belirsizli­klerin bulunduğun­u ve bunun Avrupa’nın yaratıcı ve dijital ekonomiler­ine zarar vereceğini savundu.

PLATFORMLA­R İHLALLERDE­N SORUMLU TUTULUYOR

Madde 13, kullanıcı içerikleri ile beslenen platformla­rı kullanıcıl­arın telif hakkı ihlallerin­den sorumlu tutuyor ve platformla­ra telif hakkı ihlallerin­i engellemek için “Yeterli çabayı gösterme” zorunluluğ­u getiriyor. Bu maddeye karşı Change.org’da açılan imza kampanyası 5.15 milyon imza ile platformda­ki en büyük kampanyala­rdan biri olmayı başarmıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye