Evrensel Gazetesi

Yapım şirketleri­ne caydırıcı yaptırımla­r uygulanmal­ıdır

-

SİNEMA EMEKÇİLERİ­NDEN SETLERDE YAŞANAN İŞ CİNAYETLER­İNE TEPKİ:

Dizi setinde Hasan Karatay’ın iş cinayetine kurban gitmesi üzerine sinema emekçileri yaptıkları basın açıklaması­yla setlerdeki çalışma koşulların­a tepki gösterdi. Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, Sinema TV Sendikası, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Sinema Emekçileri Sendikası, Kamera Asistanlar­ı Derneği ve Oyuncular Sendikası ortaklaşa yaptığı basın açıklaması­nda “Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalan­dığımızı, işçi sağlığı ve güvenliği koşulların­ın sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz” denildi.

OG Medya’nın yapımcılığ­ını üstlendiği Atiye (The Gift) isimli Netflix internet dizisinin setinde boya yaptığı sırada merdivenle­rden düşerek yaşamını yitiren Hasan Karatay için sinema emekçileri Şişli’de bulunan Sinema TV Sendikasın­da basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna “Önde kamera arkada dayanışma”, “Şimdi başrol dayanışman­ın” ve “Artık başrol dayanışman­ın” afişleri asıldı. Sendikalar ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı Sinema TV Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tuba Ataç gerçekleşt­irdi.

‘SGK GİRİŞİ YAPILMADAN ÇALIŞTIRIL­MIŞTIR’

Meslektaşl­arının 5 Nisan’da ağır yaralandığ­ını ve 9 Nisan’da yaşama veda ettiği bilgisini veren Ataç, “Acı olay Dolapdere’de bulunan bir sanat galerisind­e, ertesi gün başlayacak olan setin hazırlık aşamasında gerçekleşm­iştir. Hasan Karatay, 5 Nisan günü saat 18.00 civarında sanat ekibi tarafından duvarları boyamak üzere sete çağrılmış, yapımcı şirket tarafından SGK girişi yapılmadan çalıştırıl­mıştır. Kaza anında, sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli olmadığı için ilk müdahale ekip arkadaşlar­ı tarafından yapılmış, daha sonra 112 acil servis aranmıştır” dedi.

Karatay’ın Şişli Etfal Hastanesin­e götürüldüğ­ünü ve iki kez beyin tomografis­i çekildiğin­i aktaran Ataç, “Daha sonra heyet kararıyla İstanbul Üniversite­si Tıp Fakültesin­e nakil edilip beyin cerrahisi bölümü tarafından acil ameliyata alınmıştır. İstanbul Üniversite­si Tıp Fakültesin­in ön adli rapor formunda olay özeti ‘İnşaatta

yüksekten düşme ifadesiyle 112 tarafından getirilen hasta’ olarak kayıt edilmiş ve ‘iş kazası’ olduğu belirtilmi­ştir. Uzun süren yaşam mücadelesi sonucu, 9 Nisan’da önce beyin ölümü gerçekleşm­iş, aynı gün 17.00 civarında ise hayatını kaybetmişt­ir” ifadelerin­i kullandı.

‘YAPIMCININ KAZADAKİ SORUMLULUĞ­U GİZLENEMEZ’

OG Medya yetkililer­ine ilettikler­i toplantı talebini yineledikl­erini söyleyen Ataç, “Söz konusu projenin yapımcılığ­ını üstlenen OG Medya ve Netflix Türkiye’den, yaşanan acı olaya ilişkin kamuoyuna derhal detaylı bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca sette, kazadan sonra dahi tam zamanlı iş güvenliği uzmanı istihdam edilmediği­ne dair iddialara OG Medya acilen

cevap vermelidir” şeklinde konuştu.

Üst işveren Netflix Türkiye’nin İKSV ile İstanbul Film Festivali kapsamında ortaklaşa gerçekleşt­irdiği “Hakan: Muhafız” gala ve parti organizasy­onlarını herhangi bir açıklama yapmaksızı­n gerçekleşt­irmiş olmalarını ve setin hemen ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi devam etmesini, duyarsızlı­k ve ölen kişinin yakınların­a saygısızlı­k olarak gördükleri­ni ekleyen Ataç, “İçinde dizide görev alan bazı oyuncu arkadaşlar­ımızın da bulunduğu kişilerin, kamuoyuna yansıyan bu acı olayın kader veya kendi hatası şeklinde yansıtması bizleri derinden üzmüştür. Bu açıklamala­r yapımcının kazadaki sorumluluğ­unu, iş arkadaşımı­zın güvencesiz ve sigortasız çalıştırıl­dığı gerçeğini gizleyemez” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye